Latviai ir estai atominės projekte dalyvaus tik jeigu jis bus pelningas

Laukiant trijų Baltijos šalių energetikos ekspertų išvadų, ar būtų perspektyvus Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas, latviai ir estai kartoja, kad svarbiausia – lietuviams politiškai apsispręsti šiuo klausimu, rašo „Verslo žinios“.

Latviai ir estai prie projekto prisidėtų, jeigu jis būtų ekonomiškai naudingas.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotr.
Latviai ir estai prie projekto prisidėtų, jeigu jis būtų ekonomiškai naudingas.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-23 11:10, atnaujinta 2018-02-21 22:10

Praėjusios savaitės pabaigoje Vilniuje vyko Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrų neformalus susitikimas. Jame oficialiai nebuvo aptariami konkretūs energetikos infrastruktūros projektai, bet susitikimo kuluaruose netrūko pokalbių apie tai, kokie objektai turi atsirasti Europoje, kad būtų užtikrinta bendra energetikos rinka žemyne, konkurencinga aplinka šioje rinkoje, panaikintos energetinės salos, garantuotas visos Bendrijos ir atskirų jos valstybių energetinis saugumas.

Tarp projektų, apie kuriuos kalbėta – įstrigusi VAE. Šiuo metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos bendrovės vertina, ar šis projektas perspektyvus, su japonų korporacija „Hitachi“ tariamasi dėl projekto galimo pakoregavimo, kad jis taptų konkurencingas ir atsipirktų.

Jaroslavas Neverovičius, energetikos ministras, taip pat premjeras Algirdas Butkevičius yra minėję, kad spalį laukiama ekspertų išvadų ir jos gali nulemti Vyriausybės apsisprendimą – palaidoti VAE projektą ar bandyti jį tęsti. Kita vertus, greičiausiai paskui bus laukiama pokalbių su japonais rezultatų, ar jie sutiktų pakoreguoti projektą taip, kad šis atpigtų. Tai gali užtrukti dar kurį laiką.

Ando Leppimanas, Estijos ekonomikos ministerijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas energetikai, „Verslo žinioms“ patvirtino, kad estai irgi nenorėtų įsipareigoti dėl dalyvavimo VAE projekte, kol nėra įrodytas jo komercinis gyvybingumas.

„Klausimas ne Estijos vyriausybei, o „Eesti energia“, nes dabar trijų šalių energetikos kompanijos skaičiuoja, kiek tas projektas būtų komerciškai sėkmingas. Dar šį rudenį turėtų pasirodyti kokios nors išvados. Aš neatmesčiau jokių variantų – gali būti nuspręsta, kad VAE projektas yra gerokai per brangus, todėl reikia ieškoti kitokių elektros energijos generavimo pajėgumų ir apsirūpinimo elektra galimybių, gali būti padaryta išvada, kad galima rasti tokią projekto įgyvendinimo formulę, kuri ilgainiui apsimokėtų. O galbūt bus kokių nors kompromisinių pasiūlymų“, – vardijo A.Leppimanas.

Latvijos ekonomikos ministras Danielis Pavlutis, „Verslo žinioms“ tvirtino, kad jo valstybė nenorėtų dalyvauti komerciškai nenaudinguose energetikos projektuose.

„Todėl būtinas aiškus įrodymas, kad VAE projektas yra gyvybingas. Negalime sau leisti švaistytis finansiniais ištekliais projektams, kurie tiesiog neapsimoka. Todėl reikėtų palaukti ekspertų išvadų ir skaičiavimų – ar tikrai VAE projektą įmanoma pakoreguoti ta linkme, kad jis būtų komerciškai naudingas“, – sakė ministras ir pridūrė, kad „reikia elgtis pragmatiškai ir šaltakraujiškai“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.