„Heritage Foundation“: „SGD terminalas – didelis žingsnis teisinga kryptimi“

Lietuvai 2014 metų pabaigoje

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:46 PM

Jungtinės Valstijos ateityje galbūt galėtų padėti patenkinti Lietuvos energijos poreikius. Atstovų Rūmams ir Senatui buvo pateiktas įstatymo projektas, kuriuo būtų panaikinti apribojimai JAV gamtinių dujų eksportui NATO sąjungininkams, įskaitant Lietuvą. Šis projektas yra svarbus žingsnis teisinga kryptimi, rašo tinklaraštis.

Tačiau „Heritage Foundation“ ekspertai mano, kad JAV turėtų žengti toliau ir SGD turėtų vertinti kaip bet kokią kitą prekę, kuria prekiaujama visame pasaulyje, ir turėtų panaikinti eksporto apribojimus.

Naujasis terminalas Klaipėdoje suteiktų geopolitinės naudos, nes leistų dujas gauti iš daugelio šaltinių. Be to, jis Lietuvos piliečiams turėtų suteikti ir ekonominės naudos.

Šiuo metu Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ Lietuvai taiko gerokai didesnę dujų kainą, palyginti su kainomis, kurias jai moka kitos dujas vartojančios valstybės, kaip antai Vokietija. Pradėjus veikti terminalui, lietuviai už gamtines dujas greičiausiai mokės rinkos kainas, o tai leistų šaliai šiek tiek lengviau atsikvėpti.

Terminalas galės išdujinti ir pateikti iki 11 mln. kubų dujų per dieną, arba 4 mlrd. kubų per metus. Projektas apima plaukiojančią suskystintų dujų saugyklą su išdujinimo įrenginiu (angl. FSRU), taip pat naują prieplauką ir dujotiekį bei uosto gilinimo darbus.

Plaukiojantis laivas-saugykla, kuri yra statoma Pietų Korėjoje, galės priimti dujas iš didžiųjų okeaninių tanklaivių ir jas apdoroti.

Terminalas, galintis priimti tokias SGD siuntas, ypač svarbus Lietuvos energetikos ateičiai, rašo tinklaraštis. 1991 metais nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos atgavusi Lietuva tebėra beveik visiškai priklausoma nuo užsienio energijos išteklių. 2009 metais uždarius Ignalinos atominę elektrinę (AE), šaliai tenka kliautis gamtinių dujų ir naftos importu iš Rusijos, kuriai šiuo metu tenka 100 proc. jos dujų importo ir 90 proc. šalies naftos importo.

Visos trys Baltijos šalys – Lietuva, Estija ir Latvija – 2011 metais suvartojo 5,6 mlrd. kubų dujų, taigi, terminalas galėtų patenkinti didžiąją jų poreikių dalį, jeigu jos susitartų nutiesti naują dujotiekį, kuris jas (taip pat Lenkiją) išlaisvintų nuo strateginės priklausomybės nuo Rusijos, kurios neatsikratoma nuo sovietinių laikų. Manoma, kad pradėjus veikti naujajam SGD terminalui, Lietuvos rusiškų gamtinių dujų importas sumažėtų 50 proc., rašo tinklaraštis.

Tai savo metiniame pranešime pažymėjo ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Jeigu neįstengsime galutinai nusiplėšti energetinės priklausomybės pančių, ir toliau išliksime ekonomiškai pažeidžiami. Nes būtent energetika yra pavojingiausias geopolitinis instrumentas, naudojamas mūsų ekonominei, socialinei ir net politinei nepriklausomybei sumenkinti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?