D. Grybauskaitė: „Mažai šaliai atominė energetika apsimoka“

Mažoms ir be alternatyvios energijos kitokių šaltinių neturinčioms valstybėms apsimoka savo energetinėje sistemoje turėti atominę energetiką, tačiau turi būti užtikrinamas jų saugumas, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Poziciją Lietuvos vadovė išsakė antradienį per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvoje viešinčiu Suomijos prezidentu S. Niinisto.<br>ELTA
Poziciją Lietuvos vadovė išsakė antradienį per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvoje viešinčiu Suomijos prezidentu S. Niinisto.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 14, 2013, 2:16 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:08 PM

Tokią poziciją Lietuvos vadovė išsakė antradienį per bendrą spaudos konferenciją su valstybiniu vizitu Lietuvoje viešinčiu Suomijos prezidentu Sauli Niinisto. Tačiau D. Grybauskaitė visų pirma paragino politikus apsispręsti dėl šalies energetikos strategijos.

„Pirmiausia Lietuvos politikai turi apsispręsti dėl Lietuvos energetinės strategijos, t. y., dėl ilgalaikės energetinės perspektyvos mūsų šaliai - kokius energetinius resursus mes galime naudoti, kokia proporcija ir kiek tai apsimokėtų mūsų valstybei“, - sakė Prezidentė.

Klausiama, ar Lietuva turėtų statyti naują atominę elektrinę, D. Grybauskaitė leido suprasti, kad tai turėtų būti daroma.

„Taigi mažoms valstybėms, kurios neturi tiesiogiai, išskyrus alternatyvinės energetikos resursus, neturi kitokių šaltinių, iki šiol apsimokėjo turėti atominę energetiką savo energetinėje sistemoje, jeigu užtikrinamas saugumas ir technologijų kokybė. Todėl daugelis šalių iki šiol tos energetinės rūšies nėra atsisakiusios, nes tai ir tarša gerokai mažesnė, ir saugumas santykinai užtikrinamas ne ką mažiau negu iš kitų šaltinių“, - teigė prezidentė.

D. Grybauskaitė pridūrė, kad svarbu išsiaiškinti, kokia proporcija geriau naudoti kuro rūšis, bei ragino nepasikliauti vien tiktai biokuru.

„Ar tiktai biokurą - o tai reiškia galiausiai deginti savo miškus - ar vis dėlto turėti tokį santykį tarp energetinių resursų, kurie būtų ir nenaikinantys mūsų gamtos, ir mūsų šalies, o tuo pačiu užtikrinantys pakankamai pigią energiją ir šilumos šaltinius, ir apsaugantys mūsų gamtą, galų gale ir suteikiantys mūsų šaliai ekonominį augimą ir užtikrinantys mūsų žmonėms ateities gerovę“, - sakė Lietuvos vadovė.

Suomijos prezidentas, klausiamas, ką mano apie planus pastatyti 2-3 jėgaines Baltijos regione, priminė savo šalies pavyzdį, kur šiuo metu statomas penktas reaktorius, o parlamentas yra davęs leidimą dar dviem. Suomija, kaip patikino jos vadovas, tvirtai remia branduolinę energetiką. Tačiau Lietuvos ketinimų dėl Visagino AE svečias nebuvo linkęs komentuoti.

„Manau, kad skaičiai yra panašūs. Nenorėčiau dabar kalbėti apie Lietuvos planus statyti atominę elektrinę“, - sakė S. Niinisto.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.