Lietuva bendradarbiaus su Turkija „Vikingo“ klausimais

Lietuva bendradarbiaus su Turkija konteinerių traukinio „Vikingas“ projekto klausimais.

Susitarimas įtvirtintas ketvirtadienį susisiekimo ministrui R. Sinkevičiui (dešinėje) ir Turkijos Respublikos transporto, jūrininkystės ir ryšių ministrui B. Yildirimui pasirašius specialų memorandumą.<br>ELTA
Susitarimas įtvirtintas ketvirtadienį susisiekimo ministrui R. Sinkevičiui (dešinėje) ir Turkijos Respublikos transporto, jūrininkystės ir ryšių ministrui B. Yildirimui pasirašius specialų memorandumą.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:43 PM

Susitarimas įtvirtintas ketvirtadienį susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui ir Turkijos Respublikos transporto, jūrininkystės ir ryšių ministrui Binaliui Yildirimui pasirašius specialų memorandumą.

„Tai labai svarbus žingsnis derybose su Turkijos valstybe, apibrėžiantis Lietuvos ir Turkijos bendradarbiavimo perspektyvas plėtojant konteinerių traukinio „Vikingas“ projektą. Turkijos prisijungimas prie šio projekto atvers naujas verslo galimybes ir teiks realią ekonominę naudą Lietuvai“, - teigė R. Sinkevičius.

V. Naudužas: Turkija yra laukiama prisijungti prie „Vikingo“ maršruto

Lietuvos ambasadorius energetikos ir transporto politikos klausimais Vytautas Naudužas sako, kad „Vikingo“ sėkmės istoriją turėtų papildyti ir Turkija.

„Transporto sistema nuolat dramatiškai keičiasi. Mes jau turime patirties, kaip sujungti Baltijos ir Juodosios jūros regionus nuo Skandinavijos iki Odesos. „Vikingas“ yra sėkmės istorija kuriant bendrą sistemą tarp Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos. Gruzija ir Moldova taip pat prisijungė prie šio projekto, Azerbaidžanas ir Rumunija daro viską, kad įstotų į mūsų gretas. Dabar mes laukiame Turkijos“, - ketvirtadienį Lietuvos ir Turkijos verslo forume sakė V. Naudužas.

Ambasadorius pažymėjo, jog dabartinė Europa neįsivaizduojama be geležinkelių transporto ir pateikė kelis jau anksčiau pradėtus sėkmingai funkcionuojančius tarptautinius krovininių traukinių maršrutus: „Iš Klaipėdos į Maskvą kasdien važiuoja traukinys „Mercury“, jungiantis Baltijos regioną su Rusija. „Šeštokai Express“ - puikus inovatyvaus geležinkelių transporto pavyzdys. Iš Vakarų Europos per mažą Lietuvos miestelį Šeštokus kroviniai keliauja į Rusiją ir tada - į Artimųjų Rytų valstybes. Iš Klaipėdos į Aziją važiuoja traukinys „Saulė“, kurio įvedimas sutrumpino krovinių transportavimo trukmę daugiau nei dvigubai“, - pažymėjo ambasadorius.

Jūrinio tranzito maršrutu Turkijos kryptimi konteineriai būtų gabenami traukiniu iš Klaipėdos iki Odesos, nuo Odesos iki Samsuno laivais, o nuo Samsuno į pietinę Turkijos dalį - vėl traukiniu. Be to, bus aptarta galimybė plėtoti ir sausumos maršrutą iki Stambulo, apeinant Juodąją jūrą, nes oficialia „Vikingo“ projekto partnere jau tapo Bulgarija.

Tikėtina, kad greitu laiku formalias prisijungimo procedūras pradės Rumunija. Ketinimą prisijungti prie „Vikingo“ yra pareiškusi ir Moldova.

ELTA primena, kad „Vikingas“ - bendras Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos geležinkelių projektas, sujungiantis Baltijos ir Juodąją jūras. Visas maršrutas (1734 km) įveikiamas per 52 val. „Vikingu“ vežami universalūs ir specializuoti konteineriai, o ateityje numatoma gabenti ir vilkikus su puspriekabėmis. Tikimasi, kad tai padės mažinti vilkikų eiles Baltarusijos pasienyje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.