Premjeras tiki, kad dujų terminalas bus pastatytas laiku (papildyta)

Premjeras Algirdas Butkevičius tikina neabejojąs, kad suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas bus pastatytas laiku ir konkurso tiesti dujotiekį sustabdymas tam nesutrukdys.

Pasiteiravus, kokia galėtų būti dujotiekio kaina, premjeras ragino to klausti specialistų.<br>J. Stacevičius
Pasiteiravus, kokia galėtų būti dujotiekio kaina, premjeras ragino to klausti specialistų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 15, 2013, 12:01 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:59 PM

„Mes tikimės, kad teismas priims greitai sprendimus, bet jeigu būtų byla nagrinėjama 60 dienų, tikrai iškiltų grėsmė ir pavojus. Bet aš manau, kad to nebus - tai yra strateginis valstybės projektas, apie kurį žino ir teisėjai. Jie irgi prisiims atsakomybę, priimdami sprendimus (...) Aš esu šimtu procentų įsitikinęs, kad viskas vyks pagal planą “, - penktadienį po susitikimo su SGD terminalo priežiūros komisija sakė Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, tai esą vienintelė problema, su kuria šiuo metu susiduriama statant SGD terminalą - visi kitai darbai vyksta laiku, sutartis dėl krantinės statybos turėtų būti pasirašyta kitą savaitę. 

„Viena iškilusi problema - dėl dujotiekio nuo laivo nutiesimas iki magistralinių dujotiekių. Tikimės, kad teismas greitai priims sprendimus. Buvo kreiptasi į Aukščiausiąjį Teismą dėl trijų asmenų teisėjų kolegijos paskyrimo “, - komentavo A. Butkevičius.

Pasiteiravus, kokia galėtų būti dujotiekio kaina, Premjeras ragino to klausti specialistų.

Bendrovės „Klaipėdos nafta “ generalinis direktorius Rokas Masiulis pažymėjo, jog dujotiekio kainą paskelbs tuomet, kai bus aiškus konkurso nugalėtojas, ir atskleidė, jog nuo paskutinio pasiūlymo ji sumažėjo 40 mln. litų.

Paklaustas, ar įmanoma, jog SGD terminalas bus pastatytas laiku, jis atsakė manąs, jog tai priklauso nuo teisėjų sprendimo panaikinti laikinąją apsaugos priemonę - sustabdytą bendrovės vykdomo gamtinių dujų dujotiekio pirkimo procedūrą.

„Jeigu sprendimus jie (teisėjai - ELTA) priims operatyviai kaip turi - per tris dienas nuo skundo gavimo, tai tikrai suspėsime, jokių problemų neturėtų kilti. Nenorėčiau spekuliuoti šia tema, nes esu įsitikinęs, kad teismai supranta valstybės interesą - stabdymas sudaro žymiai didesnę žalą valstybei negu ją galėtų patirti koks nors rangovas “, - penktadienį sakė R. Masiulis.

ELTA primena, trečiadienį AB „Klaipėdos nafta “ Klaipėdos apygardos teismo prašė panaikinti to paties teismo kovo 8 dienos nutartį, kuria taikyta laikinoji apsaugos priemonė - sustabdytos bendrovės vykdomo gamtinių dujų dujotiekio pirkimo procedūros - ir leisti skubiai vykdyti nutartį panaikinti laikinąją apsaugos priemonę. 

Bendrovės teisininkų nuomone, „Kauno dujotiekio statybos “ (KDS) vadovaujamo konsorciumo ieškinys apskritai yra nepagrįstas, nes jie teismui nenurodė jokių ginčijamų sprendimų neteisėtumo pagrindų, išskyrus tai, kad „Klaipėdos nafta“ vykdė Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimą.

Bendrovės atskirajame skunde nurodoma, kad dujotiekio statybos pirkimas laikytinas turinčiu aiškų viešąjį interesą, todėl laikinosios apsaugos priemonės negalėjo ir neturėjo būti taikomos, net jei ir egzistuotų KDS palankaus teismo sprendimo neįvykdymo rizika. 

„Klaipėdos nafta“ bendrovės skelbtą konkursą statyti dujotiekį SGD terminalui laimėjo konsorciumas, kurį sudaro AB "Kauno dujotiekio statyba" ir UAB „Šiaulių dujotiekio statyba“.

Vokietijos kompanija „PPS Pipeline Systems GmbH“ Klaipėdos apygardos teismui pateikė ieškinį dėl konkurso organizavimo aplinkybių.

Teismo prašyta įvertinti galimus interesų konflikto bei esą neteisėto SGD terminalo jungties laimėtojo - AB „Kauno dujotiekio statyba" ir UAB "Šiaulių dujotiekio statyba“ - konkurencinio pranašumo klausimus.

Viešųjų pirkimų tarnyba po „PPS Pipeline Systems GmbH“ pretenzijos laikinai sustabdė dujotiekio konkurso laimėtojo patvirtinimo procedūras ir pradėjo savo tyrimą.

Bendrovė planuoja, kad SGD terminalas pradės veiklą ir dujas tieks į Lietuvos rinką jau 2014 metų gruodžio mėnesį. 

Valstybei priklauso 72,32 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.