Pigios dujos iš JAV – svajonė ar realybė?

Lietuvos daugiabučiai ateityje gali būti šildomi deginant skalūnų dujas, importuotas iš JAV. Taip mano net ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tačiau energetikai įspėja: viską spręs patys amerikiečiai, o mūsų nykštukinė rinka jiems gali būti neįdomi.

Pensilvanijos valstija garsėja skalūnų dujų ištekliais. Gali būti, kad kada nors šios dujos pasieks ir Lietuvą.<br>„Wikipedia”
Pensilvanijos valstija garsėja skalūnų dujų ištekliais. Gali būti, kad kada nors šios dujos pasieks ir Lietuvą.<br>„Wikipedia”
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

May 21, 2013, 7:10 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:56 AM

Kol kas dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje laužomos karo ietys. Akivaizdu, kad rezultatų galime sulaukti labai negreitai.

Tačiau dujų kainų revoliuciją sukėlusi JAV vis labiau dairosi į Europą. Gerokai pigesnes skalūnų dujas amerikiečiai ketina eksportuoti į Didžiąją Britaniją ir kai kurias kitas šalis.

Nuo „Gazprom” diktato priklausanti Lietuva irgi norėtų jų atsigabenti per būsimą Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą. Tik ar pavyks?

Europai dar neparduoda

„Mus pirmiausia domintų galimybė įsivežti iš JAV suskystintųjų skalūnų dujų, nes jos pasaulyje vienos pigiausių”, – taip pareiškė praėjusią savaitę Amerikoje apsilankiusi D. Grybauskaitė.

Prezidentė keliaudama sužinojo, kad JAV dujos daugiau nei perpus pigesnės nei Vakarų Europoje ir beveik keturis kartus nei Lietuvoje.

Amerikiečiai kol kas neeksportuoja skalūnų dujų į Europą, tačiau ketina to imtis po keleto metų. Pavyzdžiui, Didžioji Britanija amerikietiškomis dujomis namus žada šildyti jau 2018-aisiais.

Ar panaikins apribojimus?

„Jeigu amerikiečiai eksportuos dujas į Didžiąją Britaniją ir kitas Europos šalis, nebus didelių bėdų jų atgabenti ir iki Klaipėdos terminalo. Jiems jokio skirtumo nebūtų.

Viską lems jų pačių apsisprendimas”, – „Lietuvos rytui” sakė Lietuvos energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos mokslininkas Arvydas Galinis.

Tačiau jei amerikiečiai į Europą atplukdys vieną kitą tanklaivį, tai tikrai nepakeis dujų kainų visame žemyne.

„Viską lems pasiūla. Jei skalūnų dujų bus atgabenta daugiau, kainos Europoje tikrai kris”, – neabejojo A. Galinis.

Skalūnų dujas išgaunančios JAV sukėlė tikrą kainų revoliuciją. Per artimiausius keletą metų Amerika ketina tapti viena didžiausių dujų eksportuotojų.

Tiesa, tam dar reikia politikų įsikišimo.

Šiuo metu JAV Kongrese svarstomi teisės aktai, kuriais siekiama palengvinti leidimų dujų eksportui į NATO šalis išdavimą. Taip pat galioja ir apribojimai eksportuojamam kiekiui.

Rinka – per maža

JAV kompanija „Cheniere” tik nuo 2015 metų pabaigos pradės eksportuoti dujas. Valstybinė įmonė „Klaipėdos nafta” su šia kompanija tarpusavio memorandumą pasirašė dar 2011 metų gegužę.

Anksčiau skelbta, kad tarp norinčių tiekti dujas Lietuvos SGD terminalui yra ir ši JAV įmonė. Pernai „Klaipėdos nafta” paskelbė konkursą dėl 750 mln. kubinių metrų dujų tiekimo.

Tačiau kai kurie ekspertai abejoja, ar artimiausiu metu bus pasirašyta sutartis su amerikiečiais. Priežastis paprasta – esame pernelyg maži pirkėjai.

„Juk ta pati „Cheniere” tik per kelis mėnesius pasirašė sutartis dėl dujų tiekimo su tokiais žaidėjais kaip „Total” ar „Centrica”.

Galima klausti, ar JAV bendrovė iš tikrųjų tebenori susidėti su daug mažesnio kalibro „Klaipėdos nafta”, – svarstė investicijų banko „Finasta” analitikas Tadas Povilauskas.

Dujų reikės anksčiau

Anot T. Povilausko, amerikiečiai tik nuo 2015 metų pabaigos pradės dujų eksportą, o „Klaipėdos naftos” SGD terminalui dujų reikės jau baigiantis 2014 metams.

„Tai verčia abejoti, ar dujų importo į Lietuvą konkursą galėtų laimėti būtent „Cheniere”, – abejojo T. Povilauskas.

