Krokuva atsisveikina su pigiu, tačiau sveikatai kenksmingu kuru

Krokuva taps pirmuoju Lenkijos miestu, kuriame nuo kitų metų bus uždrausta namus šildyti akmens anglimis.

Krokuvą lankantys turistai net nenutuokia, kad pasivaikščiojus čia galima susigriebti kvėpavimo takų ligą.<br>R.Butrimo nuotr.
Krokuvą lankantys turistai net nenutuokia, kad pasivaikščiojus čia galima susigriebti kvėpavimo takų ligą.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Oct 8, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:30 AM

Savivaldybė tokį sprendimą priėmė atsižvelgusi į ligonių protestus ir Briuselio pranešimą, kad pagal oro užterštumą šis Lenkijos miestas užima antrąją vietą visoje Europos Sąjungoje (ES).

Žiemą Krokuvos merija beveik kasdien platina pareiškimą, raginantį neleisti mažų vaikų ir kvėpavimo ligomis sergančių žmonių į lauką.

Mat oro tarša keliolika ar net keliasdešimt kartų viršija leistinas normas, rašo „Lietuvos rytas”.

Dėl tokio užteršto oro mokslininkai labiausiai kaltina akmens anglis, kuriomis namus šildo dauguma Krokuvos gyventojų.

Kalnų Silezijos regione gausybę anglių šachtų turinti Lenkija daug metų ignoravo tarptautinius raginimus riboti oro taršą. Krokuvoje vaikai astma serga tris kartus dažniau nei kituose Lenkijos miestuose. Manoma, kad smalkės sukelia didelę dalį plaučių ligų.

ES vadovų kantrybė neseniai baigėsi, ir Briuselis pranešė: jei Lenkija ir toliau dels, po poros metų bus priversta mokėti dideles baudas. Visiškai uždrausti namus šildyti akmens anglimis Briuselis Varšuvai nurodė iki 2020 metų.

Lenkijos vyriausybė atsidūrė tarp kūjo ir priekalo, nes angliakasių profsąjungos grasina streikais, jei bus uždrausta taip šildyti namus. Mat tam sunaudojama ketvirtadalis šalyje išgaunamų anglių.

Valdančioji Piliečių platformos partija (PPP) baiminasi, kad staigus draudimas gali sukelti gyventojų nepasitenkinimą, o tai neigiamai atsilieps partijos populiarumui prieš savivaldybių rinkimus kitąmet.

Specialiai įkurtam fondui vyriausybė skyrė 800 mln. zlotų, iš kurių bus kompensuojamos išlaidos gyventojams, įsirengiantiems kitokiu kuru kūrenamas krosnis.

Opozicija ir mokslininkai teigia, jog fondas turėtų būti bent šešis kartus didesnis, todėl gąsdina, kad daug žmonių nepajėgs pasikeisti krosnių.

Namus apšildyti anglimis Lenkijoje yra keturis kartus pigiau nei elektra ir du su puse karto – nei dujomis. Mokslininkai ragina akmens anglimis Lenkijoje nebeleisti kūrenti ir senų šiluminių elektrinių, jei jose nebus įrengti modernūs dūmų valymo filtrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.