Vilčių teikiančios prognozės: kitąmet už elektrą galime mokėti mažiau

Kitąmet galime tikėtis 2-3 ct už kilovatvalandę mažesnės elektros kainos. Tai prognozuojama suskaičiavus, kokios kitąmet bus viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) sąnaudos. Lietuvos pramonininkų konfederacijoje antradienį paaiškėjo, kad kitąmet VIAP sąnaudos galėtų sudaryti 596 mln. litų. Galutinėje kainoje tai sudarytų 6,16 cento už kilovatvalandę. Šie duomenys – labai preliminarūs.

Gali būti, jog kitais metais elektra pigs dviem centais.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Gali būti, jog kitais metais elektra pigs dviem centais.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Sep 24, 2013, 12:51 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:06 PM

Šių metų VIAP biudžetas – 923,302 mln. litų, o galutinėje kainoje - 9,37 Lt už kWh.

Vis dėlto Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Jankauskas prognozuoja, kad pirminiai VIAP skaičiai, kuriuos pateikė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, dar keisis. Todėl 3 centais mažesnė elektros kaina – optimistiškas skaičius.

Nepaisant to, V.Jankauskas sako, jog elektros kaina kitąmet tiek buitiniams vartotojams, tiek pramonei turėtų mažėti.

„Jei bus taip, kaip dabar skaičiuojama – nesikeis tinklų įkainiai, iš esmės liks tokia pati gamybos kaina, jei mažės VIAP - tuomet galima tikėtis, kad elektros kaina buitiniams vartotojams mažės dviem centais“, - lrytas.lt sakė V.Jankauskas.

Statistinis Lietuvos namų ūkis per mėnesį sunaudoja apie 138 kW elektros. Preliminariai galima paskaičiuoti, kad gyventojai, kurie dabar už elektrą atsiskaito pagal vienos laiko zonos tarifą ir moka 50,1 centą už kilovatvalandę, per mėnesį tam išleidžia 69 litus. Elektrai atpigus dviem centais, jų sąskaitos per mėnesį sumažės iki 66,25 lito.

Kitų metų pradžioje turėtų būti baigtas tiesti kabelis tarp Suomijos ir Estijos. Anot V.Jankausko, galima tikėtis, jog tai taip pat prisidės prie mažesnių elektros kainų. Tačiau LPK atstovas pastebi, jog dėl nepakankamo kabelio pralaidumo tarp Estijos ir Latvijos ne visuomet galėsime pasinaudoti mažesne elektros kaina Estijoje.

Iki šiol VIAP sąnaudų liūto dalis atitekdavo Lietuvos elektrinei: šiai dienai Elektrėnų elektrinei skirta 500 mln. litų. Planuojant kitų metų VIAP biudžetą numatyta tam atriekti 220 mln. litų.

„Jei mes iki šiol būdavom labai nepatenkinti, kad didžioji dalis VIAP būdavo skiriama Elektrėnų elektrinės išlaikymui, šiandien aiškiai buvo pasakyta, jog ši sritis optimizuojama, einama į rinką. Matome žymiai sumažėjusią dalį, kurią mokame už Elektrėnų elektrinę“, - kalbėjo V.Jankauskas.

„Žaliai“ elektros energijai supirkti kitais metais numatyta atriekti apie 185 mln. Lt., tačiau, anot pašnekovo, baimintasi dar didesnių skaičių.

„Iš viso buvo numatyta, kad iki 2020 m. iš saulės energijos bus gauta 10 megavatų, o jau dabar turime 50-60 megavatų. Todėl bijojome, kad tai turės įtakos tarifui. Tačiau paaiškėjo, jog ministerijai pavyko suvaldyti griūtį“, - sakė LPK atstovas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.