„Hitachi“ laukia, ką nuspręs Lietuva

Ankstesnės Vyriausybės pasirinkta strateginė investuotoja į naujos atominės elektrinės

Gali nutikti ir taip, kad šis „Hitachi“ modelis bus vienintelis į Lietuvą atgabentas įmonės reaktorius.<br>V. Ščiavinskas
Gali nutikti ir taip, kad šis „Hitachi“ modelis bus vienintelis į Lietuvą atgabentas įmonės reaktorius.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 24, 2013, 6:15 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:01 PM

„Hitachi“ stebi vykstančius debatus dėl energetikos strategijos Lietuvoje ir laukia šių diskusijų rezultatų. Mes esame visada pasiruošę teigiamai prisidėti prie diskusijų, kaip užtikrinti energetinį saugumą Baltijos jūros regione“, - teigiama BNS atsiųstame „Hitachi“ pareiškime dėl Visagino AE. 

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį sakė, kad Seimas per dvi artimiausias savaites gali priimti sprendimą dėl naujos atominės elektrinės Lietuvoje ateities. 

A. Butkevičiaus Vyriausybė kritikuoja buvusios centro dešiniųjų Vyriausybės parengtą naujos AE Visagine projektą, pagal kurį Baltijos šalių energetikos įmonės ir Japonijos ir JAV kompanija „Hitachi/GE“ iki 2020-2022 metų planuota pastatyti naują 1350 megavatų galios pažangųjį verdančio vandens reaktorių ABWR. 

Lietuvos gyventojams pernai spalį neparėmus projekto referendume, „Hitachi“ pareiškė kol kas neketinanti trauktis ir lauksianti naujos Vyriausybės pozicijos. 

Žiniasklaida skelbė, jog „Hitachi“ gali būti pasiūlyta ne tik investuoti į VAE statybas, bet ir į Visagino regiono bei visos Lietuvos ekonomiką, pavyzdžiui, pastatyti vieną arba kelias gamyklas, skirti lėšų transporto infrastruktūrai gerinti, į lietuvišką finansų rinką atvesti patikimą japonų banką. 

Premjeras: „Diskusijos Seime lems Lietuvos kreipimosi į Latviją ir Estiją turinį dėl atominės elektrinės“

A. Butkevičius sako, kad Seimas per dvi artimiausias savaites gali priimti sprendimą dėl naujos atominės elektrinės Lietuvoje ateities. 

Ministro pirmininko teigimu, ketvirtadienį prasidėsiančios diskusijos parlamente lems, kokiu turiniu Lietuva kreipsis į projekto partnerius - Latviją ir Estiją. 

„Del atominės elektrinės ateityje - mes priimsime sprendimą galbūt per dvi savaites parlamente“, - trečiadienį per spaudos konferenciją Briuselyje sakė A. Butkevičius, paklaustas apie prieštaringus pasisakymus pastarosiomis dienomis dėl Visagino atominės elektrinės projekto. 

Vėliau BNS perklaustas, kokių sprendimų tikimasi dviejų savaičių laikotarpiu, ministras pirmininkas teigė, kad „tuo laikotarpiu mes tikrai priimsime sprendimus dėl kreipimosi į mūsų regioninius partnerius“. 

„Turėjau minty, kad mes rytoj jau pradėsime diskusiją ir tikimės, kad politiniu lygiu bus priimtos tam tikros išvados dėl kreipimosi į mūsų regioniniu partnerius. Estija ir Latvija yra paprašę finansinio ir ekonominio projekto pagrindimo, kad galėtų su juo susipažinti“, - telefonu iš Briuselio sakė premjeras. 

„Seimas įpareigojo Vyriausybę iki gegužės 15 dienos pateikti išvadą dėl Visagino atominės elektrinės statybos. Mes apie tai esame informavę ir mūsų partnerius Latvijoje bei Estijoje. Koks bus kreipimosi tekstas, paaiškės po diskusijų Seime“, - teigė A. Butkevičius. 

„Vaidmenį gali parlamentas suvaidinti tokį - jeigu pasakys, kad jau mes nebestatome, tai tada belieka painformuoti Latviją ir Estiją. Bet aš manau, kad to nebus. Vis tiek jeigu yra regioninis projektas, tai mes turime toliau bendradarbiauti, nepriklausomai, kokios būtų išvados darbo grupės“, - kalbėjo Lietuvos premjeras. 

Seimas yra įpareigojęs Vyriausybę iki gegužės 15 dienos parengti ekspertų išvadas dėl Lietuvos energetinio saugumo ir jas pateikti parlamentui. 

A. Butkevičius, pirmadienį politiniams partneriams ir prezidentei pristatęs atnaujintos Nacionalinės energetikos strategijos projektą, pareiškė, jog ligšiolinio Visagino AE projekto negalima įgyvendinti, o jis galėtų būti atnaujintas tik su sąlyga, jeigu bus atpigintas ir sumažinta naujoje jėgainėje gaminamos elektros kaina. 

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sakė, kad su Japonijos korporacija „Hitachi“ dėl jėgainės statybos Visagine derybos gali toliau vykti, tačiau Japonijos korporacija „Hitachi“ turėtų pati investuoti į projektą. Kartu jis pabrėžė, kad naujos AE statybai turi būtų gautas visuomenės pritarimas. 

A. Kubilius: „Vyriausybės elgesys dėl naujos atominės elektrinės naudingas Kaliningrado jėgainės projektui“

Vyriausybės besiblaškantis elgesys dėl naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos yra naudingas Kaliningrado jėgainės projektui, sako parlamentinės opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius. 

„Akivaizdu, kad toks Vyriausybės blaškymasis, kokį stebėjome paskutinėmis dienomis, yra naudingas tik Kaliningrado elektrinės atominės projektui.

Galima prognozuoti, kad Lietuva bus vis labiau spaudžiama tapti Kaliningrado elektrinės atominės sistemos dalimi, jeigu nepritars savo Visagino atominės elektrinės projektui ar stabdys, vilkins laiką ir kitaip negebės priimti strateginio sprendimo“, - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė parlamentaras. 

„Lietuva tokiu svarbiu strateginiu klausimu, atrodo, neturi gebėjimo imtis atsakingos lyderystės“, - sakė A. Kubilius. 

Jis piktinosi, kad iki šiol Seimo nariams nėra pateiktos jokios darbo grupės išvados ar mokslininkų skaičiavimai dėl VAE statybos, nors ketvirtadienį Seime numatytos trijų valandų diskusijos dėl energetikos reikalų. 

Anot buvusio premjero, rinkimai į Seimą ir referendumas dėl naujos elektrinės reikalingumo sutrukdė VAE planavusiems statyti partneriams įsteigti bendrą įmonę: 

“Niekas nesiginčija dėl darbo grupės iškeltos sąlygos, kad siekiant toliau tęsti projektą, visi partneriai turi įsteigti bendrą įmonę. Mes to nuosekliai siekėme, bet sutrukdė rinkimų kampanija ir su ja susietas referendumas“. 

A. Kubilius pareiškė nesutinkąs, kad nauja jėgainė būtų nekonkurencinga: “Negaliu sutikti su į rankas patenkančiais ekonominiais vertinimais, kur teigiama, kad VAE projektas bus nekonkurencingas, nes remiamasi kai kuriomis, atrodo, specialiai pritemptomis prielaidomis, visai nekreipiant dėmesio į anksčiau atliktus skaičiavimus ir jų prielaidas“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.