„Chevron“ siaubas J. Nairanauskas: „Pripratau prie „gazpromininko“ etiketės“

Žinomiausias kovotojas prieš skalūnų dujų žvalgytojus, Žygaičių bendruomenės lyderis Jonas Nairanauskas – vėl dėmesio centre. Jis yra gavęs iš „Lietuvos dujų“ kompensaciją už tai, kad vamzdynai driekėsi per jo privatų mišką.

Žygaičių kaimo bendruomenė aktyviai kovoja prieš skalūnų dujų žvalgybą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Žygaičių kaimo bendruomenė aktyviai kovoja prieš skalūnų dujų žvalgybą.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 11, 2013, 9:15 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:03 AM

Priminė seną skandalą

LNK televizija tai priminė žinių laidoje. „Lietuvos dujos“ iš dalies yra valdomos dujų monopolininko „Gazprom“.

„Šiai naujienai – jau pusę metų. Man juokinga, kad šiandien esu vėl vadinamas „Gazpromo“ agentu“, - lrytas.lt sakė J. Nairanauskas.

Kodėl pusę metų? Žygaičių bendruomenės pirmininkas J. Nairanauskas dar vasario 6 dieną „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistui Edmundui Jakilaičiui prisipažino, kad „Lietuvos dujos“ jam išmokėjo vienkartinę 10 tūkstančių litų kompensaciją. Mat vamzdynas iš Jurbarko ėjo ir per jo mišką.

„Lietuvos dujos“ 10 tūkstančių litų J. Nairanauskui sumokėjo už 500 metrų trasos perkasimą. Žygaičių lyderis neslepia – kompensacija jį pradžiugino kaip ir kitus kaimynus. Panašu, kad niekas nesitikėjo gauti tokius pinigus už tai, kad būtų užkasti vamzdžiai nederlingose žemėse.

„Kai tiesė vamzdį per mano mišką, tai nors pinigų davė, o tie (Chevron – aut.past.) tai nieko nežada. „Lietuvos dujų“ atstovai protingai paaiškino, kas čia bus daroma, sudarė preliminarią sutartį. O „Chevron“ apskritai su mumis nesikalba“, - tuomet pareiškė J. Nairanauskas.

Jis vis kartojo, kad svarbūs yra ne pinigai, bet santykiai su žmonėmis. Jei „Lietuvos dujų“ atstovai, pasak jo, kelis metus teikė informaciją, domėjosi, ar bendruomenė neprieštarauja, tai „Chevron“ atstovai kalba tik su aukščiausiais valdžios pareigūnais, o į Žygaičius net neužsuka.

Patenkinti liko ir kaimynai

Beje, „Lietuvos dujos“ kompensacijas išmokėjo ne tik jam, bet ir kaimynams. Nes vamzdynas, tiesiamas į Klaipėdą, LNG terminalą, driekiasi per privačias žemes.

„Tai ką – mes dabar visi „gazprominininkai?“, - stebėjosi J. Nairanauskas.

Tačiau tuomet premjeras į tai nesureagavo. O šįkart Algirdas Butkevičius pareiškė žinantis šią informaciją, o žurnalistams pasiūlė pasidomėti, kodėl Žygaičių bendruomenė kovoja prieš skalūnų dujų žvalgybą.

J. Nairanauskas šiandien stebisi, kodėl skandalas dėl kompensacijos kilo šiandien, o ne prieš pusmetį.

„Manau, kad „Chevronui“ reikia palaikymo. Todėl ir kartojasi tokia informacija. Dabar mus vadins „Gazprom“ agentais, kurie kovoja prieš skalūnų dujas už pinigus. Taip bus kuriamas palankumas „Chevron“, - lrytas.lt kalbėjo J. Nairanauskas.

Jis pasakojo, kad „Lietuvos dujos“ dar 2009 metais informavo Žygaičių bendruomenę, kad per jų žemes bus tiesiamas vamzdynas. Tad iškart pasiūlė kompensacijas.

2011 metais jiems buvo išmokėti pinigai. „Tuomet apie jokį „Chevron“ niekas nekalbėjo, nes jo nebuvo. Tad kaltinti mane, kad esu parsidavęs „Gazprom“ už tą vienkartinę kompensaciją yra juokinga“, - lrytas.lt pasakojo J. Nairanauskas.

Ar kompensacijos tenkino Žygaičių kaimo žmones? J. Nairanauskas neslepia – žmonės liko patenkinti gautais pinigais. „Štai ir dabar skambino kaimynė ir džiaugėsi, kad „Lietuvos dujos“ davė kompensaciją. Tačiau juk visiems aišku, kad ne dėl to kovojame prieš skalūnų dujas“, - sakė Žygaičių lyderis.

Už visus neatsakytų

Tada jo paklausiau – o jei „Chevron“ pasiūlytų panašią ar didesnę kompensaciją?

„Negalėčiau garantuoti už kiekvieną. Tikrai atsirastų tokių, kurie parduotų žemes susigundę pinigais. Tačiau daugumos tai nesuviliotų“, - įsitikinęs J. Nairanauskas.

Jis pridūrė, kad vamzdyno tiesimas ir dujų gavyba yra labai skirtingi dalykai. „Vamzdžius gali iškasti, jei nepatinka. O ieškant skalūnų dujų bus pilami chemikalai. Tai – nesulyginami dalykai, tad ir apie kompensacijas kalbėti net neverta“, - lrytas.lt teigė jis.

Šiandien J. Nairanauskas nesistebi vadinamas „Gazprom“ agentu. Teigia jau prie to pripratęs. Bet stebisi savo įvaizdžiu. „Ar gi aš, senas žmogus, galiu suvienyti žmones prieš tokį gigantą kaip „Chevron“. Argi tai mano jėgomis?“, - atsiduso Žygaičių bendruomenės pirmininkas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.