Statyti Astravo atominę elektrinę prašosi ir darbininkai iš Lietuvos

Lrytas.lt korespondentė, Astravas

Astravo atominės elektrinės statybvietė: darbininkai pluša ir savaitgalį.<br>T.Bauro nuotr.
Astravo atominės elektrinės statybvietė: darbininkai pluša ir savaitgalį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Aug 17, 2013, 8:06 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:42 PM

Astrave, atominės elektrinės teritorijoje, verda statybos. Net šeštadienį čia pluša darbininkai. Lietuvos pusė ir ESPO konvencijos komitetas priekaištauja, kad baltarusiai pernelyg skuba. Tiesa, Baltarusijos pusė sako, kad tai viso labo parengiamieji darbai – iškilę tik tie statiniai, kurie būtini pačios jėgainės statybai, o išbetonuota duobė – tai tik pagrindas pamatui. Tačiau drauge jie neslepia užmojo, kad vos gavę iš baltarusiškos reguliavimo institucijos licenciją, pradės pačią jėgainę. Ir viliasi, kad tai nutiks dar šių metų rugsėjį.

Planuojama, kad Astrave atominė elektrinė startuos 2018-aisiais.

Pagal tarptautinius reikalavimus, jėgainė gali būti pradėta tik atlikus aplinkos vertinimą ir atsakius į kaimynų klausimus, aptarus reikalus su gretimų šalių gyventojais. Tačiau Baltarusija gali ir pati nuspręsti, kada imtis pagrindinių statinių.

Statybų pradžia simbolizuojanti kapsulė priešais valgyklos pastatą įleista prieš metus. Ta proga čia buvo atvykęs ir Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

Iš viso čia veiks du energijos blokai, tačiau Astrave pristatant Poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, Baltarusijos energetikos ministro pirmasis pavaduotojas Michailas Michadiukas sakė, kad jei reikėsią, iškiltų ir dar keli. Tiesa, jie vėl iš naujo atliktų visas būtinas procendūras.

Astrave jau iškilęs gelžbetoninių konstrukcijų cechas, sandėliai, valgykla, poilsio patalpos, administracijos pastatai. Kaip sakė Atominės elektrinės statybos direkcijos vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas Vladimiras Gorinas, šiems statiniams naudotos Baltarusijos lėšos.

O iškasti duobę ir ją išbetonuoti, ant kurios bus klojamas pamatas, naudoti Rusijos paskolos pinigai. Iš viso tam skolinamasi iki 10 mlrd. dolerių. Kokia paskolos dalis jau pasiekė Baltarusiją, niekas neatsakė.

Pačios atominės statybvietėje dirba pusantro tūkstančio statybininkų, dar trys šimtai stato gyvenvietę, kurioje įsikurs branduolinės energetikos specialistai. Jau stovi keliolika gyvenamųjų namų, statoma mokykla, vaikų darželis.

Gali būti, kad čia įsikurs ir atvykėliai iš Lietuvos. Kalbama, kad 200 visaginiečių pateikė savo prašymus būti priimti į darbą.

Kitais metais statybininkų skaičius išaugs iki 3 tūkstančių. Kaip sakė Atominės elektrinės statybos direkcijos vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas Vladimiras Gorinas, jie sulaukė užklausų iš Lietuvos statybos įmonių, kurios siūlėsi atlikti dalį darbų.

„Kodėl mūsų valdžia sakė, kad pastatysime pigiausią atominę jėgainę? Išties tai normali kaina, už kurią statome, tačiau sąnaudas pigina tai, kad mes naudojame vietinę darbo jėgą, vietoje gamintas medžiagas“, - aiškino V.Gorinas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.