JAV nafta pirmą kartą per trejus metus brangesnė nei Europos

Liepos 22 d. prekybos sesijos metu JAV šviesioji nafta pabrango iki 108,52 dolerio už barelį, o Europos „Brent“ nafta atpigo iki 108,2 dolerio. Taip JAV nafta tapo brangesnė pirmą kartą nuo 2010 metų rudens.

Ekspertai prognozuoja, kad artimiausiu metu naftos paklausa išaugs.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Ekspertai prognozuoja, kad artimiausiu metu naftos paklausa išaugs.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2013, 6:23 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:09 PM

„Brent“ ir JAV šviesios naftos kainos susilygino dar penktadienį, liepos 19 dieną. Kaip informuoja „Bloomberg“, sesijos metu JAV šviesi nafta buvo trimis centais brangesnė nei „Brent“, o liepos 22 d. kainų skirtumas jau sieke kelias dešimtis centų.

Investuotojai superka JAV šviesią naftą dėl sumažėjusių komercinių naftos atsargų Jungtinėse Valstijose. „Bloomberg“ sieja tai su naftotiekių paleidimu Jungtinėse Valstijose - būtent dėl to tiekimas į naftos perdirbimo įmones pastebimai išaugo. Ekspertai prognozuoja, kad artimiausiu metu naftos paklausa išaugs.

Pirmąjį 21-ojo amžiaus dešimtmetį JAV šviesi nafta buvo brangesnė nei „Brent“, bet vėliau ji ėmė staigiai pigti dėl nuosmukio pasaulio ekonomikoje, naftos gavybos pakilimo šalies viduje ir dėl to išaugusių kuro atsargų.

„Brent“ naftos kainos taip pat reagavo į sumažėjusią paklausą, tačiau Europos naftos kainos negalėjo per daug smarkiai kristi dėl senkančių Šiaurės jūros atsargų, pagrindinio „Brent“ šaltinio. Todėl skirtumas tarp dviejų naftos rūšių kainų 2011 m. rudenį siekė apie 25 dolerius (JAV šviesi nafta kainavo 86 dolerius už barelį, „Brent“ - per 110 dolerių).

WTI ir „Brent“ - pagrindiniai pasauliniai naftos mišiniai, jie laikomi orientyrais kitiems, ne tokiems populiariems mišiniams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.