„Chevron“ pasitraukimas - blogas signalas užsienio investuotojams

Konkursas bus nutrauktas

„Chevron“ antradienį pareiškė pasitraukianti iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Chevron“ antradienį pareiškė pasitraukianti iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2013, 10:46 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:35 AM

Nerijaus Mačiulo teigimu, tai gali apsunkinti Vyriausybės pastangas pritraukti į Lietuvą užsienio investicijų.

„Akivaizdu, kad būtent pastarieji įvykiai tikrai nepalengvins užsienio investicijų pritraukimo ateityje. Nes bet koks stambus investuotojas, investuojantis ilgam ir statydamas ar infrastruktūros energetinius ar gamybinius projektus šalyje, tikisi, kad įstatyminė aplinka, reguliacinė, mokestinė ir politinė aplinka nesikeis, keičiantis Vyriausybėms.

Mes kol kas Lietuvoje demonstruojame, kad kiekvienas Vyriausybės pasikeitimas reiškia, kad prieš tai buvę valstybės įsipareigojimai nebegalioja, ir tai yra pirmas ženklas, kad valstybė nėra patikima partnerė“, - BNS sakė N.Mačiulis.

Anot jo, buvo matyti labai organizuotas, sistemiškas pasipriešinimas skalūnų dujų žvalgybai Lietuvoje, ir ši akcija pavyko: „Ir toliau liksime su galbūt potencialiai dideliais ištekliais po žeme ir negalėsime jų eksploatuoti, ir vėl būsime priklausomi nuo brangių importuojamų gamtinių išteklių“.

„Buvo galima tikėtis tokio kompanijos sprendimo, nes iš tiesų sąlygos keitėsi iš esmės, aplinkybės, susijusios su tokiu sprendimu pasikeitė, keičiant reguliavimo aplinką, keičiant įsipareigojimus įmonės, kuri buvo pasiruošusi žvalgyti ir galimai išgauti tas dujas. Ir turbūt reikia vertinti, kad tai yra praradimas Lietuvai“, - BNS antradienį sakė N.Mačiulis.

Analitiko vertinimu, „Chevron“ iš esmės buvo priverstas pasitraukti iš konkurso, sudarius nepalankias sąlygas investuoti Lietuvoje.

„Aš manau, kad čia ne „Chevron“ pasirinkimas - čia buvo Lietuvos politikų pasirinkimas destabilizuoti tą reguliacinę aplinką, pakeisti ją iš esmės taip, kad dabartinėmis aplinkybėmis kompanijai neapsimokėtų planuoti žvalgyti ir išgauti tas dujas.

Aš manau, kad čia Vyriausybei, Seimo nariams, kurių kai kurie labai intensyviai ragino keisti įstatymus, reglamentuojančius žvalgybą ir gavybą, tai yra signalas, kad su užsienio investuotoju reikia elgtis pagarbiai“, - sakė N.Mačiulis.

Konkursas bus nutrauktas

Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas sako, jog pasitraukus JAV bendrovei „Chevron“, skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos vakarų Lietuvoje konkursas artimiausiu metu bus nutrauktas. Ar ateityje bus skelbiamas naujas konkursas, kol kas neaišku.

„Dabar, kadangi Geologijos tarnybai yra įteiktas prašymas nebedalyvauti konkurse ir atsiimti savo siūlymus, tai reiškia, kad daugiau kandidatų nėra ir konkursas bus nutrauktas, laikomas neįvykusiu. Tuo ir baigsis šis konkursas“, - BNS antradienį sakė pareigūnas.

Anot R.Klovo, kol kas nėra sprendimo, ar ateityje bus skelbiamas naujas konkursas: “Dėl naujo dar nėra priimta sprendimo“.

Kanclerio teigimu, „Chevron“ atstovai pažymėjo, kad lieka dirbta Lietuvoje per kompaniją „LL investicijos“, kurioje koncernas valdo 50 proc.kapitalo.

JAV energetikos milžinė „Chevron“ iš konkurso pasitraukė dėl rizikingų investicijų, sako R.Klovas.

„Susitikime šiandien jie daugiau akcentavo verslo riziką, kaip jie matė tuos pakeitimus. Didžioji dalis pakeitimų nebuvo bloginantys situaciją ar nukreipti prieš juos, tiesiog tai buvo teisinių spragų užpildymas. Žinoma, jiems ta teisinė aplinka gal negarantavo, jų įsitikinimu, saugaus verslo. Jie pasverdami, kad tai susiję nemažomis investicijoms, jie nutarė, kad tokiomis sąlygomis eiti į šį verslą yra rizikinga“, - BNS sakė R.Klovas.

„Chevron“ antradienį pareiškė pasitraukianti iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje.

Aplinkos ministerija po daugiau nei pusmetį trukusių politikų, mokslininkų ir vietos bendruomenių diskusijų rugsėjo viduryje rekomendavo Vyriausybei paskelbti „Chevron“ skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja. JAV bendrovė buvo vienintelė konkurso dalyvė.

Skelbta, kad „Chevron“ 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės-Tauragės plote turės investuoti ne mažiau nei 80 mln. litų.

Birželį „Chevron“ jau pradėjo naftos žvalgymo darbus prie Stemplių kaimo Šilutės rajone - tai daroma per naftos bendrovę „LL investicijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.