G. Oettingeris: „100 proc. dujų iš Rusijos nėra priimtina“

Lietuvoje besilankantis Europos Komisijos energetikos komisaras Giuntheris Oettingeris perspėjo, kad šiuo metu Lietuva yra silpnoje pozicijoje, kurioje sunku tikėtis laimėti reikšmingesnių pergalių derybose su „Gazprom“.

„VAE statybos turėtų būti ekonominis sprendimas – skaičiuokite, ar to reikia rinkai, ar to reikia jūsų partneriams“, - sakė G. Oettingeris.<br>R. Danisevičius
„VAE statybos turėtų būti ekonominis sprendimas – skaičiuokite, ar to reikia rinkai, ar to reikia jūsų partneriams“, - sakė G. Oettingeris.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

May 10, 2013, 5:47 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:49 PM

„Visoje Europoje rusiškų dujų dalis nėra grėsmingai didelė, tačiau Lietuvoje jūs gaunate 100 proc. dujų iš Rusijos. Tai nėra priimtina. Jūsų Vyriausybė yra silpnoje pozicijoje – jai reikia integruotis į bendrą rinką“, - penktadienį po susitikimo su šalies premjeru Algirdu Butkevičiumi sakė G. Oettingeris.

„Esu įsitikinęs, kad skalūnų dujų galimybės turėjimas yra geras instrumentas ilgalaikėms deryboms su „Gazprom“ ir Rusija“, - sakė eurokomisaras. 

Jis pabrėžė, kad būtina panaikinti rusiškų dujų monopoliją Lietuvai, ir tam svarbios alternatyvos, kurias gali užtikrinti dujų jungtis su Lenkija bei suskystintų gamtinių dujų terminalas. Kategoriškai pasisakęs už statomo suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo ir jungčių plėtojimo naudą, energetikos komisaras buvo gerokai rezervuotesnis kalbėdamas apie Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą. „(Apsispręsti dėl VAE – Red.) yra jūsų Vyriausybės reikalas. Tai turėtų būti ekonominis sprendimas – skaičiuokite, ar to reikia rinkai, ar to reikia jūsų partneriams“, - sakė G. Oettingeris.

Pareigūnas užsiminė, kad ES yra pasirengusi paremti dalį Lietuvos energetinių projektų, tačiau nebuvo linkęs konkretizuoti smulkmenų – prioritetiniai projektai turėtų paaiškėti iki šių metų pabaigos.  

Ruošiasi Lietuvos pirmininkavimui

Europos Komisijos energetikos komisaras Giuntheris Oettingeris šią savaitę susitiko su aukščiausiais Lietuvos vadovais.

G. Oettingeris atvyko į Vilnių, norėdamas padėti pasirengti Lietuvos pirmininkavimui energetikos srityje ir pristatyti Europos Komisijos darbo tikslus 2013 metų antrąjį pusmetį.

Eurokomisaras Lietuvoje aptaria energetikos klausimus, kurie bus svarstomi gegužės 22 dienos Europos Vadovų Taryboje, tarp jų - vidaus energetikos rinkos sukūrimas iki 2014 metų, investicijos į modernią energetikos infrastruktūrą, galimybės mažinti energijos sąnaudas namų ūkiams ir pramonei.

Pasak Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės, energetika - vienas iš Lietuvos pirmininkavimo prioritetų. Energetinis saugumas gali būti užtikrintas tik turint energijos tiekimo šaltinių pasirinkimo laisvę ir sustiprinus visos ES energetikos rinką iš vidaus.

Pirmininkavimo metu Lietuva sieks pažangos kuriant ES vidaus energetikos rinką. Vieninga rinka padės išvengti ES narių energetinės atskirties.

Dar viena svarbi Lietuvos užduotis pirmininkaujant ES Tarybai - stiprinti ES išorės energetikos politiką ir siekti, kad ji būtų koordinuota visuose lygiuose. Nuosekli, tvirta ir konstruktyvi ES išorės energetikos politika yra labai svarbus veiksnys, užtikrinant energetinį saugumą ir teisingas energetikos išteklių kainas. 

Lietuva pirmininkavimo metu sieks aktualizuoti šią temą ir inicijuos diskusijas dėl tolesnių ES žingsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.