„Lietuvos dujos“ nuo rugpjūčio skyla į dvi dalis

„Priartėjome prie finišo tiesiosios“, - trečiadienio konferencijoje apie pusantrų metų trukusių pokyčių rezultatą paskelbė „Lietuvos dujų“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius.

„Priartėjome prie finišo tiesiosios“, - apie pusantrų metų trukusių pokyčių rezultatą paskelbė „Lietuvos dujų“ generalinis direktorius V. Valentukevičius.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
„Priartėjome prie finišo tiesiosios“, - apie pusantrų metų trukusių pokyčių rezultatą paskelbė „Lietuvos dujų“ generalinis direktorius V. Valentukevičius.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 31, 2013, 11:49 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:03 PM

Nuo rugpjūčio pirmos dienos „Lietuvos dujos“ skyla į dvi dalis – už dujų pirkimą ir pardavimą atsakingas „Lietuvos dujas“ ir už dujų transportavimą ir vamzdynus atsakingą „Amber Grid“.

Šis įmonės skilimas įgyvendintas vykdant Europos Sąjungos trečiąjį energetikos paketą, kuris numato, kad dujų pirkimas ir jų perdavimas turi būti atskirtos veiklos.

Kol kas abiejų įmonių akcininkų struktūra nekinta, tačiau nuo 2014 metų spalio mėnesio turės pasikeisti ir akcininkų valdoma akcijų dalis abiejose įmonėse (šiuo metu didžiausi abiejų įmonių akcininkai yra Rusijos įmonė „Gazprom“ - 37,1 proc. ir Vokietijos „E.ON Ruhrgas International GmbH“ - 38 proc.).

Nors pagrindinis tokio padalijimo tikslas, anot trečiojo energetikos paketo šalininkų, yra liberalesnė gamtinių dujų rinka ir mažesnės dujų kainos, bent jau laikinai kainos dėl įmonės restruktūrizavimo turėtų nekisti arba ir kiek pakilti. Kol kas įmonių atstovai nedrįsta prognozuoti šios įtakos galutiniam vartotojui.

„Kai kurie kaštai kainų komisijos jau patvirtinti. Ateitis parodys. Tai, kas buvo pirmame etape suderinta su kainų komisija - apie 10 mln. Lt - tie kaštai jau yra įtraukti. Kitkas turės būti įvertinta. Šiandieną sunku pasakyti“, - kalbėjo V. Valentukevičius.

Sutartį su „Gazprom“ ketina pratęsti penkeriems metams

V. Valentukevičius spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo metu su dujų koncernu „Gazprom“ yra deramasi dėl naujos 5 metų dujų tiekimo sutarties.

Derybose siekiama pakeisti dujų kainodarą ir susitarti dėl kitokių jų kiekių. Taip pat norima pasiekti, kad dujų kaina nebūtų siejama su pasauline naftos kaina. „Mes norime pakeisti kainodaros klausimus, ir be jokios abejonės, kiekius. Esame pasiūlę visą paketą, kurio esmė yra tiek tam tikrų elementų kainos formulėje pakeitimų, tiek kai kurių dedamųjų – pavyzdžiui, naftos kaina, apskaičiuojant dujų kainą. Mes, kaip ir daugelis kompanijų, susidūrėme su problema, kad tiesiogiai yra pririšta dujų kaina prie naftos kainos, kuri yra spekuliatyvi. Mes pasidarome savotiški įkaitai“, - kalbėjo V. Valentukevičius.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.