A. Butkevičius: „Vieningos nuomonės ES dėl skalūnų dujų gavybos nebus“

Skalūnų dujų gavybos ir eksploatavimo klausimas yra nacionalinio lygio, ir vieningos nuomonės Europos Sąjungoje (ES) dėl jo nebus, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

„Pagrindinis šiuo metu dėmesys turi būti sutelktas darbui su visuomene Žemaitijos regione“, - pabrėžė premjeras.<br>D. Umbrasas
„Pagrindinis šiuo metu dėmesys turi būti sutelktas darbui su visuomene Žemaitijos regione“, - pabrėžė premjeras.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2013, 11:46 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:49 PM

„Taryboje vyko diskusija, ir vakar aplinkos ministras Valentinas Mazuronis mus informavo, kad nuomonė vyravo ta, kad tai yra nacionalinio lygio klausimas, ir kiekviena šalis turi priimti sprendimus ar išduoti leidimą atlikti žvalgybos darbus. Ir, jo manymu, vieningos nuomonės Europos Sąjungoje nebus, ir tikrai toks klausimas nebus svarstomas toliau, ir tikriausiai jokių sprendimų nebus priimta“, - LRT radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

Pasak Vyriausybės vadovo, kai kurios šalys, pavyzdžiui, Prancūzija, dėl skalūnų dujų gavybos turi aiškią ir labai kategorišką poziciją.

„Tai daugiau buvo likta prie nuomonės, kad kiekviena šalis sprendžia savarankiškai“, - pakartojo A. Butkevičius, klausiamas, kokios pozicijos laikysis ES skalūnų dujų klausimu.

Kalbėdamas apie tai, kad penktadienį skalūnų dujų žvalgybos laimėtojo konkursas pratęstas iki rugsėjo, Premjeras teigė, kad pagrindinė sąlyga skalūnų dujų norinčiai žvalgyti Jungtinių Amerikos Valstijų energetikos bendrovei „Chevron“ yra susitarimas su vietos bendruomene, ir užtikrino iš amerikiečių sulaukęs patvirtinimo, kad per prievartą jokie darbai nebus atliekami.

Skalūnų dujų žvalgybos laimėtojo konkursas buvo pratęstas, nes esą „Chevron“ prireikė daugiau laiko susipažinti su priimtais įstatymais (liepos 1 d. įsigaliojusio Žemės gelmių įstatymo pataisos, - ELTA) bei įstatymų projektais, numatančiais būsimus mokesčius.

„Pagrindinis šiuo metu dėmesys turi būti sutelktas darbui su visuomene Žemaitijos regione“, - pabrėžė premjeras.

ELTA primena, kad penktadienį turėjo paaiškėti, ar „Chevron“ galės ieškoti skalūnų dujų Lietuvoje, tačiau JAV energetikos milžinė pati paprašė suteikti daugiau laiko, kol bus parengti visi teisiniai aktai. Aplinkos ministerijos Angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso komisija pratęsė konkurso ieškoti skalūnų dujų laimėtojų paskelbimą iki rugsėjo 16 dienos.

„Chevron“ buvo vienintelė konkurso dalyvė, panorusi ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės teritorijoje.

Sprendimą dėl laimėtojo Kudirkos-Kybartų plote komisija galės priimti tik po to, kai baigsis dabar vykstantys konkurso rengėjos - Lietuvos geologijos tarnybos - ir vieno iš konkurso dalyvių, kurio pasiūlymą konkurso rengėja pripažino netinkamu, teisminiai ginčai.

Angliavandenilių išteklių naudojimo atviras tarptautinis konkursas buvo paskelbtas 2012 m. birželio 25 d. Jį organizavo Lietuvos geologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos.

Mokslininkai spėja, kad Lietuvos gelmėse potencialiai gali būti apie 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, tačiau techniškai įmanoma išgauti apie dešimtadalį - 10-12 mlrd. kubinių metrų. Laimėjusi konkursą „Chevron“ ne mažiau kaip 4-5 metus žvalgytų skalūnų dujas Lietuvoje ir tik tada nustatytų, kokie realūs išgaunami jų kiekiai. Į žvalgybą amerikiečiai žada investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

Tam prieštarauja vietos bendruomenės, sostinėje surengusios ne vieną piketą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.