Pietų Anglijoje - protestuotojų karas dėl skalūnų dujų

Ant kelio gulintys žmonės, prie įmonės vartų klijais susiklijavusios poros, ant vilkikų kabinų pakibę protestuotojai. Tokie vaizdai praėjusią savaitę buvo matyti keliuose, vedančiuose į nedidelį Bolkomo miestelį Pietų Anglijoje.

Bolkome prieš skalūnų dujų žvalgybą kariauja ne vietos gyventojai, o iš visos Anglijos suvažiavę protestuotojai.<br>„Reuters” nuotr.
Bolkome prieš skalūnų dujų žvalgybą kariauja ne vietos gyventojai, o iš visos Anglijos suvažiavę protestuotojai.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Aug 2, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:50 AM

„Frack off” („fracking” išvertus iš anglų k. – hidraulinis uolienų plėšymas, kuriuo išgaunamos skalūnų dujos) – perfrazavus keiksmažodį pavadinta didžiulė protesto akcija.

Mažiau nei du tūkstančius gyventojų turintis Bolkomo miestelis dabar yra protesto prieš skalūnų dujų žvalgybą Didžiojoje Britanijoje židinys, rašo „Lietuvos rytas”.

Panašiai kaip ir Žygaičiuose, čia žmonės baiminasi, kad hidraulinis uolienų plėšymas gali užteršti geriamojo vandens šaltinius.

Suplūdo iš visos šalies

Tačiau Žygaičiuose iki skalūnų dujų žvalgybos dar labai toli, o Bolkome protestuotojai jau savaitę stabdė vilkikus, vežančius įrangą į vietą, kur ketinama ieškoti ir išgauti skalūnų dujas.

Skelbiama, kad daugiau ne 80 procentų vietos gyventojų pasisako prieš naujos energetikos rūšies paieškas.

Nepaisydama to vyriausybė tiki, jog skalūnų dujos padės sumažinti energetikos išlaidas šalies gyventojams.

Bolkomo miestelyje ir anksčiau netrūkdavo protestų. Tačiau tokio, koks vyko pastarąją savaitę, dar nebuvo.

Iš visos šalies suplūdę protestuotojai, aplinkosaugininkai, žalieji blokavo eismą, gulėsi po vilkikų ratais, gyva grandine užstojo vartus į teritoriją, kurioje ketinama ieškoti skalūnų dujų.

Protestuoja ir su vaikais

Šalyje žinomos dainininkės Chrissie Hynde duktė Natalie delnais susiklijavo su bendraminčiu šalia teritorijos vartų ir teigė neleisianti sunkvežimiams patekti į statybvietę. Tačiau galiausiai jie sulipintais delnais buvo nugabenti į policijos automobilius ir išvežti.

Prie protestuotojų prisidėjo ir anksčiau žurnalams bei bulvariniams laikraščiams nuoga pozuodavusi gražuolė, taip pat ir kai kurie kiti žinomi asmenys. Kai kurie aktyvistai čia pasirodė su vaikais ir net kūdikiais.

Vienu metu įvažiavimą į miestelį jau bandė blokuoti beveik trys šimtai protestuotojų.

Policijos pareigūnai juos patraukė į šoną, bet kovotojų gretos tik gausėjo. Sulaikyti 25 protestuotojai, tačiau likę pasiduoti neketina.

„Mes turime parodyti ir vietos gyventojams, ir visai šaliai, jog nepritariame skalūnų dujų žvalgybai. Čia gyvenantys žmonės mus palaiko. Aiškėja, kiek jiems nedaug buvo suteikta informacijos apie skalūnų dujų paieškas”, – sakė viena protesto dalyvių Vanessa Vine.

Vietos žmonės teigia nelabai norintys skalūnų dujų gręžinių, tačiau jie nenorėtų savo žemėse matyti ir palapinių miestelio, kurį įkūrė protestuotojai.

Bolkomo gyventoja Nancy Towers sakė, kad tai, kas čia vyksta, rūpi visiems aplinkiniams.

Tačiau akivaizdu, kad dauguma protestuojančių prieš skalūnų dujas atvyko į Bolkomą iš visai kitų šalies regionų.

Jau matyti veidai

Vakar buvo jau aštunta diena, kai nedidelis miestelis apgultas protestuotojų ir policijos pareigūnų.

Minioje buvo matyti nemažai judėjimo „Okupuok Londoną” dalyvių. Jie 2012 metais, kovodami prieš korporacijų godumą, buvo pasistatę palapinių miestelį šalies sostinėje.

Panašiai jie elgėsi ir Bolkome: pakelėse išdygo daugybė protestuotojų palapinių, čia jie kūreno laužus, dainavo.

Pirmasis vilkikas pasiekė teritoriją tik padedamas policijos. Gyva pareigūnų grandine apjuostas skalūnų dujų žvalgytojų automobilis pateko pro vartus, ant kurių buvo pakibę daugybė protestuotojų.

Vakar čia tvarką bandė prižiūrėti 75 policijos pareigūnai. „Žudikai”, „Gėda”, – skandavo aktyvistai.

Lordas suklydo

Ne tik protestuotojus prieš skalūnų dujas, bet ir neutralius britus supykdė buvusio energetikos sekretoriaus Davido Howello neatsargiai ištarta frazė, kad hidraulinis plėšymas turėtų vykti „apleistoje Šiaurės Rytų Anglijoje”.

Esą ten daug apleistų dykrų, kuriose ir galima ramiai ieškoti skalūnų dujų. Tai buvo tarsi žibalo šlakas į ugnį, pirmiausia dėl žodžio „apleistas”.

Žinoma, Šiaurės Rytų Anglija skurdesnė ir rečiau apgyvendinta nei pietinė šalies dalis, kur artimiausiu metu ketinama žvalgytis skalūnų dujų. Skiriasi ne tik atlyginimų dydis, bet ir pragyvenimo, investicijų lygis.

Tačiau buvusio valstybės energetikos sekretoriaus, dirbusio Margaret Thatcher kabinete, žodžiai užgavo britus: jie suvokė, kad politikai, jei ir palaiko skalūnų dujų žvalgybą, norėtų, kad ji vyktų kuo toliau nuo jų gyvenamųjų vietų. Bolkomo miestelis įsikūręs vos 50 kilometrų nuo Londono, o „apleistos dykros” – už 500 kilometrų.

Be to, britų visuomenei atrodo keista ir net apgailėtina, kad lordas skirsto šalį pagal tai, kur turi būti ieškoma skalūnų dujų, o kur ne.

Nors ilgametę patirtį politikoje turintis D.Howellas ėmė atsiprašinėti dėl savo ištartų žodžių, skalūnų dujų šalininkų dėl to tikrai nepadaugėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?