Kelionė į darbą pailgės ir merui

Europos Sąjungos pareigūnams, vasarą atvyksiantiems posėdžiauti į Vilnių, neteks kratytis palaike Šventaragio gatve, akių jiems nebadys ir iškasti grioviai. Pusmetį nuo liepos sostinės centre uždraustos statybos, tad svečių batai net neapdulkės.

.Zuokas džiaugėsi, kad pagaliau bus sutvarkyta viena pagrindinių gatvių.<br>V. Balkūnas
.Zuokas džiaugėsi, kad pagaliau bus sutvarkyta viena pagrindinių gatvių.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

A. Dumalakas ("Sostinė")

Mar 9, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:05 AM

Vilniaus merui Artūrui Zuokui nuo ateinančio antradienio teks keltis 15–20 minučių anksčiau, kad laiku suspėtų į darbą.

Iki Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai skubėdama rekonstruoti Šventaragio gatvę, savivaldybė pridarė nepatogumų ir miesto galvai.

Darbai Šventaragio gatvėje užvirs jau kovo 12-ąją ir tęsis iki birželio 21-osios. Mat po to įsigalios tos pačios savivaldybės draudimas kasti griovius. Jis susijęs su svarbiu ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvai renginiu.

Pusmetį rausti duobes, tranšėjas ir apkasus bus draudžiama Senamiesčio, Naujamiesčio, Šnipiškių, Žvėryno seniūnijose ir Lazdynuose, parodų centro „Litexpo” prieigose.

Draudimas galios nuo birželio 15-osios iki gruodžio 24-osios, kol Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai.

Šiose teritorijose kasti duobes ar griovius bus leidžiama tik avarijų atvejais.

Tokį sprendimą neseniai priėmė savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamentas.

Autobusas kursuos kitaip

A.Zuokas pasakojo, kad jo kelionė į darbą trukdavo apie 20 minučių.

Į savivaldybės pastatą Konstitucijos prospekte iš namų Užupyje jis dažniausiai keliaudavo 10-ojo maršruto autobusu.

Nueiti iki stotelės užtekdavo 5–8 minučių, važiuoti autobusu – 12–15 minučių. Merui kelionė į darbą pailgės jau kitą savaitę, kai transporto eismas Šventaragio gatve bus uždraustas ir autobusų maršrutai pasikeis.

Tačiau A.Zuokas per daug neima į galvą, kad rytais teks anksčiau keltis. Juk rekonstrukcijos darbai truks tik tris mėnesius.

„Juos pabaigus, pagaliau bus įgyvendintas projektas, kuris parengtas dar 2007 metais, o iš dalies įgyvendintas tiktai 2010aisiais.

Pagaliau bus sutvarkyta viena centrinių miesto gatvių, jos pėsčiųjų takai, kurie šiandien yra tikrai prastos būklės”, – sakė A.Zuokas.

Pasodins 14 naujų liepų

Vilniaus savivaldybė, sumaniusi prieš svarbų renginį rekonstruoti Šventaragio gatvę, priversta skubėti.

Dėl to, kad bus kertami medžiai, jau sukilo Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narė Janina Gadliauskienė. Jos nuomone, liepas galima išsaugoti atkasant jų šaknis. Sutvarkius inžinerinius tinklus, medžiai liktų tose vietose, kur augo.

Su tuo nesutiko savivaldybės Želdinių poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius. Šventaragio gatvėje augančių liepų šaknys storos, jas tektų apkapoti. Be to, medžiai Šventaragio gatvėje – menkaverčiai, praradę estetinę išvaizdą, todėl nieko bloga nenutiks juos iškirtus.

Savivaldybė ketina iškirsti 22, o pasodins 14 naujų liepų, kurių šaknys bus izoliuotos nuo inžinerinių tinklų.

Iki birželį įsigaliosiančio draudimo ketinama ne tik pakeisti Šventaragio gatvės dangą, bet ir atnaujinti po žeme esančius inžinerinius tinklus.

Darbus teks paankstinti

Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas sakė, kad įvesti draudimą atlikti kasimo darbus sugalvojo pati savivaldybė, niekas iš aukštesnės valdžios neliepė.