Dar viena JAV kompanija, prieš kelias dienas gavusi leidimą eksportuoti skalūnų dujas, jas parduos tik Japonijai. Tad „Finastos” analitikas mano, kad amerikietiškos skalūnų dujos pasieks Europą tik 2018-aisiais.

„Gazprom” gerai žino, kad JAV skalūnų dujų eksportas ypač pajudės po penkerių metų.

Rusai mažinti dujų kainas Lietuvai bus priversti ir nesulaukę 2014 metų pabaigos. Bet bus bandoma tempti kuo ilgiau. Juk jokių alternatyvų, išskyrus biokurą, mūsų šalis iš esmės neturi”, – aiškino T. Povilauskas.

Britai jau laukia

Didžiosios Britanijos gyventojai JAV skalūnų dujomis namus pradės šildyti per artimiausius penkerius metus.

Nacionalinės kompanijos „British Gas” antrinė įmonė „Centrica”, užsiimanti dujų prekyba, balandį pasirašė sutartį su JAV tiekėjais dėl skalūnų dujų importo.

Britai JAV kompanijai „Cheniere” įsipareigojo per 20 metų sumokėti 10 milijardų svarų sterlingų (40 milijardų litų).

Už tai amerikiečiai patieks 89 milijardus kubinių metrų skalūnų dujų.

Apskaičiuota, kad tokio kiekio užteks apšildyti 1,8 milijono namų Didžiojoje Britanijoje.

Lietuvos gyventojai šildymui bei maistui gaminti per metus suvartoja kiek daugiau nei milijardą kubinių metrų dujų.

Tiesa, skalūnų dujos britus pasieks dar ne rytoj. Manoma, kad pirmieji tanklaiviai salyną pasieks tik 2018 metais.

„Labai džiaugiuosi šiuo komerciniu susitarimu tarp „Centrica” ir „Cheniere”. Tai leis išskaidyti mūsų energetiką, o vartotojams užtikrins ilgalaikį tiekimą”, – aiškino Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas.

Britų turtuolis nori būti pirmas

Beje, JAV kompanija „Cheniere” kol kas vienintelė turi teisę eksportuoti skalūnų dujas į Europą. Tačiau jau netrukus tokių įmonių atsiras gerokai daugiau. Ir ne vien amerikietiškų.

Vienas turtingiausių Jungtinės Karalystės gyventojų, chemijos pramonės banginis, milijardierius Jimas Ratcliffe’as irgi jau užkūrė skalūnų dujų importo verslą.

Jeigu Lietuva nuspręstų pirkti skalūnų dujas per būsimą SGD terminalą, gali būti, kad derėsis ir su brito kompanija.

Pietinėje Norvegijos dalyje esančiuose fjorduose jau statoma chemijos produktų perdirbimo įmonė. Ji rengiama priimti transatlantinius tanklaivius, kuriais būtų galima atgabenti skalūnų dujas iš JAV esančio didžiausio pasaulyje telkinio. Milijardierius neslepia ambicingų planų importuoti skalūnų dujas į Europą per Norvegiją.

Itin retai interviu duodantis pramonininkas laikraščiui „The Sunday Times” dėstė, kad pirmieji tanklaiviai pradės kursuoti jau 2015 metais.

„Vėjo jėgainės – puiku. Jos atrodo ekologiškai, bet realiai jos negamina jokios elektros. Tai – mitas. Tėra du būdai Didžiojoje Britanijoje gauti pigiai elektros – iš atominių elektrinių ir skalūnų dujų. Kol kas Europa ignoruoja skalūnų dujų energiją, tačiau aš ketinu pradėti importą”, – sakė vienas turtingiausių Didžiosios Britanijos žmonių.

Saugos Latvijoje

Per būsimą SGD terminalą Klaipėdoje importuotas dujas Lietuva ruošiasi saugoti Latvijos Inčiukalnio požeminėje dujų saugykloje, kuri yra vienintelė Baltijos šalyse veikianti dujų saugykla.

SGD terminalo projektą įgyvendinančios bendrovės „Klaipėdos nafta” antrinė įmonė „Litgas” skelbia, kad 2015 metais saugykloje ketinama saugoti iki 100 mln., o nuo 2017 metų – iki 200 mln. kubinių metrų dujų. Nurodoma, kad tai yra preliminarus dujų saugojimo kiekis.

„Dujų saugojimo paslaugos suteiktų bendrovei „Litgas” galimybių lanksčiau valdyti dujų srautų sezoninius svyravimus, taip pat padidintų galimybes SGD krovinius įsigyti neatidėliotinų sandorių rinkoje, siekiant palankesnės kainos”, – agentūrai BNS sakė „Klaipėdos naftos” atstovė spaudai Indrė Milinienė.

Pirmaisiais SGD terminalo veiklos metais tikimasi perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų. Planuojama, kad SGD terminalo pajėgumas ateityje būtų 2–3 mlrd. kubinių metrų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.