Azerbaidžano prezidentą nustebino lietuviškos dujų kainos

Azerbaidžanas turi ambicijų

„Kainos tame regione yra ženkliai mažesnės nei šiuo metu už jas mokame“, - kalbėjo A. Butkevičius.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
„Kainos tame regione yra ženkliai mažesnės nei šiuo metu už jas mokame“, - kalbėjo A. Butkevičius.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2013, 6:15 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:21 PM

A. Butkevičius, pirmadienį Baku susitikęs su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu, sako, kad ši šalis turi „ambicingų strateginių energetinių“ projektų.

„Jie turi naftos produktų tiekimo galimybes iki Ukrainos, yra nutiestas naftos produktų tiekimo vamzdynas ir taip pat savo planuose jie turi tiekimą naftos nuvesti iki Baltarusijos - investuoti iki Baltarusijos, taip pat įeiti vėliau į visą Europos rinką“, - Ministro pirmininko tarnybos išplatintame interviu kalbėjo A. Butkevičius.

Anot jo, Azerbaidžano prezidentas buvo „truputį nustebęs“, kad Lietuva turi vienintelį dujų tiekėją - „Gazprom“ ir už dujas moka brangiausiai Europoje.

„Truputį kalbėjomės apie kainų politiką Azijos šalyse, dujų, naftos ir kitų naftos produktų. Kainos tame regione yra ženkliai mažesnės nei šiuo metu už jas mokame“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Azerbaidžanas turi dvi naftos perdirbimo įmones, kurios pajėgios per metus perdirbti 22 mln. tonų žaliavos. Abi jos priklauso Azerbaidžano nacionalinei naftos kompanijai „Socar“.

2012-aisiais pagrindinis Azerbaidžano naftos eksporto kelias buvo per Turkijos Ceichano uostą Viduržemio jūros pakrantėje, kuriuo šalis eksportavo 29,7 mln. tonų naftos. Gerokai mažiau naftos į pasaulio rinką šalis nukreipia vamzdynais Baku-Novorosijskas (Rusija) ir Baku-Supsa (Gruzija), taip pat geležinkeliais link Gruzijos uostų.

A. Butkevičius teigė su Azerbaidžano prezidentu aptaręs ir „Vikingo“ projektą.

„Jie kalba apie Kaspijos, Juodosios ir Baltijos jūrų regionų išvystymą. Tas regionas juos domina, kad galima būtų tiekti krovinius, kurie keliautų į Vakarų Europą ir Skandinavijos šalis“, - sakė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.