„Metų viduryje į Vilnių suvažiuos aukšti pareigūnai, o mes grioviais apsivertę. Prastai atrodytume”, – paaiškino A.Mikalauskas.

Savivaldybė apie įsigaliosiantį draudimą jau informavo bendroves, atliekančias kasimo darbus – „Vilniaus energiją”, „Vilniaus vandenis”, „Lietuvos dujų” Vilniaus filialą, „Grindą”, LESTO, „Teo LT”, „Skaidulą”, „Susisiekimo paslaugas”, Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklus.

Kai kurios įmonės, vasarą ketinusios keisti arba tiesti vamzdžius, prižadėjo darbus paankstinti. Pavyzdžiui, netrukus prasidės vandentiekio tinklų atnaujinimo darbai prie Žaliojo tilto, nors jie buvo planuoti vasarą.

Anot A.Mikalausko, savivaldybė reikalaus, kad darbus pavasarį pradėjusios įmonės nevėluotų, laikytųsi nustatytų glaustų terminų.

Supranta renginio svarbą

Vasarą darbus miesto centre planavę dujininkai iš savivaldybės gavo neigiamą atsakymą.

„Lietuvos dujų” atstovė Sigita Jurkūnienė minėjo, kad įmonė visus dujotiekių tiesimo darbus bus priversta baigti iki birželio 15-osios. Būsimus dujų vartotojus tiekėjai informavo apie savivaldybės draudimą.

„Gerai, kad savivaldybė bent iš anksto įspėjo. Apie būsimus nuostolius mes nekalbame, nes suprantame šio renginio svarbą”, – sakė S.Jurkūnienė.

„Vilniaus vandenų” Komunikacijos skyriaus vadovė Eglė Rimkutė tvirtino, kad įmonė sostinės centre šiuo laikotarpiu jokių investicinių projektų nevykdys, tad smarkiai nenukentės. Naujų vartotojų čia taip pat nėra.

Pasak „Teo LT” komunikacijos vadovo Antano Bubnelio, šis draudimas didesnės įtakos jų įmonės veiklai ar tinklo plėtrai neturės. Mat Vilniuje „Teo LT” jau yra išplėtojusi šviesolaidinį tinklą, daugelį gyvenamųjų bei administracinių pastatų jis pasiekia.

Keisis penki autobusų maršrutai

Nuo kovo 12 iki birželio 21 dienos dėl Šventaragio gatvės rekonstrukcijos darbų uždraudus transporto eismą keisis 10, 11, 33, 88 ir 89 autobusų maršrutų trasos.

Šventaragio gatvės remonto metu darbų zoną galima apvažiuoti Arsenalo, T.Kosciuškos, Olandų, Zarasų ir Subačiaus gatvėmis bei kitu maršrutu – Žygimantų, A.Goštauto, Vasario 16-osios, Mindaugo, Drujos gatvėmis.

10-ojo maršruto Fabijoniškės–Markučiai autobusai į Markučius nuo Žaliojo tilto važiuos Vilniaus, Jogailos, Pylimo, Bazilijonų, M.Daukšos, Žiupronių, Subačiaus gatvėmis, toliau – senąja trasa.

11-ojo maršruto Žvėrynas–Užupis–Senamiestis autobusai Užupio link nuo Pamėnkalnio gatvės važiuos Pylimo, Bazilijonų, M.Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Maironio, Užupio gatvėmis ir toliau – senąja trasa į Žvėryną.

33-iojo maršruto Pašilaičiai–Baltupiai–Rinktinės g.–Sukilėlių g.-Guriai autobusai į Gurius nuo Karaliaus Mindaugo tilto važiuos Arsenalo, T.Kosciuškos, Olandų, Zarasų, P.Višinskio gatvėmis, toliau – senąja trasa.

88-ojo ir 89-ojo maršruto autobusų trasos sujungiamos į vieną maršrutą – 88-ąjį. Autobusai iš A.Tumėno stotelės į Užupio stotelę važiuos Gedimino prospektu, Jogailos, Trakų, Rūdninkų, Gėlių, Sodų, Stoties, Geležinkelio, Aušros Vartų, M.Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Maironio gatvėmis, pasuks į Užupio gatvę ir važiuos Polocko, Drujos, Subačiaus gatvėmis iki Misionierių stotelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.