„Achemos“ pergalė - nebereiks pirkti dujų iš SGD terminalo

Siūloma, kad privačios įmonės

Visi užsakymai, reguliuojami valstybės, bus nukreipiami į SGD terminalą tiesiogiai.
Visi užsakymai, reguliuojami valstybės, bus nukreipiami į SGD terminalą tiesiogiai.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 29, 2013, 4:50 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:17 PM

„Mes radome sprendimą, kuris, mūsų supratimu, sustiprins projekto įgyvendinimo modelį, struktūrą. Eliminuojame, bent jau sumažiname riziką dėl mūsų įstatymo neatitikimo Europos Sąjungos reikalavimams“, - po Vyriausybės pasitarimo kalbėjo ministras.

J. Neverovičiaus teigimu, priimto sprendimo esmė - visi užsakymai, reguliuojami valstybės, bus nukreipiami į SGD terminalą tiesiogiai.

„Valstybė šiaip ar taip moka pinigus šilumos tiekėjams, „Lietuvos energijai“, remiame elektros gamybą, išleidžiame tuos pinigus dujoms pirkti. Taigi, mūsų sprendimu, tie užsakymai bus nukreipti į SGD terminalą. Dujos bus perkamos iš terminalo užtikrinant minimalų kiekį, reikalingą komerciniam projekto veikimui“, - aiškino ministras. Kiek konkrečiai gamtinių dujų būtų perkama iš terminalo, jis neatskleidė, tačiau užsiminė, jog tai bus „minimalus kiekis, kuris šilumos ūkio ir Lietuvos elektrinės poreikį visiškai patenkins“.

Premjeras Algirdas Butkevičius pažymėjo, jog tai nėra tik Energetikos ministerijos užgaida - planai koreguojami dėl to, kad šį klausimą svarsto ir Europos Komisija.

„Energetikos ministerija, numanydama, kokie gali būti Europos Komisijos sprendimai, paruošė mechanizmą, kuris nesustabdytų finansavimo ir statybos darbų“, - aiškino Vyriausybės vadovas.

Achema“, „Lietuvos dujos“ ir dvi Lietuvos asociacijos yra apskundusios Europos Komisijai SGD terminalo įstatyme nustatytą priedą ir vadinamąją 25 proc. taisyklę, pagal kurią dujų importuotojai privalės pirkti 25 proc. dujų iš būsimojo SGD terminalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.