Atominis horizontas tolsta nuo Lietuvos

Po premjero Algirdo Butkevičiaus karšto rytinio pokalbio su prezidente Dalia Grybauskaite pirmadienį vakarop paaiškėjo, kad Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos projektas faktiškai laidojamas.

A.Butkevičiaus ir D.Grybauskaitės nuomonės dėl atominės ateities skirtingos.<br>T. Bauras
A.Butkevičiaus ir D.Grybauskaitės nuomonės dėl atominės ateities skirtingos.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas”)

Apr 23, 2013, 11:25 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:07 PM

Nors šalies vadovė gynė konservatorių sumanytą atominį projektą, premjeras, pasiremdamas ekspertų skaičiavimais, įrodinėjo, kad tokioje atominėje elektrinėje, kokia planuojama, pagaminta elektra bus per brangi ir nekonkurencinga.

Be to, socialdemokratų lyderis priminė, kad prieš Visagino atominės elektrinės statybą balsavo dauguma referendume dalyvavusių piliečių.

„Nauja atominė elektrinė būtų statoma tik įrodžius jos ekonominį naudingumą ir įvertinus galimą ekologinę žalą.

Darbo grupės pristatytas tyrimas rodo, kad konservatorių pasiūlytas projektas yra neracionalus ir jam nebus pritarta”, – teigiama vakar išplatintame Socialdemokratų partijos pranešime.

Informuos partnerius

„Mes esame branduolinės energetikos šalis, nes turime uždaryti seną Ignalinos atominę elektrinę. Dabartinio VAE projekto negalime įgyvendinti, nes elektros kaina yra per didelė.

Dėl to mes turime informuoti savo regioninius partnerius latvius ir estus, kad jie tą projektą persvarstytų – jeigu ras kokių nors sprendimų, tegu vėl juos ir pateikia”, – vakar Seime paaiškino A.Butkevičius.

Kaip sumažinti išlaidas?

VAE projekto vertė dabartinėmis kainomis siektų iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o, įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius dėl valiutų kurso svyravimo, – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mlrd. litų).

Tačiau nei ekspertai, nei mokslininkai, nei Vyriausybė kol kas nežino, kaip būtų galima sumažinti išlaidas.

Dar ankstesnė Vyriausybė žadėjo, kad iki 2040 metų nauja AE gamins elektrą, įskaitant paskolų dalį, už 17–25 centus už kilovatvalandę. Kai kurie ekspertai tuomet garsiai suabejojo tokiu skaičiavimu.

Bet dabartiniai valdantieji mano, kad net ir tokia kaina yra per didelė.

Tai, kad projekto sąlygos nėra pakankamai geros, o VAE pagaminta elektra nesugebėtų konkuruoti rinkoje, vakar pareiškė ir energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Ministro teigimu, norint tęsti naujos AE projektą svarbus ir politinių partijų sutarimas.

Nuomonės išsiskyrė

Tiesa, Visagino atominės elektrinės vadovas Rimantas Vaitkus teigė manantis, kad elektros gamybos savikainą VAE ir projekto paskolų naštą įmanoma sumažinti: „Manau, viskas šioje žemėje įmanoma. Palaukime konkretesnių išvadų, kurias pateiks darbo grupė.”

50 metų Elektrėnų elektrinei vadovavęs Pranas Noreika priminė, kad investicijos į statybą atominėje elektrinėje sudaro didesnę kainos dalį nei kuras: „Neįsivaizduoju, kaip įmanoma sumažinti investicijas. Nemanau, kad ten ko nors galima atsisakyti. Juk dar bus nenumatytų išlaidų.”

Tuo metu konservatorių vadovas Andrius Kubilius gynė būsimą VAE: „Praėjusiais metais visos mūsų analizės rodė, kad šis projektas yra konkurencingas.”

Būtinos trys sąlygos

Mokslininkų ir kitų ekspertų Vyriausybės strateginiam komitetui pateiktose išvadose rašoma, kokiomis sąlygomis galima būtų tęsti Visagino atominės elektrinės projektą.

Viena sąlygų – elektros gamybos savikaina turėtų būti mažesnė. Be to, ekspertai siūlo susitarti su strateginiu investuotoju „Hitachi”, kad būtų užtikrintas „maksimalus projekto finansavimas mažiausiomis išlaidomis iš tarptautinių finansinių institucijų bei eksporto kredito agentūrų”.

„Manau, kad ir „Hitachi” norėtų pasiūlyti geresnį finansavimą, nes jie labai suinteresuoti šiuo projektu”, – sakė Kauno technologijos universiteto Šilumos ir atomo energetikos katedros vedėjas Jonas Gylys.

„Hitachi” analogiškus ABWR reaktorius ketina statyti Didžiojoje Britanijoje, galbūt ateityje ir Suomijoje.

„Sėkmė Lietuvoje japonams būtų labai svarbi, nes jie galėtų toliau žengti į Europos rinką”, – paaiškino J. Gylys.

Apie tęstinumą – vėliau

„Ekonomiškai labiausiai pagrįstas ir vartotojams mažiausią kainą lemsiantis šalies apsirūpinimo elektros energija scenarijus įvardytas kaip subalansuotas apsirūpinimas ir iš atsinaujinančių energijos išteklių plėtros, kogeneracinės energijos vystymo tam panaudojant vietinius energijos išteklius, elektros energijos gamybos iš diversifikuotų dujų tiekimo šaltinių ir branduolinės energetikos plėtros.

Tačiau pabrėžiu, kad VAE projekto tęstinumas galimas tik pagerinus pagrindinius komercinius projekto rodiklius ir įgyvendinus papildomas sąlygas.

Konkrečiau apie galimas sąlygas ir sprendimą, tęsti ar netęsti VAE projektą, bus galima kalbėti, kai Latvija ir Estija susipažins su detaliais apsirūpinimo elektros energija apskaičiavimais”, – vakar pareiškė premjeras A. Butkevičius.

Valdančiųjų „tvarkiečių” vadovo Rolando Pakso manymu, į atominę energetiką turėtų įsilieti Europos Sąjunga, nes būtent energetinis saugumas yra svarbi jos sudedamoji dalis: „ES turėtų ateiti čionai ir su pinigais, ir su savo geopolitine įtaka, ir su savo patirtimi, ir kaip stiprus derybininkas.”

Ar Lietuva gali tęsti savos AE projektą, vakar svarstyta ir valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdyje.

Bet entuziazmo dėl šalies atominės ateities nepadaugėjo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar kandidatai į prezidentus dar turi neatskleistų kozirių?