Ar „Gazprom“ vadovo vizitas pakeis dujų kainas?

Penktadienį į Vilnių atvyksta Rusijos dujų koncerno „Gazprom“

Penktadienį į Vilnių atvyksta Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ valdybos pirmininkas A.Mileris.
Penktadienį į Vilnių atvyksta Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ valdybos pirmininkas A.Mileris.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 6, 2013, 8:22 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:03 PM

Premjeras A.Butkevičius anksčiau tvirtino, kad Lietuva derybose dėl dujų kainos nedarys jokių nuolaidų „Gazprom“, tačiau tikisi išsiderėti bent penktadaliu mažesnę dujų kainą. A.Butkevičiaus teigimu, Lietuva nedarys nuolaidų nei dėl trečiojo ES energetikos paketo, nei dėl ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, nei dėl ieškinio Stokholmo arbitraže.

Tačiau Vaidotas Rūkas, investicinio banko „Finasta Asset Management“ fondų valdytojas, mano, kad po šio susitikimo realių rezultatų tikėtis neverta. Pasak jo, prielaida Lietuvai išsiderėti mažesnę dujų kainą yra, bet abejotina, kad iš karto po šio susitikimo derybos pasisuks mums palankia kryptimi. V.Rūko nuomone, Lietuvos premjeras ir „Gazprom“ vadovas „tiesiog pasikeis nuomonėmis“.

„Sunku prognozuoti, kiek kaina galėtų būti sumažinta, bet aišku, kad ji galėtų būti mažesnė, jog truputį atsigautų ekonomika, susijusi su dujų vartojimu“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Vladimiras Orechovas, trečios pagal importuojamų gamtinių dujų kiekį bendrovės „Dujotekana“ prezidentas.

Tačiau, jo teigimu, Lietuvos pozicija silpna, nes Lietuva dujų suvartojimą sumažino nuo 6 mlrd.kub.m per metus iki 3,4 mlrd., o „pagal nerašytas prekybos taisykles didesnis perkamų prekių kiekis skatina pardavėją mažinti kainą už vienetą“.

Kiti „Lietuvos žinių“ kalbinti rinkos analitikai ir dujų importuotojai taip pat nesitiki reikšmingų pokyčių dėl dujų kainos iš šiandien vyksiančio „Gazprom“ vadovo ir Lietuvos premjero susitikimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.