Energetikų diena: nuo nemokamų ekskursijų iki mokslinių eksperimentų

Lietuvos energetikai mini profesinę šventę – Lietuvos energetikų dieną. 1892 metų balandžio 17-ąją kunigaikščio Bogdano Oginskio dvare pradėjo veikti pirmoji Lietuvos elektrinė ir įsižiebė pirmoji šalyje elektros lemputė.

Lietuvos energetikai mini profesinę šventę – Lietuvos energetikų dieną.<br>123rf
Lietuvos energetikai mini profesinę šventę – Lietuvos energetikų dieną.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-18 17:13, atnaujinta 2018-03-08 01:55

Lietuvos energetikai šią sukaktį, kaip ir kasmet, kviečia švęsti kartu su jais. Energetikų dienos renginiai vyksta visą šią savaitę, o šūkio „Energetika gyvai!“ lydimos šventės kulminacija laukia šį penktadienį ir šeštadienį Lietuvos energetikos ir technikos muziejuje, kur vyks nemokami renginiai moksleiviams ir visuomenei.

„Energetikų diena – tai šventė ne tik mūsų profesijos atstovams, tačiau ir visuomenei. Per daugiau nei 120 metų nuo pirmosios lemputės įžiebimo, elektra tapo nepakeičiama – gyvename elektros prietaisų apsuptyje, o be elektros sunku būtų įsivaizduoti bent vieną savo gyvenimo dieną. Taigi, Energetikų dieną kviečiame švęsti kartu ir dovanojame smagių ir pažintinių renginių programą“, – sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius ir Nacionalinės Lietuvos elektros asociacijos prezidentas Dalius Misiūnas.

Paskaitos jaunimui

Visą šią savaitę pagrindinių energetikos įmonių vadovai dalyvauja ir Kauno technologijos universiteto (KTU) Elektros ir valdymo inžinerijos fakulteto studentų atstovybės ENDI organizuojamose „Elektros dienose“ ir skaito paskaitas studentams.

Penktadienį šios paskaitos persikels į Lietuvos energetikos ir technikos muziejų, kur vyresniųjų klasių moksleiviams jas skaitys energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius ir įmonių „Visagino atominė elektrinė“, „Lietuvos energija“, „Litgrid“, LESTO, „Klaipėdos nafta“, „Technologijų ir inovacijų centras“, vadovai.

Moksleivius linksmins ir konkursų laimėtojams prizus dalins populiarusis renginių vedėjas Žygis Stakėnas. Po paskaitų mokiniai galės dalyvauti nemokamose Energetikos ir technikos muziejaus ekskursijose.

Penktadienį vakare – džiazo improvizacija

Penktadienį Lietuvos energetikos ir technikos muziejuje į koncertą kviečia BSM trio nariai: džiazo smuikininkas Vytautas Mikeliūnas, violončelininkas Mindaugas Bačkus ir akordeonininkas Raimondas Sviackevičius, kurie yra gerai žinomi kaip solistai ar įvairių kitų ansamblių nariai. Muzikantai kolektyvo veiklą apibūdina kaip malonumą, savo stilių priskiria ne džiazo, o laisvos improvizacinės kūrybos sferai.

Gebėdami reaguoti į mažiausius kolegų energetinius virpesius, BSM trio nariai muzikines improvizacijas kuria čia pat, šią akimirką. Muzikos energijai prasiveržti ir pasiekti klausytojų širdis padės ypatinga, netradicinė koncertinė erdvė – Energetikos ir technikos muziejus.

Nemokamos ekskursijos

Šeštadienį, balandžio 20 d., Lietuvos energetikos ir technikos muziejus kviečia visus norinčius į nemokamas ekskursijas muziejuje. Ekskursijas ves muziejaus gidai, kurie kvies išsamiai susipažinti su muziejaus ekspozicija.

Ekskursijų metu bus galima apžiūrėti pirmosios centrinės Vilniaus elektrinės įrenginius, kuriais buvo gaminama elektra Vilniaus miesto vartotojams. Smalsiausi galės pabandyti pasukti garo turbiną ar padirbėti elektrinės valdymo pulte.

Interaktyviose muziejaus salėse galima ne tik sužinoti ar prisiminti kai kuriuos fizikos dėsnius, bet ir pačiam pabandyti sukurti žaibą, išbandyti savo taiklumą ar pakilnoti neklusnų lagaminą. Šią ekskursijos dalį ypač mėgsta vaikai.

Įspūdingi energetiniai eksperimentai

Šeštadienį muziejuje KTU Elektros ir valdymo inžinerijos fakulteto studentų atstovybės ENDI ir KTU Studentų mokslinės draugijos atstovai rodys energetinius eksperimentus.

Žiūrovai galės stebėti skysto azoto šaldymo savybes, debesies gamybą.

Eksperimentų metu bus pagaminta tiek „dantų pastos“, kad jos užtektų išvalyti net dramblio dantims. Žiūrovai taip pat turės galimybę paliesti jėgą jaučiantį skystį, pradurti balionus jų nesprogdindami bei stebėti dar daug kitų eksperimentų.

Kaip ir pernai, muziejaus kieme vyks elektra varomo transporto paroda – žiūrovai galės apžiūrėti elektromobilius, elektra varomus motociklus ir dviračius.

„Energetikų dienos 2013“ renginius inicijuoja ir organizuoja Nacionalinė Lietuvos elektros asociacija su partneriais – energetikos bendrovėmis (LESTO, „Lietuvos energija“, „Litgrid“, „ Technologijų ir inovacijų centras“, „Visagino atominė elektrinė“, „Klaipėdos nafta“) bei Kauno technologijos universiteto Elektros ir valdymo inžinerijos fakulteto studentų atstovybe ENDI. Daugiau informacijos apie renginius ir išsami programa - čia.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.