Sąskaitas už šildymą išpūs senos kompensacijos už dujas

Anksčiau smarkiai augusios dujų kainos gyventojų sąskaitas persekioja iki šiol. Nors per metus dujos atpigo, tačiau šilumos vartotojams tenka mokėti kompensacijas dar už senas kainas.

Beveik visuose miestuose ir miesteliuose už kiekvieną kilovatvalandę teks primokėti mažiau nei centą.<br>M.Astrausko nuotr.
Beveik visuose miestuose ir miesteliuose už kiekvieną kilovatvalandę teks primokėti mažiau nei centą.<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Sep 30, 2013, 3:53 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:52 PM

Pavyzdžiui, vilniečiai dar iki kitų metų vidurio turės mokėti po 0,89 ct/kWh kompensaciją už kurą. Tai iki šiol nepadengtos sumos už anksčiau brangusias dujas.

Kauniečiams už kiekvieną šilumos kilovatvalandę irgi tenka primokėti. Skirtumus tenka dengti ir kitų miestų šilunos vartotojams. Beveik visuose miestuose ir miesteliuose už kiekvieną kilovatvalandę teks primokėti mažiau nei centą.

Tiesa, vartotojai didžiausias sumas jau yra padengę. Pingant dujoms, priemokos jau kitais metais gali visai išnykti arba likti tik simbolinės sumos.

Dujos brango greičiau

Vilniuje 0,74 ct/kWh kompensacija susidarė nuo 2010 m. lapkričio 1 d. Iki 2012 m. kovo 31 d. O ši kompensacija renkama nuo 2012 m. gegužės 1 d. iki. 2014 m. gegužės 31 d.

Dar 0,15 ct/kWh nustatyta paskutinio kainos perskaičiavimo metu ir taikoma nuo 2013 m. birželio 1 d. iki 2014 m. gegužės 31 d.

Tiek vilniečiams tenka primokėti, nes dujos 2010 metais brango greičiau nei šilumos tarifas.

Šių metų spalio mėnesio šilumos kaina Vilniuje sudaro 24,73 ct/kWh be PVM – 12 procentų mažesnė nei prieš metus. 2012 metų spalį šiluma kainavo 28,09 ct/kWh be PVM.

Sumokėjo virš 100 milijonų

Pagrindinė priežastis, nulėmusi mažesnę šilumos kainą, yra pasibaigęs taip vadinamas „Imbraso mokestis“, kurį vilniečiai mokėjo nuo 2009 metų iki 2013 metų kovo mėnesio.

Buvusio Vilniaus mero Juozo Imbraso iniciatyva 2008 metais šilumos kaina sostinėje nepavijo gamtinių dujų kainos šuolio ir buvo ženkliai mažesnė už savikainą.

Tuomet „Vilniaus energiją“ teko trūkstamas lėšas skolintis iš bankų. Per 4 metus gyventojai iš viso sumokėjo 125,5 mln. litų „Imbraso mokesčio“.

Liko išsimokėti nedaug

Šiuo metu šilumos kainą Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustato kartą per mėnesį, tačiau vis tiek nepavyksta išvengti skirtumo tarp dujų kainos ir šilumos tarifo. Mat, pavyzdžiui, spalio mėnesiui šilumos kaina skaičiuojama pagal rugpjūčio dujų kainas.

Kaip pastebėjo Kainų komisijos atstovė ryšiams su žiniasklaida Loreta Kimutytė, pingant dujoms, kainos skirtumas tada susidaro vartotojų naudai. Taigi tas skirtumas tuomet sumažina šilumos kainą.

Pasak jos, šiuo metu Lietuvos šilumos vartotojams liko mokėti tik nedideles kompensacijas, nes didžioji dalis jau yra išmokėta.

Jei dujos nebrangs, kompensacijos sąskaitose turėtų gerokai sunykti.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.