Atominę elektrinę rekomenduoja statyti tik įvykdžius tris sąlygas (papildyta)

Joje, A. Butkevičiaus teigimu, bus kalbama ir apie biokurą, ir apie termofikacinių elektrinių pertvarką Vilniuje bei Kaune.

Pasak premjero A. Butkevičiaus, ruošiant energetikos strategiją buvo atliktas labai didelis darbas, taikyta 70 matematinių modulių.<br>D. Umbrasas
Pasak premjero A. Butkevičiaus, ruošiant energetikos strategiją buvo atliktas labai didelis darbas, taikyta 70 matematinių modulių.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-22 15:02, atnaujinta 2018-03-07 21:52

Darbo grupės požiūriu, VAE projektą galima plėtoti, jei Lietuvos politinės partijos pasieks susitarimą dėl energetikos strategijos, regioniniai partneriai patvirtins dalyvavimą projekte ir investuos į jo vystymo bendrovę iki galutinio apsisprendimo dėl investicijų ir jei bus pasiektos geresnės VAE finansavimo sąlygos iš tarptautinių kredito institucijų. 

„Visagino AE projekto tęstinumas galimas įgyvendinus papildomas sąlygas: sutartine forma įteisinus regioninių partnerių dalyvavimą Visagino AE projekte užtikrinti projekto įgyvendinimo išlaidų ir atsakomybės pasidalijimą; kartu su strateginiu investuotoju ir regioniniais partneriais užtikrinti maksimalų projekto finansavimą žemiausiais kaštais iš tarptautinių finansinių institucijų bei eksporto kredito agentūrų; užtikrinti tęstinį ir išsamų visuomenės informavimą apie projektą, atsižvelgiant į tai, kad projektas gali būti įgyvendintas tik esant nacionaliniam susitarimui dėl racionalaus, konkurencingo, darnaus ir perspektyvaus elektros energijos tiekimo užtikrinimo“, - skelbiama paviešintose išvadose. 

Darbo grupė Vyriausybei rekomenduoja siūlyti parlamentinėms politinėms partijoms pasirašyti platų nacionalinį susitarimą dėl energetikos, taip maksimaliai depolitizuojant energetikos sektorių ir užtikrinant ilgalaikių strateginių tikslų energetikoje įgyvendinimą, ir Vyriausybei apsispręsti, ar reikia tikslinti Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją.

Dėl VAE ateities vis dar abejojama

Neoficialiais duomenimis, Nacionalinę energetikos strategiją svarstanti darbo grupė šviesios ateities Visagino atominės elektrinės (VAE) projektui neprognozuoja.

Kaip praėjusią savaitę rašė lrytas.lt, o šiandien - ir „Verslo žinios“ , šaltiniai abejoja, ar darbo grupės išvadose atsispindės galutinis valdančiosios koalicijos apsisprendimas dėl Visagino atominės elektrinės ateities. Kitų šaltinių teigimu, dokumente tik abstrakčiai kalbama apie branduolinę energetiką, o ne apie VAE projektą.

Pasak šaltinių, toje darbo grupės išvadų projekto vietoje, kurioje vardijamos galimos energijos gamybos Lietuvoje rūšys ir jų proporcijos, buvo palikti tušti laukai.

Pirmadienį ryte ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius su pirminėmis energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus vadovaujamos darbo grupės išvadomis turėtų supažindinti prezidentę Dalią Grybauskaitę. Vėliau dokumentą svarstys Vyriausybės strateginis komitetas. Vakare išvados bus pateiktos valdančiosios koalicijos Seime frakcijų bendrame posėdyje.

„Seimas įpareigojo Vyriausybę ištirti tolesnį Lietuvos apsirūpinimą elektros energija - ar su Visagino AE, ar be jos. Mokslininkai savo išvadas pristatys pirmadienio posėdyje. Jos paskui bus pristatytos valdančiajai koalicijai ir bus priimti sprendimai, bet čia dar nėra visa energetikos strategija. Ji yra ruošiama lygiagrečiai“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo akcentavo A. Butkevičius.

Joje, A. Butkevičiaus teigimu, bus kalbama ir apie biokurą, ir apie termofikacinių elektrinių pertvarką Vilniuje bei Kaune.

Vyriausybė yra pažadėjusi, kad iki gegužės apsispręs, ar Lietuva statys atominę jėgainę.

Šio pristatymo metu bus pateikti keli galimi variantai - ir su statoma nauja atomine elektrine, ir be jos, bus atskleista, kiek kainuos vienas ar kitas kelias. 

Pasak premjero A. Butkevičiaus, ruošiant energetikos strategiją buvo atliktas labai didelis darbas, taikyta 70 matematinių modulių.

A. Butkevičius kol kas nekomentuoja ekspertų išvadų dėl naujos AE ateities

A. Butkevičius kol kas susilaiko nuo komentarų apie darbo grupės, ruošiančios atnaujintą Nacionalinę energetikos strategiją, išvadas. Jis pripažino, jog Nacionalinėje energetikos strategijoje kalbama ir apie naujos atominės elektrinės Visagine projektą. 

„Pirmiausia buvo iškeltas klausimas Seimo, priimant atskirą teisės aktą, kuriame buvo aiškiai parašyta, kad įpareigoja ištirti tolesnį Lietuvos apsirūpinimą elektros energija - ar su Visagino atominės elektrine, ar be jos. Dabar mokslininkai yra pateikę išvadas, jos šiandien bus pristatytos Strateginiame komitete, po to - koalicijoje ir bus priimti sprendimai „, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė premjeras. 

„Čia dar nėra visa energetikos strategija. Visa strategija yra ruošiama lygiagrečiai, kur bus kalbama apie biokuro dalį, apie termofikacinių elektrinių pertvarką tiek Kaune, tiek Vilniuje, taip pat yra iškeltas klausimas, kada prasidės kitų projektų įgyvendinimas“, - tęsė A. Butkevičius. 

Premjero teigimu, šiuo metu Lietuva turi galimybes ir pajėgumus apsirūpinti elektros energija, tačiau būtina įvertinti, ar tai ekonomiškai naudinga. 

„Šiandien mes turime tiek pagrindinių priemonių arba tokius techninius pajėgumus, kad mes galime apsirūpinti elektros energija 180 procentų. Bet yra kainos klausimas - ar tai apsimoka. Tam ir padaryta visa analizė. Skaičiavimuose yra taikyta 70 matematinių modelių, skaičiuojant 70 procentų apsirūpinimu ir 80 procentų apsirūpinimu.

Įvairiausi modeliai yra pritaikyti, siekiant kuo daugiau patiems gamybos metu apsirūpinti elektros energija. Tačiau reikia įvertinti, kiek ta elektros energija kainuos. Puikiai suprantame, kad konkurencingumas, mokumas ir visi kiti faktoriai veikia. Reikia įvertinti, kad 2015 metais mes jau būsime „Nord Pool“ ir pirksime „Nord Pool“ biržoje elektros energiją“, - kalbėjo A. Butkevičius. 

Vyriausybės apsisprendimo dėl VAE aetities laukia strateginė partnerė - Japonijos bendrovė „Hitachi“ bei regioninės partnerės - Latvija ir Estija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.