Kontrolieriai filmuos keleivius, žmogaus teisių tai nepažeidžia

Sostinės viešojo transporto kontrolieriai bus apginkluoti vaizdo filmavimo kameromis. Taip bus siekiama sučiupti daugiau nesąžiningų keleivių ir efektyviau ištirti jų skundus. Žmogaus teisių gynėjai sako, kad tokia idėja - nėra bloga.

Vilniuje dirba 60 kontrolierių. Kiekvienas iš jų darbo metu nuo šiol naudosis vaizdo filmavimo įranga.
Vilniuje dirba 60 kontrolierių. Kiekvienas iš jų darbo metu nuo šiol naudosis vaizdo filmavimo įranga.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2013, 3:11 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:20 PM

Nedidelė vaizdo filmavimo kamera bus pritaisyta prie kontrolieriaus uniformos. Apie tai viešojo transporto keleivius informuos ant aprangos priklijuoti lipdukai.

„Kontrolieriai iki šiol vaizdo kameromis filmuodavo tik Keleivių kontrolės autobusiukuose, išrašant pažeidėjams baudas. Tačiau kartais pasitaikydavo ir incidentų troleibusuose ar autobusuose, arba stotelėse. Dėl to, šie pakeitimai leis užtikrinti ne tik kokybiškesnį kontrolierių darbą, nes bus galima stebėti kaip jie elgiasi viešojo transporto priemonėse, bet ir detaliau išnagrinėti keleivių skundus“, - tikino bendrovės „Susisiekimo paslaugos“ Keleivių kontrolės skyriaus vadovas Danius Rinkauskas.

Žmogaus teisių gynėjas Stasys Kaušinis dėl tokio savivaldybės sprendimo nemato nieko blogo.

„Gal bus dar geriau, nes tarp kontrolierių ir keleivių pasitaiko konfliktinių situacijų. Svarbu tai, kaip tie įrašai bus naudojami, ar neplatinami viešai. Tačiau jei bus fiksuojamas tik pats faktas, kai baudžiamas bilieto neturintis keleivis, tai čia nėra nieko blogo“, - sakė ekspertas.

2012 metais ta bendrovė gavo 770, 2013 metais – 55 skundus iš viešojo transporto keleivių. Skunduose keleiviai dažniausiai informuoja apie tai, kodėl dėl vienų ar kitų priežasčių viešuoju transportu naudojosi neįsigiję viešojo transporto bilieto, tačiau kai kuriuose iš šių skundų aptariamas ir kontrolierių darbas.

Vilniuje dirba 60 kontrolierių. Kiekvienas iš jų darbo metu nuo šiol naudosis vaizdo filmavimo įranga.

Kontrolieriams leidimus dirbti su kameromis išdavė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Praėjusių metų pabaigoje Vilniuje susiklostė priešinga situacija - keleiviai mobiliuoju telefonu nufilmavo kontrolierius, kurie sumušė du be bilieto keliavusius vilniečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.