Kauno valdininkai nenori taupyti

Užmojai Kauno miesto savivaldybei pavaldžias įmones bei įstaigas aprūpinti pigesne elektros energija rengiant bendrą jos pirkimo konkursą sunkiai skinasi kelią, nors sumanymui pritaria ir elektros tiekėjai.

Kauno savivaldybei pavaldžios įmonės ir įstaigos per metus sunaudoja 80 milijonų kilovatvalandžių elektros energijos.<br>M. Patašius
Kauno savivaldybei pavaldžios įmonės ir įstaigos per metus sunaudoja 80 milijonų kilovatvalandžių elektros energijos.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas ("Lietuvos rytas")

Apr 7, 2013, 5:45 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:57 PM

Kauno merą Andrių Kupčinską siutina niekuo nepaaiškinamas delsimas – visas elektros pirkimo procedūras planuota baigti iki šių metų pradžios, tačiau dabar jau kalbama apie metų vidurį. Tikimybė suspėti labai menka.

„Kai miesto biudžetas kenčia dėl pajamų stygiaus, o galime kasmet sutaupyti 3–4 milijonus litų, delsimas prilygsta sąmoningam kenkimui“, – svarstė A. Kupčinskas.

Jo pavaldiniai atkerta, kad toks konkursas yra unikalus reiškinys visoje Lietuvoje ir esą reikia laiko tinkamai parengti visus teisinius dokumentus.

Elektros tiekėjai nesutinka – nieko unikalaus šiame procese nėra, nes panašius konkursus sėkmingai surengė jau kelios šalies savivaldybės.

Tiekėjams idėja labai patinka

Kauno savivaldybė ir jai pavaldžios įstaigos per metus už elektros energiją sumoka apie 2,8 mln. litų. Kai kurios iš jų už kilovatvalandę energijos moka net po 54 centus – daugiau negu visi paprasti buitiniai vartotojai.

„Norėtume net paskatinti savivaldybes rengti bendrus konkursus, nes tokiu atveju visos pusės išlošia“, – tikino „Lietuvos energijos“ antrinės bendrovės „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Taupomas laikas, organizacinės sąnaudos, o elektros energijos tiekėjai klientui gali pasiūlyti palankesnę kainą.

Pasak A. Juozaponio, verslo įmonės jau seniai pajuto bendrų konkursų naudą, o dabar šia kryptimi žengia ir kai kurios savivaldybės – tokiu būdu elektros energija apsirūpino Ukmergė, Lazdijai, Kretinga, Varėna.

Susivienijusios Šiaulių miesto ir rajono ugdymo įstaigos taip pat sugebėjo surengti vieną konkursą.

„Konkursas Kaune būtų labai įdomus visiems tiekėjams, nes jame dalyvautų du labai dideli vartotojai – „Autrolis“ ir „Kauno vandenys“, – mano bendrovės „Energijos tiekimas“ vadovas.

A. Juozaponio skaičiavimuose mažiau optimizmo negu Kauno mero A. Kupčinsko, tačiau miestas tikrai galėtų sutaupyti bent 800 tūkst. litų per metus. Kita vertus, konkurencija tarp elektros energijos tiekėjų didelė, todėl kita įmonė galbūt pasiūlytų dar daugiau nuolaidų.

Darbui trukdė ir atostogos

„Nėra viskas taip paprasta“, – kritiką dėl delsimo mėgino atremti Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis. Būtent jam dar 2012-ųjų liepos 3 dienos potvarkiu buvo pavesta vadovauti darbo grupei dėl bendro konkurso elektros energijai pirkti.

Pasak V. Molio, pasirodžius šiam mero A.Kupčinsko potvarkiui, beveik 3 mėnesius tęsėsi atostogų sezonas, todėl konkretus darbas prasidėjo tik rugsėjo pabaigoje.

Šiais metais jau vyko 4 posėdžiai, kurių metu tartasi, kaip reikėtų rengti bendrą elektros pirkimo konkursą.

Užduotį planuota patikėti „Kauno vandenims“, „Autroliui“ ar pačiai savivaldybei. Apsvarsčius visas aplinkybes nuspręsta pasirinkti pastarąjį variantą.

Derybas esą apsunkino aplinkybė, kad „Kauno vandenys“ jau buvo paskelbę naują elektros energijos pirkimo konkursą ir nenorėjo jo nutraukti.

Startas – balandžio mėnesį?

Norint skelbti bendrą konkursą pirmiausia 361 savivaldybės įmonė turi duoti įgaliojimus savivaldybei. V.Molio žiniomis, tai padarė ne visos įstaigos.

„Iki liepos pradžios elektra bus nupirkta“, – žadėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Molis.

Atsargiau pažadus žarstė savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas. Jis pripažino, kad dar nebaigti derinti visi dokumentai, laukiama Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išaiškinimų.

„Tai nėra tipinis pirkimas. Konkursą skelbsime, kai bus parengti dokumentai. Kada tai įvyks? Tikimės, kad jau balandžio mėnesį“, – svarstė R. Mačikėnas.

Jis negalėjo tvirtai pažadėti, kad tikrai visos procedūros bus užbaigtos iki metų vidurio.

Nuolaidų nebesitiki

Kauno savivaldybei pavaldžios įmonės ir įstaigos per metus sunaudoja 80 milijonų kilovatvalandžių elektros energijos.

Didžiausias vartotojas yra bendrovė „Kauno vandenys“, kuris sunaudoja 25 milijonus kilovatvalandžių energijos, antroje pozicijoje esantis „Autrolis“ – 15 milijonų kilovatvalandžių.

Vandens tiekėjai šiuo metu moka mažiausią kainą tarp visų savivaldybės įstaigų – 17,3 cento už kilovatvalandę, „Autrolis“ – 17,9 cento.

„Kauno vandenys“ jau buvo paskelbę elektros energijos pirkimo konkursą, mat kovo 1-ąją pasibaigė sutartis su bendrove „Sky Energy Group“.

Gavusi Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pritarimą, įmonė nutraukė konkursą, nes elektrą planuojama pirkti kartu visoms Kauno savivaldybės įmonėms.

„Kauno vandenų“ generalinis direktorius Linas Baltrėnas abejoja, ar įmonė gaus dar pigesnės elektros, tačiau mažesni vartotojai tikrai turėtų pajusti naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.