Dėl netinkamai rūšiuojamų atliekų gyventojams gresia didesni mokesčiai

Gyventojams gali tekti brangiau mokėti už šiukšles. Apie šią grėsmę prabilo uostamiestyje penktadienį viešėję Aplinkos ministerijos vadovai. Siekdama atsakingai tvarkyti komunalines atliekas, Lietuva kol kas nepajėgia įgyvendinti nei sau, nei Europos Sąjungai duotų įsipareigojimų.

Tam, kad atliekas būtų galima deginti ir gaminti šilumą, būtina pirma jas kuopščiai išrūšiuoti.<br>P. Lileikis
Tam, kad atliekas būtų galima deginti ir gaminti šilumą, būtina pirma jas kuopščiai išrūšiuoti.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Mar 29, 2013, 3:11 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:08 AM

Mūsų šalis yra pasižadėjusi tinkamai rūšiuoti išmetamas šiukšles mainais gaudama paramą šiam tikslui įgyvendinti.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras – vienas iš dešimties šalyje, turintis per artimiausius kelerius metus pastatyti atliekų rūšiavimo įrenginius. Tačiau visi dešimt projektų beviltiškai įstrigo jau pirmame žingsnyje.

Iš 2007-2013 metų finansinės perspektyvos regioninių atliekų tvarkymo sistemų plėtrai skirta 450 mln. litų paramos.

Pasirašytos sutartys su dešimčia šalies regioninių atliekų tvarkymo centrų. Tačiau nė viename iš jų įrenginiai nėra pradėti statyti ir neaišku, kada bus – visi įklimpę viešųjų pirkimų stadijoje.

Aplinkos ministerija sunerimo, kad nespėjus laiku panaudoti europinės paramos, šią reikėtų grąžinti arba nukreipti kitoms reikmėms, o rūšiavimui skirtos įrangos kainą tektų apmokėti gyventojams.

Į nepavydėtiną padėtį pakliuvo ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), po poros metų Dumpių regioniniame sąvartyne turintis atidaryti antrąją atliekų rūšiavimo liniją. Čia išrūšiuotos atliekos gabenamos į neseniai veikti pradėjusią termofikacinę „Fortum“ jėgainę, energijai gaminti naudojančią biokurą ir komunalines atliekas.

Dabar čia veikiančios rūšiavimo linijos našumas - 75 tūkst. tonų per metus. Tačiau to neužtenka, kad būtų išrūšiuotos visos į sąvartyną patenkančios buitinės atliekos – apie 100 tūkst. tonų.

Prievolė rūšiuoti komunalines atliekas atskiriant tinkamas perdirbti ar turinčias energetinę vertę numatyta Valstybiniame strateginiame atliekų tvarkymo plane.

KRATC direktoriaus Šarūno Reikalo teigimu, viešųjų pirkimų procedūroms jau sugaištas pusmetis. Siekiant parinkti tinkamą rangovą statybos darbams teko įsivelti ir į teisminius ginčus. Viešųjų pirkimų tarnyba pateikė pastabų dėl neva netinkamai parengtų viešųjų pirkimų dokumentų ir nurodė KRATC‘ui parengti naujus. Šis įpareigojimas jau įvykdytas ir derinamas su ES paramą administruojančia Lietuvos verslo paramos agentūra.

Penktadienį Klaipėdoje viešėjęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pritarė, jog būtina kuo skubiau patvirtinti Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurios leistų išvengti ilgo bylinėjimosi ir nesutarimų tarp institucijų.

Tam, kad 38 mln. litų projektą pavyktų užbaigti laiku, būtina jau šią vasarą pasirašyti sutartį su rangovu.

Aplinkos ministerija regi dvi išeitis – arba vykdyti pirkimą supaprastintomis sąlygomis, arba lėšas rūšiavimo linijoms įrengti perkelti vandens ir nuotekų tvarkymo sektoriui. Kitu atveju Lietuvai gresia netekti skirtos ES fondų paramos. Tačiau įsipareigojimą įrengti bioskaidžių atliekų rūšiavimo infrastruktūrą mūsų šalis vis tiek turėtų įvykdyti, o tai, anot aplinkos viceministro Almanto Petkaus, reikštų, jog finansinė našta kristų ant gyventojų pečių – didėtų vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.