D. Medvedevas apkaltintas parsidavimu Lietuvai

Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas ir kiti strateginiai sprendimai dėl energetikos ūkio yra Lietuvos vidaus reikalas. Toks Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo pareiškimas šioje šalyje sutiktas su nuostaba ir pasipiktinimu. Kodėl Maskva atsitraukia? Kodėl nebegina savo energetinių interesų? Ką reiškia toks „kilniadvasiškumas“?

Pasak Rusijos žurnalisto, dėl D. Medvedevo „kilniadvasiškumo“ liko šokiruotas net ir Lietuvos premjeras A. Butkevičius, susitikęs su savo Rusijos kolega balandžio 5 d.<br>AP
Pasak Rusijos žurnalisto, dėl D. Medvedevo „kilniadvasiškumo“ liko šokiruotas net ir Lietuvos premjeras A. Butkevičius, susitikęs su savo Rusijos kolega balandžio 5 d.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Apr 9, 2013, 8:34 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:57 PM

Žurnalistas Olegas Michailovas iš Kremlių aptarnaujančios Rusijos naujienų agentūros „Regnum“ netgi pateikė retorinį klausimą: „Kodėl Medvedevas kapituliavo prieš Lietuvą?“

„Ilgai trukęs „Gazprom“ ginčas su Lietuva, kur Lietuvos veiksmus Vladimiras Putinas, dar būdamas Rusijos vyriausybės vadovu, lakoniškai apibūdino kaip apiplėšimą, baigėsi Rusijos kapituliacija?“ - rašoma šios liūdnai pagarsėjusios agentūros įžvalgose.

Šokiruotas ir A. Butkevičius?

„Po to, kai Lietuva jėga, atsiremdama į Briuselį, iš „Gazprom“ „dukrelės“ Lietuvoje kompanijos „Lietuvos dujos“ atplėšė dujų transportavimo sistemą.

Po to, kai „Gazprom“ vadovai apkaltino Lietuvą, kad ji faktiškai palaidojo milijonines Rusijos kompanijos investicijas Lietuvoje, kai nusprendė atimti vamzdį iš „Lietuvos dujų“, o „Gazprom“ visą tą laiką stiprino tinklą, statė Lietuvoje naujas atšakas, modernizavo, remontavo“, - graudžiai pasakoja O. Michailovas, nepamiršdamas priminti ir tarptautinio arbitražo teismų tiek iš „Gazprom“, tiek iš Lietuvos pusės. Ir po viso to, po daugybės viešų įžeidinėjimų Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas tiesiog „visiškai amnestuoja Lietuvą“. Kur tai matyta?

Pasak O. Michailovo, šokiruotas liko net ir Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius, susitikęs su savo Rusijos kolega balandžio 5 d. Žurnalistas cituoja agentūrai BNS pasakytus A. Butkevičiaus žodžius.

„Labai buvau nustebęs, kada ponas D. Medvedevas pradėjo kalbėti apie energetiką, tai jis pradėjo kalbėti nuo Trečio energetikos paketo, kad žino ir susipažinęs, jog Lietuva priėmė patį radikaliausią sprendimą ir pripažino, kad tai yra Lietuvos apsisprendimo teisė, jis šito klausimo nebekvestionuoja ir jis jau nebeliko diskusijos objektas“ , - sakė A. Butkevičius po to, kai D. Medvedevas pripažino, kad Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas, kuriam priešinasi „Gazprom“, yra Lietuvos reikalas.

Rusijos žurnalistas pasipiktinęs klausia: kodėl D. Medvedevas laidoja Rusijos energetinius interesus Lietuvoje. Esą, visi Lietuvos ekspertai dabar dėl to suka galvas – vieni gąsdina, kad tai gudrus ėjimas prieš naują puolimą prieš Lietuvos energetinę nepriklausomybę, kiti tvirtina, kad D. Medvedevas sąmoningai vadina „gerą policininką“, kitokį nei Rusijos prezidentas V. Putinas - „blogasis policininkas“.

Dar kiti, esą, sunerimę, kad Rusija numojo į Lietuvą ranka, ir dabar nuo „Nord Stream“ nuves vamzdelį į Kaliningrado sritį, ir Lietuva praras pinigus, kuriuos gaudavo už dujų tranzitą į šį Rusijos regioną.

Pasekmės jau matyti

D. Medvedevo kilniadvasiškumo poveikis esą jau pasijuto. „Balandžio 7 d. patenkintas ir išdrąsėjęs Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius nacionalinės televizijos kanalo eteryje pareiškė, kad 2014 m. pabaigoje, kai Klaipėdoje bus pastatytas suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, Lietuva neketina pasirašyti ilgalaikės sutarties dėl gamtinių dujų tiekimo su šiuo metu vieninteliu tiekėju - „Gazprom“. Dar daugiau, A. Butkevičius pabrėžė, kad Rusija galėtų suteikti Lietuvai nuolaidų gamtinėms dujoms mainais už dujų tiekimo užtikrinimą Kaliningrado sričiai“, - piktinasi O. Michailovas. Esą A. Butkevičiui pasirodė, jog D. Medvedevui baisoka, kad Lietuva kada nors gali užsukti „kranelį“ Kaliningradui.

