Iranas susitarė dėl dujų tiekimo Irakui

Irano ir Irako atstovai pasirašė sutartį dėl Irano dujų tiekimo Bagdadui. Apie tai praneša Irano agentūra FARS, remdamasi Nacionalinės Irano dujų kompanijos (NIGC) direktoriaus Javado Oji pareiškimu.

Kad galėtų tiekti dujas į Iraką, Iranas turi užbaigti dujotiekio statybą vakarinėje Irano dalyje.<br>B. Beinoravičiaus asociatyvi nuotrauka
Kad galėtų tiekti dujas į Iraką, Iranas turi užbaigti dujotiekio statybą vakarinėje Irano dalyje.<br>B. Beinoravičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-07-22 18:25, atnaujinta 2018-03-02 20:09

Pasak J. Oji, kuro tiekimas per parą sieks 25 mln. kubinių metrų. NIGC vadovas pastebėjo, kad šalių derybos dėl dujų eksporto sąlygų truko dvejus metus.

J. Oji nepatikslino sutarties vertės, bet pabrėžė, kad tiekimo kaina Irako partneriams bus skaičiuojama pagal tą pačią formulę kaip ir eksportuojant dujas iš Irano į Turkiją. Kad galėtų tiekti dujas į Iraką, Iranas turi užbaigti dujotiekio statybą vakarinėje Irano dalyje.

Kaip nurodo AFP, sutarties vertė gali siekti 3,7 mlrd. dolerių per metus.

Sausį Irano naftos ministerijos atstovas Alireza Nikzadas-Rahbaras skelbė, kad dujų eksportas Irakui gali būti pradėtas jau 2014 m. vasarą.

Pasak J. Oji, sutartys su Turkija ir Iraku gali padėti NIGC padidinti pajamas iš eksporto nuo 3,5 iki 10 milijardų dolerių.

Irano dujų atsargos - antros didžiausios pasaulyje. Šalis išgauna apie 600 mln. kubinių metrų dujų per parą, tačiau Irano kuro eksportas šiuo metu apribotas dėl ekonominių sankcijų, kurias prieš šalį įvedė Jungtinės Valstijos ir Europa - tokiomis priemonėmis mėginama priversti Teheraną atsisakyti branduolinės programos, kuria, kaip baiminasi Vakarai, siekiama sukurti atominę bombą.

Iranas tvirtina, kad branduolinė programa yra vien taikaus pobūdžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.