„Ryanair“ reikalavimai sužlugdytų Lietuvos oro uostus?

Nors tai, ko airių skrydžių bendrovė „Ryanair“ reikalavo iš Lietuvos susisiekimo valdžios, neviešinama, lrytas.lt žiniomis, Susisiekimo ministerija ne kartą buvo spaudžiama oro uosto keleivio mokestį šiai bendrovei sumažinti iki nulio litų.

„Ryanair“, kuriai vadovauja žodžio meistras Michaelas O'Leary, reikalavimai sukėlė audrą Lietuvoje.<br>P. Mantautas
„Ryanair“, kuriai vadovauja žodžio meistras Michaelas O'Leary, reikalavimai sukėlė audrą Lietuvoje.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-04-25 15:57, atnaujinta 2018-03-07 18:02

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius Airijos žemų sąnaudų bendrovės „Ryanair“ pareiškimus, kad nuo rudens ketvirtadaliu mažės jų veiklos mastas Kauno oro uoste, vadina spaudimo būdu, siekiant išsikovoti geresnes rinkos sąlygas.

- Ministre, ar tiesa, jog „Ryanair“ reikalavo, kad keleivio mokestis Kauno oro uoste būtų lygus nuliui litų? - lrytas.lt paklausė R. Sinkevičiaus.

- Reikalavimas galėjo būti, mano supratimu, dar ekstremalesnis, nei kad jūs sakote.

- Tai reiškia, kad reikalauta primokėti?

- Nenorėčiau konkretinti, tegul tai daro, kas reikalavo.

„Ryanair“ reikalavimai ir grasinimas apkarpyti savo veiklą Kaune ketvirtadienį buvo aptariami ir Seime. Per Vyriausybės valandą Seime užvirė dviejų susisiekimo ministrų – esamo ir buvusio – žodinė dvikova.

„Prieš kelias dienas pasirodė žinia, kad viena pigių skrydžių bendrovė - „Ryanair“ - planuoja žymiai, iki 25 proc., sumažinti skrydžių iš Kauno tarptautinio oro uosto. Tai reiškia, kad artimiausi metai bus labai sudėtingi tiek Kauno regionui, tiek Kauno tarptautiniam oro uostui.

Noriu paklausti, ar Susisiekimo ministerija iš tikrųjų viską padarė, kad pasiektų rezultatą ir susitartų su minėta kompanija?“ - klausė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas, buvęs susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Jis teiravosi, kokius konkrečius artimiausiu metu žingsnius planuojama priimti, kad nebūtų atsiradęs vakuumas ir būtų platesnė skrydžių geografija pasitraukus „Ryanair“.

Valdančiųjų socdemų deleguotas susisiekimo ministras R. Sinkevičius teigė, kad skrydžių arba keleivių pervežimo intensyvumas nebuvo staigmena Susisiekimo ministerijai - esą su „Ryanair“ buvo dirbama nuolat, žinoti ir prognozuoti tokie jos veiksmai.

„Manau, kad keleivių pervežimo intensyvumo sumažinimas 25 proc. rudeniop nelabai kaip kitaip paveiks. Tiesiog natūraliai rudenį mažesnis keliavimas. Čia daugiau laikyčiau, kad tai yra tam tikra kompanijos spaudimo priemonė su tikslu išsikovoti geresnes rinkos sąlygas“, - kalbėjo ministras.

Tačiau, ministro teigimu, gyvenama laisvos rinkos sąlygomis ir negalima daryti papildomų nuolaidų vienai ar kitai kompanijai, nepriklausomai nuo jos dydžio.

„Kompanija turėtų suprasti, kad ji veikia ne Zulusų karalystėje, o veikia Europos Sąjungos valstybėje, ir orientuotis būtent į rinkos veikimo mechanizmą. Bet jokiu būdu neuždarytos durys ir šiandien kompanijai“, - sakė R. Sinkevičius.

Pasak jo, atitinkami ministerijos pareigūnai toliau derėsis dėl skrydžių nemažinimo, intensyvumo.

„Kitaip sakant, mes jokiu būdu nesijaučiame įsižeidę. Apgailestaujame, kad tokie metodai kartais naudojami“, - sakė susisiekimo ministras.

Žemų sąnaudų bendrovė „Ryanair“ antradienį pranešė sumažinsianti veiklą savo Kauno bazėje 25 proc. nuo šių metų lapkričio 1 d. po to, kai Susisiekimo ministerija atsisakė reaguoti į „Ryanair“ pasiūlymus dėl Kauno ir naujos Vilniaus bazės augimo.

„Ryanair“ pasiūlė pervežti papildomai 500 tūkst. keleivių per metus per Kauno ir Vilniaus oro uostus, kas, anot bendrovės, būtų parėmę darbo vietų atsiradimą ir nemenka suma papildę Lietuvos ekonomiką. Lietuvos Vyriausybė, pasak oro linijų bendrovės, atsisakė įsitraukti į diskusijas, ir „Ryanair“ nebeliko jokio kito pasirinkimo - tik sumažinti savo veiklą Kauno bazėje 25 procentais.

Kompanijos „Ryanair“ atstovas Robinas Kiely teigė, kad „plūsta pasiūlymai iš kitų ES oro uostų, ir mes dabar perkelsime šitą transportą į kitas žemesnių kainų vietoves su labiau patikimais partneriais negu Kaunas ir Vilnius“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.