A. Butkevičius nemano, kad derybos dėl Visagino atominės elektrinės užtruks ilgai

Premjeras Algirdas Butkevičius sako nemanantis, kad derybos su Latvija ir Estija dėl to, kaip galėtų būti taisomas VAE projektas, užtruks ilgai.

„Tai mes vis dėlto siūlome mūsų regioniniams partneriams ir investuotojui „Hitachi“ įvertinti mūsų pasiūlymus ir rasti tolesnį sprendimą“, - dėstė A. Butkevičius.<br>D. Umbrasas
„Tai mes vis dėlto siūlome mūsų regioniniams partneriams ir investuotojui „Hitachi“ įvertinti mūsų pasiūlymus ir rasti tolesnį sprendimą“, - dėstė A. Butkevičius.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2013, 2:43 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:52 PM

Interviu „Verslo žinioms“ premjeras žadėjo artimiausiu metu susisiekti su Latvijos ir Estijos premjerais bei informuoti juos apie situaciją.

„Energetikos ministras, kiek žinau, jau pasikalbėjo su savo kolegomis iš kaimyninių šalių. Įmonės „Visagino atominė elektrinė“ vadovui Rimantui Vaitkui irgi buvo pirmadienį pasakyta, kad jis turi informuoti Latvijos ir Estijos energetikos bendrovių vadovus. Taigi pokalbiai ir derinimai jau prasidėjo ir jie vyks toliau. Matysime, kokie bus rezultatai“, - „Verslo žinioms“ sakė premjeras.

Paklaustas, kiek užtruks derybos, A. Butkevičius tikslių terminų nenurodė, tik teigė, kad jos neturėtų užtrukti ilgai.

„Pokalbiai tik prasidėjo. Atsakingi pareigūnai turi susitarti, kada susitiks, ir tada, susitikę, jie galės aptarinėti situaciją. Kada jie susitars susitikti, yra jų pačių kompetencijos reikalas. Bet nemanau, kad visas procesas labai ilgai užtruks“, - teigė premjeras.

Pirmadienį A. Butkevičius sakė, kad dabartinis VAE projektas, pagal specialistų išvadas, negali būti įgyvendinamas, primena ELTA.

Pasak Premjero, VAE projektas buvo įvertintas darbo grupėje ir suformuluota išvada, kad, pagal mokslininkų skaičiavimus, VAE pagaminta elektros energijos kaina būtų per didelė.

„Tai mes vis dėlto siūlome mūsų regioniniams partneriams ir investuotojui „Hitachi“ įvertinti mūsų pasiūlymus ir rasti tolesnį sprendimą“, - dėstė A. Butkevičius.

„Šitas projektas, apie ką šiandien kalbėjome, galime drąsiai pasakyti, kad jį įgyvendinus praktiškai rinkoje kaina bus aukštesnė, kada elektros energija bus gaminama“, - sakė premjeras.

A. Butkevičius neįvardino, kas galėtų pagerinti projekto finansavimo sąlygas. Esą regioniniai partneriai turėtų išsiaiškinti, ką galima padaryti keičiant projektą.

Ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje žadėta pristatyti Lietuvos energetikos strategiją, tačiau aiškėja, kad parlamentarams bus pristatytos mokslininkų ir darbo grupės išvados. Ne anksčiau kaip rudenį, pasak Premjero, politinėms partijoms ketinama siūlyti pasirašyti susitarimą dėl vadinamosios energetikos strategijos.

Pirmadienį Vyriausybės strateginiame komitete Vyriausybės sudaryta darbo grupė pristatė pasiūlymus dėl ekonomiškai optimalaus ir vartotojams palankaus apsirūpinimo elektros energija ir kitais energijos ištekliais.

Įgyvendinami elektros jungčių „LitPolLink“ ir „NordBalt“ projektai bei Lietuvos dalyvavimas Šiaurės šalių elektros biržoje „Nord Pool Spot“ sustiprins Lietuvos energetinį saugumą elektros sektoriuje, tačiau darniai Lietuvos energetikos sektoriaus plėtrai užtikrinti ir Lietuvos priklausomybei nuo elektros energijos importo sumažinti yra būtini konkurencingi elektros energijos generavimo pajėgumai, teigiama darbo grupės išvadose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.