Galimas išvadas autorius išdėsto punktais.

a) „Rusija ministro pirmininko D. Medvedevo lūpomis įteisino „Gazprom“ turto Lietuvoje išdraskymą.“

b) „Sunku įsivaizduoti, kad po tokios amnestijos „Gazprom“ turi kokių nors galimybių tarptautiniuose arbitražuose ginče su Lietuva, Lietuva savo ieškinio neatsiėmė, o (Rusijos) pozicijos susilpnėjimas tik pridėjo užtikrintumo, kad būtent ji teisi, ir kad taip elgtis reikia ir toliau.“

c) „D. Medvedevas Lietuvai padovanojo tranzito kortą ir mitą apie Kaliningrado srities pažeidžiamumą, o ateityje reikėtų laukti platesnio argumento apie „kranelį“ naudojimo.“

d) „Gazprom“ gali pamiršti apie ilgalaikius kontraktus su Lietuva – akivaizdu, kad jų ne tik nenorės pasirašyti, bet dar ir pareikalaus nuolaidos dujų kainai.“

Žurnalistas neatmeta galimybės, kad galbūt D. Medvedevas turi kokį nors slaptą ir gudrų planą. Arba viskas gali būti dar paprasčiau – D. Medvedevas tiesiog neišmano energetikos. „Nelaikau savęs dujų gavybos technologijų specialistu, nors aštuonerius metus buvau „Gazprom“ direktorių tarybos pirmininku“, - tokius D. Medvedevo žodžius cituoja O. Michailovas.

Praras Lietuvą – laimės ES

Ką reiškia toks rašinys Kremliui ištikimoje žiniasklaidoje? Politikos apžvalgininkas Alvydas Medalinskas mano, kad D. Medvedevo atsitraukimas mūšyje dėl Lietuvos rinkos daromas tam, kad būtų pasiektas kur kas didesnis laimėjimas Europos Sąjungos rinkoje.

„Šis D. Medvedevo gestas nebuvo atsitiktinis, - sako A. Medalinskas. - Rusija suvokia, kad jeigu „Gazprom“ nori vienaip ar kitaip rasti savo kelią į ES rinką, jis turi prisitaikyti prie ES siūlomų žaidimo taisyklių“.

Kad „Gazprom“ nori įsitvirtinti ES, yra akivaizdu: „Tą mes galime matyti net futbolo Čempionų lygos varžybose, kur „Gazprom“ yra vienas finansuotojų, finansuojančių futbolo klubus. Jis finansuoja ir kultūros reiškinius“.

Taip „Gazprom“ stengiasi parodyti, kad jis yra tokia pat civilizuota Vakarų kompanija. „Būtent dėl to esu giliai įsitikinęs, kad tas klausimas „Gazprom“ yra kaip rakštis, - tvirtina apžvalgininkas. - Lietuvai reikia principingai jį kelti“.

Pasak A. Medalinsko, su Lietuva „Gazprom“ elgiasi necivilizuotai, net ne pagal rinkos taisykles. „Kaina pas mus yra politinė, o ne rinkos kaina“, - tvirtina jis.

Anksčiau ar vėliau „Gazprom“ turėjo nusileisti. O Lietuva turi išlaikyti principingą poziciją, ne mosuodama kumščiais Rusijai, o dialogo keliu, aiškiai parodydama, kur Rusija buvo neteisi.

„Jiems geriau sumažinti kainą Lietuvai ir ją priartinti prie rinkos kainos, negu prarasti savo vardą ir pademonstruoti, kad jie elgiasi ne kaip civilizuota ir Vakarų pasaulio standartus atitinkanti energetinė kompanija“, - sako A. Medalinskas.

Baimintis, kad Lietuva imsis kliudyti dujų tranzitui į Kaliningradą, Rusija neturėtų – Lietuva elgiasi civilizuotai. Nebent, kai kita valstybė elgiasi necivilizuotai, tai gali iššaukti atsakomąją reakciją. Bet jeigu bus einama dialogo linkme tarp Lietuvos ir Rusijos, kas jau ir vyksta, apie tokias radikalias priemones kalbėti nereikės.

Paties D. Medvedevo įvaizdis Rusijos politinio elito akyse yra gana silpnas – būdamas prezidentu, nors ir visi kalbėjo, kad Rusiją vis vien valdo V. Putinas, D. Medvedevas tada buvo laikomas gana stipria figūra.

„Bet jam svarbu turėti savo kaip politiko veidą. Ir ne tik Rusijoje, bet ir Europos politinio elito akyse. Ir šitas žingsnis gali būti bandymas parodyti, kad D. Medvedevas vykdo kur kas labiau civilizuotą, demokratišką, teisinius standartus atitinkančią politiką, nei Rusijos vadovas V. Putinas“, - aiškina apžvalgininkas.

„Nežinau, kiek šitas D. Medvedevo žingsnis buvo suderintas su V. Putinu. Neatmetu galimybės, kad ir pačiam V. Putinui gali norėtis ieškoti didesnių sąlyčio taškų su Europa ir Vakarais. Ar tai yra ir V. Putino noras atrodyti geriau – parodys laikas“, - sako A. Medalinskas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.