„Gazprom“ staigmena – rekordinė dujų kaina Lietuvai ir Latvijai

Gera žinia - Lietuvai ir Latvijai „Gazprom“ dujas tieks už vienodą kainą. Bloga žinia ta, kad kaina gali pakilti iki rekordinių 600 JAV dolerių (apie 1,6 tūkst. Lt) už 1 tūkst. kubinių metrų. Tokią kainą šiuo metu dujų tiekėjams pasaulyje moka nebent Tolimųjų Rytų ir Pietryčių Azijos šalys, kuriose vyraujanti gamtinių dujų kaina yra mažiausiai pusantro karto didesnė už vidutinę Šiaurės Vakarų Europoje, rašo „Verslo žinios“.

"Gazprom" žada pasiūlyti dujų Lietuvai už rekordinę kainą.<br>AP
"Gazprom" žada pasiūlyti dujų Lietuvai už rekordinę kainą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2013, 10:21 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:30 AM

Prieš dvi savaites įvykusiame metiniame „Gazprom“ akcininkų susirinkime akcininkai buvo supažindinti su planais 2014 m. Lietuvai ir Latvijai parduoti 3 mlrd. kubinių metrų dujų už „japonišką“ kainą. Koncerno akcijų turėtojams pateikta informacinė medžiaga, kurioje nurodoma, kad pagrindinėms rusiškomis dujomis prekiaujančioms įmonėms Lietuvoje ir Latvijoje – bendrovėms „Lietuvos dujos“ (LD) ir „Latvijas gaze“ – 2014 m. parduodamų dujų kiekiai ir kainos turėtų būti vienodi.

„Verslo žinios“ prieš dvi savaites į „Gazprom-Export“ – antrinės „Gazprom“ įmonės – viešųjų ryšių skyrių išsiuntė paklausimą dėl „Gazprom“ akcininkams pateiktų skaičių apie būsimųjų sutarčių vertę, tačiau atsakymo negavo iki šiol, nors dažniausiai „Gazprom-Export su žiniasklaida, taip pat ir užsienio, bendrauja daug geranoriškiau už savo pagrindinės bendrovės viešųjų ryšių (PR) atstovus.

Liepos 5-ąją, remdamasi Rusijos interneto portalu „Neftegazexpert.ru“, žinių agentūra BNS paskelbė naujieną apie esą jau priimtą „Gazprom“ akcininkų sprendimą, kad Lietuvai ir Latvijai rusų dujų eksporto monopolija kitąmet bendrai parduos 3 mlrd. kub. m dujų už bendrą 1,35 mlrd. EUR sumą.

„East European Gas Analysis“ partneris Michailas Korčemkinas „Verslo žinioms“ rašė: „Panašu, kad tai yra rašybos žiopklaidė, tačiau negaliu suprasti, kaip tokios klaidos gali atsirasti oficialiuose dokumentuose“.

Ponas Korčemkinas atkreipė dėmesį, kad planuojama dujų kaina Baltarusijai ir Moldovai nominuota JAV doleriais – atitinkamai 185 USD ir 266 USD/1000 kub. m. Tik Latvijai ir Lietuvai būsimų sutarčių apskaičiuotos kainos pateiktos eurais.

Kai kurie energetikos ekspertai, be kita ko, spėliojo, kad kosminė dujų kaina Latvijai ir Lietuvai viešai internete tebeprieinamuose „Gazprom“ dokumentuose radosi dėl vidinių koncerno priežasčių, esą kuris nors koncerno padalinys siekė padidinti pardavimų rodiklius, siekdamas „pateisinti savo buvimą arba gauti daugiau investicijų“.

Premjeras aiškina, kad išpūsti skaičiai yra klaida 

Po susitikimo su „Chevron“ atstovais premjeras Algirdas Butkevičius komentavo ir „Gazprom“ situaciją. Ministras pirmininkas yra įsitikinęs, kad Lietuvą pasiekusi informacija yra netiksli.

„Šita informacija yra klaidinga. Tikslios informacijos dar neturime, šiuo metu tarp ekspertų vyksta pasitarimai, pokalbiai. Ta informacija nėra skelbiama viešai“, - daugiau detalių atskleisti nepanoro A. Butkevičius.  

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.