Mokėsime už šiukšlių vertimą sąvartynuose, bet ne jų rūšiavimą ar deginimą

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis tikina, kad gyventojams nebus įvesti jokie mokesčiai, susiję su komunalinių atliekų rūšiavimu ir deginimu. Tačiau naujo mokesčio vis dėlto galime laukti - siekiant sumažinti į sąvartynus vežamų šiukšlių kiekį, jų laidojimas netrukus bus apmokestintas.

V.Mazurnosi sako, kad už atliekų rūšiavimą nereikės mokėti.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Mazurnosi sako, kad už atliekų rūšiavimą nereikės mokėti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-02 17:53, atnaujinta 2018-02-21 13:43

„Šitie (atliekų rūšiavimo ir deginimo, - Red.) mokesčiai nebus įvesti“, - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistus patikino V.Mazuronis.

Ministras sakė, kad panašių pasiūlymų iki spalio 20-osios gali atsirasti daug, tačiau Aplinkos ministerija nežada nė vienam jų pritarti. Tačiau V.Mazuronis pripažino, kad naują mokestį, susijusį su atliekų šalinimu, lietuviams vis dėlto teks sumokėti.

„Naujo mokesčio esmė yra ta, kad mes esame įsipareigoję Europos Sąjungai, kad sąvartynuose būtų laidojama ne daugiau kaip 35 proc. atliekų. Nuo 2016 metų mes planuojame už kiekvieną toną sąvartynuose laidojamų atliekų įvesti 75 litų mokestį tam, kad sudarytume ekonomines prielaidas sumažinti atliekų vežimą į sąvartynus“, - komentavo aplinkos ministras.

Paklaustas, kaip vertina Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą leisti statyti atliekų deginimo gamyklą šalia Gariūnų, ministras buvo skeptiškas.

„Aš vertinu neigiamai, bet, jūs žinote, buvo poveikio aplinkai vertinimas, kuriam nebuvo pritarta, tas pritarimas buvo gautas per teismus. (...) Teismo sprendimas yra galutinis, ir tas poveikio aplinkai vertinimas buvo suderintas, reiškia, mes turime paklusti teismo sprendimui“, - sakė V.Mazuronis.

Pirmadienį Vilniaus savivaldybė pritarė Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos statyboms šalia Gariūnų. Leidimas statyti atliekų deginimo gamyklą buvo suteiktas įmonei „Reenergy“, kurios 51 proc. akcijų priklauso koncernui „Icor“.

Aplinkosaugininkai anksčiau buvo uždraudę tokios gamyklos statybas, motyvuodami, kad į projekto planavimą nebuvo įtraukta visuomenė, bei reikalaudami įmonės atlikti naują poveikio aplinkai vertinimą. Vėliau poveikio aplinkai ataskaita vis dėlto buvo patvirtinta, nes to reikalavo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas