A. Vaitkus apie SGD terminalą - tokių sparčių tempų Klaipėdos uosto istorijoje dar nėra buvę

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus, kalbėdamas apie suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo pirso statybas, pažymi, jog pagal planą jis turėtų būti paruoštas jau kitų metų rugsėjį, tačiau kartu pabrėžia, jog tokių sparčių darbų tempų uosto istorijoje dar nėra buvę.

Laivas-saugykla gegužę sėkmingai išplaukė iš doko Pietų Korėjoje, pradėta jo statyba.<br>Įmonės nuotrauka
Laivas-saugykla gegužę sėkmingai išplaukė iš doko Pietų Korėjoje, pradėta jo statyba.<br>Įmonės nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2013, 12:53 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:53 PM

„Šiuo metu vyksta pirso projektavimo, o artimiausiu metu bus pradėti ir statybos darbai. Pagal planą, pirsas turėtų būti pastatytas iki kitų metų rugsėjo. Aišku, uoste tokių didelių tempų per uosto istoriją dar nėra buvę, bet, tikimės, viskas vyks sklandžiai“, - trečiadienį po SGD terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžio kalbėjo A. Vaitkus.

Jis pažymėjo, jog SGD terminalo projekto įgyvendinimui Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai teko pasiskolinti 151 mln. litų.

„Iš jų per 80 mln. jau yra investuota į dujų saugyklos bazavimosi vietą ir apsisukimo ratą. Mes tikimės, kad per dujovežių įplaukimą ir išplaukimą pagal uosto rinkliavų sistemą bus gaunama grąža. Bet mes suprantame ir suvokiame, kad didžiausia grąža turėtų būti valstybei“, - sakė A. Vaitkus.

Po SGD terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžio premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams dar kartą patvirtino, kad projektas realizuojamas pagal planą.

Ministras Pirmininkas taip pat pažymėjo, jog rugpjūčio pabaigoje norėtų susitikti su Latvijos bendrove BMGS, atsakinga už pirso projektavimo ir statybos darbus.

„Jie turėtų išdėstyti darbų planą, kaip per metus laiko sugebės įgyvendinti tokį projektą - nes jis yra gana ambicingas“, - pastebėjo Vyriausybės vadovas. AB "Klaipėdos nafta" generalinis direktorius Rokas Masiulis atskleidė, jog į pabaigą eina ir derybos su latviais dėl galimybės saugoti nuo 100 iki 300 mln. kubinių metrų dujų Inčukalnio požeminėje saugykloje.

"Reikia suprasti, kad naudojantis saugykla dujos šiek tiek pabrangs, nes jas reikės pumpuoti į saugyklą, susigrąžinti atgal. Mes sieksime ja naudotis minimaliai, bet saugumą užsitikrinsime", - sakė jis.

ELTA primena, kad Klaipėdos uostas jau baigė gilinimo darbus ir pasiekė tinkamą gylį, reikalingą terminalui.

Laivas-saugykla gegužę sėkmingai išplaukė iš doko Pietų Korėjoje, pradėta jo statyba.

SGD projektą įgyvendinančios AB „Klaipėdos nafta“ visuotiniame akcininkų susirinkime pritarta bendrovės valdybos sprendimui terminalo krantinės projektavimo ir statybos darbų rangovu skelbti Latvijos bendrovę BMGS. Latviai pasiūlė mažiausią - 93,88 mln. litų be PVM kainą.

Šiuo metu vyksta projektavimo darbai. Taip pat „Klaipėdos nafta“ sėkmingai vysto dujotiekio statybos darbus su „PPS Pipeline Systems“, liepą „PPS Pipeline Systems“ turi pateikti detalų darbų atlikimo grafiką, o darbus pradėti rugsėjį.

Europos investicijų bankas (EIB) padės Lietuvai pastatyti SGD terminalą Klaipėdoje - bankas suteiks ilgalaikę paskolą projekto finansavimui užtikrinti. EIB direktorių valdyba yra pritarusi valstybės valdomos bendrovės „Klaipėdos nafta“ prašymui skirti iki 87 mln. eurų (iki 300 mln. litų) ilgalaikę paskolą suskystintų gamtinių dujų terminalo projektui finansuoti. Sprendžiamas klausimas dėl servitutų tiesiant dujotiekį - didelė dalis žemės savininkų sutiko su servitutais.

Planuojama, kad SGD terminalas turi būti įrengtas ir pradėtas naudoti iki 2014 metų gruodžio. Tikimasi, kad įrengus SGD terminalą Lietuva turės alternatyvų gamtinių dujų tiekimo šaltinį, kuris užtikrins tiekimo saugumą ir patikimumą. Preliminari projekto kaina - apie 200 mln. eurų (690,6 mln. litų).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.