Rusai tieks atominius reaktorius suomiams

Suomijos kompanija „Fennovoima” ir „Rosatom” padalinys „Rosatom Overseas” pasirašė susitarimą, pagal kurį nutarta derėtis dėl atominių reaktorių tiekimo šiai suomių įmonei.

„Rosatom” žengia į Europą.
„Rosatom” žengia į Europą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-08 06:00, atnaujinta 2018-03-04 20:23

Projekto plėtros susitarime abi pusės įvardijo bendrus tikslus, į kuriuos atsižvelgiant derybos dėl reaktorių tiekimo vyks visus 2013 metus, rašo „Lietuvos rytas”.

Sutartis dėl atominių reaktorių tiekimo Hanhikivio atominei elektrinei, priklausančiai kompanijai „Fennovoima”, turėtų būti pasirašyta iki 2013 m. pabaigos. Taip pat deramasi ir dėl galimybės kompanijai „Rosatom Overseas” įsigyti 34 proc. „Fennovoima” akcijų.

1200 megavatų galios rusiškas reaktorius, kurį siūlo „Rosatom Overseas”, atitinka „Fennovoima” savininkų poreikius. Be to, „Rosatom Overseas” siūlomas veiksmų planas ir visos sutarties sąlygos tinka „Fennovoima” projektui.

„Rosatom” suslėgto vandens reaktoriai AES-2006 – naujausias žingsnis ilgoje VVER tipo reaktorių evoliucijoje. Šie reaktoriai atitinka Tarptautinės atominės energijos agentūros ir Europos komunalinių įmonių reikalavimus.

Jie bus pritaikyti, kad atitiktų Suomijos valstybės saugumo reikalavimus. Suomijoje du VVER440 tipo reaktoriai saugiai naudojami Lovysos atominėje elektrinėje jau dešimtmečius.

„Rosatom” turi įvairių užsakymų statyti AES-2006 reaktorius užsienyje, taip pat stato AES-2006 reaktorius Rusijoje.

Tiesioginės „Fennovoima” derybos su „Rosatom Overseas” prasidėjo 2013 metų balandį. Nuo 2013 m. vasario derybos vyko ir su „Toshiba”, tačiau šiuo metu „Fennovoima” pagrindinį dėmesį skiria deryboms su „Rosatom”. Fennovoima” savininkai yra 60 visoje Suomijoje įsikūrusių iš pramonės, prekybos ir energetikos sektoriams atstovaujančių kompanijų.

Prieš pasirašant sutartį dėl branduolinio reaktoriaus statybos visi „Fennovoima” savininkai turės sutarti, ar norės tęsti projektą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.