Lietuvos ir „Gazprom“ susitarimo paviešinimas - Rusijos eksperimentas?

Viešumoje pasirodęs Lietuvos ir „Gazprom“ susitarimo juodraštis dėl dujų kainų gali būti Rusijos eksperimentas. Siekta patikrinti, kaip į tokį pasiūlymą reaguos mūsų šalies politikos elitas, visuomenė, žiniasklaida. Apie tokią galimybę buvo kalbama „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“, kurioje dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius.

Premjeras mano, kad kilęs ažiotažas gali pakenkti tolimesnėms Lietuvos ir „Gazprom“ deryboms.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Premjeras mano, kad kilęs ažiotažas gali pakenkti tolimesnėms Lietuvos ir „Gazprom“ deryboms.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2013, 10:51 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:55 AM

Dar penktadienį Vyriausybės vadovas tikino, kad nėra tokio Lietuvos ir „Gazprom“ memorandumo projekto. Tačiau šiandieną pripažino, kad toks susitarimo juodraštis visgi egzistuoja.

Tą dokumentą Energetikos ministerijai perdavė bendrovės „E.ON Rurhgas“ atstovas ir „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas Achimas Saulas. Atnešęs dokumentą A. Saulas esą norėjo parodyti Vyriausybės atstovams, apie ką yra kalbama „Lietuvos dujų“ valdyboje, kai nedalyvauja Lietuvos atstovai.

Ar memorandumo projekto pasirodymas viešumoje gali būti Rusijos eksperimentas? Premjeras A. Butkevičius neatmetė tokios galimybės. Tačiau jis sakė pasitikintis „E.ON Rurhgas“ atstovu A. Saulu. Esą jis negalėtų būti tokios provokacijos dalyviu, nes prašė tuos dokumentus laikyti paslaptyje.

Premjeras mano, kad kilęs ažiotažas gali pakenkti tolimesnėms Lietuvos ir „Gazprom“ deryboms.

Lietuvos ministrų kabineto vadovas Rusijoje buvo susitikęs su „Gazprom“ valdybos pirmininku Aleksejumi Mileriu. Buvo kalbama apie tai, kad derybininkai galėtų susitarti dėl tokių dujų kainų, kokias turi Lietuvos kaimynės - maždaug penktadaliu mažesnės.

Vyriausybės vadovas A. Butkevičius pabrėžė, kad ilgalaikė sutartis su „Gazprom“ - neįmanoma.

„Daugelis žmonių supranta, kad 2014 metais mes turime užbaigti suskystintų gamtinių dujų terminalą. Todėl mes negalime pasirašyti ilgalaikės sutarties“, - situaciją komentavo premjeras.

Jis pabrėžė, kad pastačius terminalą dujų rinką bus diversifikuota. Todėl situacija smarkiai pasikeis ir Lietuva galės rinktis tarp tiekėjų.

Premjeras A. Butkevičius pripažino – jeigu Lietuva sutiktų su „Gazprom“ pasiūlymu, tai suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas būtų pasmerktas. „Jeigu būtų pasirašyta ilgalaikė sutartis, su tvirtai nustatyta kaina, tai savaime suprantama, kad gali būti ir taip“, - kalbėjo ministrų kabineto vadovas.

* * *

Penktadienį buvo paviešintas memorandumo projektas, kuriame rašoma, kad „Gazprom“ sutiktų sumažinti dujų kainą 20 procentų, jei Lietuva įsipareigotų iki 2020 metų pratęsti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį bei užtikrinti patikimą dujų tranzitą į Kaliningradą.

Projekte taip pat siūloma numatyti galimybę metams atidėti „Lietuvos dujų“ nuosavybės atskyrimą - iki 2015 metų spalio 31 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.