Kabelį Meksikos įlankoje padės nutiesti lietuvių pagaminta milžiniška „Karuselė“

Lietuvos laivų statytojai įveikė iki šiol neregėtą iššūkį – pagamino milžinišką metalo konstrukciją, kuria bus tiesiamas aukštos įtampos kabelis Meksikos įlankoje. Šis neįprastas įrankis pavadintas „Karusele“, nes savo forma ir dydžiu primena pramogų parkuose statomas karuseles.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2013, 12:49 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:11 AM

Konstrukcija sveria daugiau kaip 180 tonų, yra 7 metrų aukščio ir 20 metrų skersmens. Bendrovės „Vakarų konstrukcijos“ meistrai „Karuselę“ pradėjo statyti pernai rugpjūtį. Šiomis dienomis ji bus pakrauta į baržą ir per Klaipėdos uostą išgabenta į Norvegiją.

Pirmąjį tokį projektą Lietuvoje įgyvendino įmonių grupės „Vakarų laivų gamykla“ dukterinė įmonė „Vakarų konstrukcijos“, išpildžiusi Norvegijos užsakovo „NLI Offshore and Marine Products AS“ užduotį. Šios konstrukcijos užsakovė ir naudotoja - tarptautinė kabelių ir kabelių sistemų sprendimų kompanija „Nexans“.

„Karuselė“ bus naudojama aukštos įtampos kabeliui vynioti, laikyti ir transportuoti. Ant jos bus vyniojama daugiau kaip 25 km kabelio, kurio bendras svoris – apie 2 tūkst. tonų. Naudojant šią konstrukciją kabelis bus tiesiamas Meksikos įlankos dugnu.

„Tai visiškai naujas projektas mūsų įmonei ir žingsnis į naują metalo konstrukcijų rinkos segmentą“, - teigė bendrovės „Vakarų konstrukcijos“ direktorius Vygantas Bružas.

Ofšorinės rinkos įmonės savo veikloje griežtai reglamentuoja ne tik gaminių kokybinius parametrus, bet ir darbų saugą, ekologiją, priešgaisrinę saugą ir socialinę aplinką. „Džiugina tai, kad „Vakarų laivų gamyklos“ grupės įmonės atitiko griežtus užsakovų keliamus reikalavimus. Manau, jog tai gera pradžia tokių sudėtingų metalo konstrukcijų užsakymams ateityje“, - sakė „Vakarų laivų gamykla“ generalinis direktorius Arnoldas Šileika.

Per vos daugiau nei pusmetį pagamintos visos „Karuselės“ sudedamosios dalys – pagrindas, valdymo pulto bokštelis, kuriame įrengtas konteineris su valdymo pultu, saugojimo konteineris bei karkasas. Čia pat visa konstrukcija nudažyta – iš viso apie 1400 kv m ploto.

Prieš perduodant gaminį užsakovui, „Karuselė“ išbandyta.

V. Bružo teigimu, įmonė „Vakarų konstrukcijos“ siekia tapti kabelių ričių gamybos lydere Rytų ir Šiaurės Europoje.

„Karuselė“ bus pakrauta į baržą ir išgabenta užsakovui per Klaipėdos uostą. Jau šią savaitę krovinys pasieks Norvegiją. Į Meksikos įlanką „Karuselė“ jau bus gabenama užvyniojus ant jos elektros kabelį, kuris ir bus tiesiamas Meksikos įlankoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.