„Chevron“ sprendimas neieškoti skalūnų Žygaičių gyventojų nenuramino

Naujiena apie JAV energetikos kompanijos „Chevron“ sprendimą pasitraukti iš skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso Lietuvoje ypač aktuali skalūnų dujų priešininkams – Tauragės rajono Žygaičių seniūnijos gyventojams.

R.Daračienė dar nenusprendė, ar leistų savo žemėje ieškoti skalūnų dujų.<br>E.Baronaitės nuotr.
R.Daračienė dar nenusprendė, ar leistų savo žemėje ieškoti skalūnų dujų.<br>E.Baronaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Oct 9, 2013, 5:20 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:58 AM

Apie tai, kad „Chevron“ nusprendė nebedalyvauti angliavandenilių išteklių naudojimo konkurse Šilutės-Tauragės plote, žygaitiškiai sužinojo antradienio vakarą televizijos žiniose klausydami dienos įvykių apžvalgą.

Trečiadienį Žygaičių miestelio, kuriame gyvena 650 žmonių, gatvėse sutikti vyrai ir moterys santūriai kalbėjo apie šią naujieną.

„Valdžia viską sprendžia, o ne mes, pensininkai.

Aš nebesusigaudau, ką reikia daryti, o ko nereikia daryti. Vietoje mūsų, pensininkų, dabar tvarkosi jaunimas. Mano sūnus ir marti apie skalūnų dujas savo nuomonės man nesako“, - kalbėjo Tauragės rajone, Pryšmantų kaime, gyvenanti 72 metų Kleopa Benetienė.

Ūkininkams geriau dujotiekis

„Man ši žinia - netikėta. Aš manau, kad „Chevron“ visiškai neatsisakė ieškoti skalūnų dujų“, -- sakė netoli Žygaičių gyvenanti pensininkė Regina Daračienė.

Moteris pasakojo, kad pavasarį ją aplankęs svečias dėstė, jog prie jos sodybos bus ieškoma skalūnų dujų, o tyrimui bus reikalingi du gręžiniai.

R.Daračienė dar nenusprendė, ar leistų savo žemėje ieškoti skalūnų dujų.

Pryšmantų kaime gyvenanti ūkininkė Renata Eigirdienė neprieštaravo, jog per jos žemę būtų tiesiamas dujotiekis Jurbarkas-Klaipėda. Tačiau ūkininkė teigė neįsileisianti į savo žemę, kurios plotas - 70 ha, skalūnų dujų ieškotojų.

„Po žeme užkastas dujotiekio vamzdis ūkininkavimui netrukdo, o skalūnų dujų gavyba kenks žemei, todėl neleisiu, kad ją gadintų. Jeigu apsiginti nepadės mitingai, priešinsimės savo technika“, - kalbėjo R.Eigirdienė.

Darbo pasiūlymai nedomintų?

„Nors ir paskelbta, kad „Chevron“ nebieškos skalūnų dujų, mes toliaus stebėsime, ką valdžia ketina daryti“, - teigė Žygaičiuose gyvenantis kebabinės savininkas Šarūnas Nairanauskas.

Vyras mano, jog „Chevron“ ar kita skalūnų ieškanti įmonė žygaitiškiams praturtėti nepadės: „Jeigu užsieniečiai ir duotų darbo, po to patiems nebus ką veikti iškasinėtoje ir užterštoje žemėje“.

Žygaičių gatvėje trinkeles klojantys darbininkai iš Tauragės nudžiugo, kad „Chevron“ nebieškos skalūnų dujų, o Lietuvos valdžia teigė esą nusivylę: „Politikai žmonėms nieko gero nežada“.

„Mes matome, kaip mes gyvename. Žygaitiškiai čia darbo negauna – jeigu atsirando darbo vieta, įdarbinamas tauragiškis.

Vietiniai žmonės negautų darbo, ir jeigu būtų čia ieškoma skalūnų dujų.

Nors kažkas skleidžia kalbas, kad skalūnų žvalgytojams mes brangiai žemes parduodame, bet nė vienas žygaitiškis man nepasakojo, kad šiuo metu pardavė savo žemės lopinėlį svetimiems žmonėms“, - kalbėjo parduotuvėje dirbanti Dalia.

Tauragiškiai nepritarė Vyriausybės nutarimui

Skalūnų dujų priešininkai šiandien dalyvavo neeiliniame Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdyje, kuriame buvo svarstoma, ar pritarti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo "Dėl leidimo naudoti tradicinius ir išsklaidytuosius angliavandenilių išteklius Šilutės–Tauragės plote išdavimo" projektui.

Spalio pradžioje Aplinkos apsaugos ministerija Tauragės valdžiai atsiuntė raštą, kuriame buvo nurodyta per savaitę apsvarstyti šio nutarimo projektą.

Tauragės politikai nutarė nepritarti leidimui naudoti angliavandenilių išteklius Šilutės-Tauragės plote. „Dar anksti džiaugtis ir gerti šampaną. Jeigu „Chevron“ atsisakys ieškoti angliavandenilių ir Rietavo plote, tada gersime šampaną ne iš taurių, o iš statinių“, - po tarybos posėdžio kalbėjo žygaitiškiai.

Jie nerimauja dėl to, kad įmonė „LL investicijos“, kurios 50 procentų akcijų priklauso „Chevron“, turi licenciją ieškoti angliavandenilių Rietavo plote, į kurį įeina dalis Žygaičių seniūnijos.

„Tegul „LL investicijos“ atsisako hidraulinio uolenų ardymo technologijos, bendruomenės žmonėms grąžina sutartis, gauna naują leidimą tradiciniams angliavandeniliams išgauti ir aiškiai deklaruoja, kokią veiklą vykdys Rietavo plote“, - kalbėjo Žygaičių bendruomenės lyderis Jonas Nairanauskas.

Jis mano, kad „Chevron“ atsisakė ieškoti skalūnų dujų Šilutės-Tauragės plote ne tik dėl griežtų aplinkosaugą ir dujų žvalgybą reglamentuojančių įstatymų.

„Chevron“ vadovai manė, kad susitars su valdžia ir mūsų žemėje darys ką nori. Tačiau jiems kelią užkirto ne viena priežastis, o pastarieji įvykiai.

Gali būti, kad amerikiečių netenkina ne tik teisės aktų pakeitimai, numatomi mokesčiai, bet ir neaiškumas, ar mūsų šalyje yra skalūnų, o jeigu jų yra, šis dabar brangus produktas ateityje gali būti nebekonkurencingas rinkoje.

Manau, kad įtakos „Chevron“ sprendimui turėjo ir kaimo žmonių mitingai dėl skalūnų“, - aiškino J.Nairanauskas.

A.Butkevičius neturėjo informacijos

JAV energetikos kompanija „Chevron“ anksčiau nerodė ženklų, kad ketina trauktis iš skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

Po Vyriausybės posėdžio trečiadienį jis pareiškė, kad neturėjo informacijos apie galimą bendrovės pasitraukimą, o paskutinio susitikimo metu su „Chevron“ atstovais aptarė konkrečias konkurso detales.

„Ne, tikrai signalų aš neturėjau ir paskutinis mano susitikimas su „Chevron“ atstovais buvo konkretus, dalykiškas, nes buvo atvykęs jų atstovas, kuris atsakingas už Rytų Europos šalis ir mes netgi aptarinėjom kai kuriuos dalykus, kurie yra numatyti konkurso sąlygose“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Anot jo, dėl kito skalūnų dujų konkurso kol kas neaišku, nes pirmiausia reikės pasikonsultuoti tiek su partijomis, tiek ir su pačia „Chevron“.

„Galiu pasakyti, galimybė yra tokia - mes pirmiausia turime atlikti analitinį darbą ir, kiek žinau, „Chevron“ atstovai turės irgi norą - turim mes jau tokį signalą, kad patars, kurie įstatymų projektai ar galiojantys įstatymai yra galimi Lietuvoje, kad investicijos būtų pritrauktos. Ir po to turėtų būti susitikimas su partijų lyderiais - nežiūrint, ar tai pozicija, ar opozicija - ir tada bus sprendimas“, - aiškino A.Butkevičius.

"Chevron" norėjo pasigerinti sąlygas? 

JAV kompanija "Chevron" norėjo pasigerinti jau laimėto konkurso sąlygas, tačiau Lietuvos derybininkai su tuo nesutiko, trečiadienį nurodė Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas, skelbia "Žinių radijas". "Chevron" antradienį pranešė pasitraukianti iš konkurso dėl angliavandenilių išteklių naudojimo.

""Chevron" pageidavimai, kad būtų į sutartį įdėtos nuostatos, sudarančios palankesnes sąlygas negu buvo konkurse. Tai reiškia, kad bet kuri kita įmonė galėtų pasakyti, palaukite, jeigu būtų buvusios tokios sąlygos, ir mes būtume atėję. Todėl mūsų nuomone, pagerinimas po konkurso tikrai buvo negalimas", - "Žinių radijui" sakė R.Klovas, praneša ELTA. 

Tai, pasak R.Klovo, būtų pažeidę lygiateisiškumo principus ir "Chevron" buvo pasakyta "ne". Jo teigimu, derybas su JAV kompanija iš Lietuvos pusės vedė Lietuvos geologijos tarnybos atstovai,vykdyto konkurso komisijos pirmininkė ir Aplinkos ministerijos teisininkai.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis anksčiau išreiškė apgailestavimą dėl prarastų milijoninių investicijų pasitraukus "Chevron".

"Chevron" savo pasitraukimą aiškino Lietuvoje nebaigta formuoti įstatymine baze dėl angliavandenilių gavybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.