Po „Chevron“ žingsnio A.Butkevičius teisinasi

Tolsta energetinės nepriklausomybė

A.Butkevičius teigė, jog pats negalėjo derėtis su "Chevron".<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius teigė, jog pats negalėjo derėtis su "Chevron".<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2013, 10:55 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:22 AM

„Pirmiausia, Vyriausybės atstovai, nei premjeras jokiose derybose nedalyvauja, ir galiu pasakyti, kad gali dalyvauti tik pati komisija, tai čia yra grynas melas. Nei aplinkos ministras, nei premjeras negali kištis, kai vyksta nugalėtojo atrinkimas, tai čia yra visiška netiesa. Ką tik turėjau pasitarimą su žmonėmis, kurie atsakingi, tai buvome pasiruošę priimti Vyriausybės nutarimą, jeigu matytumėm, kad komisija nesiryžta arba bijo“, - trečiadienį radijui „Laisvoji banga“ sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, „Chevron“ nusprendė pasitraukti dėl Seime priimtų griežtų aplinkosaugą ir dujų žvalgybą reglamentuojančių įstatymų.

„Paskutinę informaciją, kurią turiu, kad konkurso eigoje Seimas priėmė įstatymus, kurie pablogino, jų manymu, situaciją investuotojų“, - teigė ministras pirmininkas.

Pati “Chevron” teigia bendradarbiavusi su Vyriausybe ir jai priekaištų neturinti. 

„Chevron“ bendradarbiavo su Lietuvos Vyriausybe nuo rugsėjo 16 dienos, kai bendrovė buvo paskelbta laimėjusi konkursą (...).

Lietuvos Vyriausybė ir Aplinkos ministerijos derybų grupė su “Chevron” dirbo stropiai viso proceso metu. “Chevron” yra dėkinga už profesionalų pastangas ir jų darbo kokybę proceso metu”, - rašoma BNS pateiktame kompanijos atsakyme. 

Tolsta energetinės nepriklausomybė

JAV energetikos kompanijai „Chevron“ nusprendus pasitraukti iš skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso Lietuvoje, šalies prezidentė sako, kad tai iš dalies atitolins Lietuvos galimybes savarankiškai apsirūpinti energetikos ištekliais.

„Turėtume tiesiog susirūpinti, kad mūsų paskutiniai veiksmai labai ženkliai pakeitė teisinę aplinką būsimam investuotojai ir jis traukiasi. Jeigu apibendrinti - strateginiai energetikos projektai, kurie yra labai svarbūs Lietuvai, siekiant energetinės nepriklausomybės, deja, vienas iš jų komplikavosi“, - trečiadienį žurnalistams Vilniuje sakė Dalia Grybauskaitė, vertindama „Chevron“ sprendimą.

„Faktas yra tikrai prastas. Dėl to bus tam tikra pauzė. Žemės gelmių turtai niekur nepabėgs, bet tam tikra prasme energetinis savarankiškumas iš dalis atitolsta“, - kalbėjo prezidentė.

Dėl naujo konkurso - nežinia 

JAV energetikos kompanijai „Chevron“ atsisakius žvalgyti skalūnų dujas Lietuvoje, premjeras svarsto, kad reikėtų skelbti naują konkursą.

Tačiau, pasak A.Butkevičiaus, neaišku, ar jis būtų sėkmingas dėl dabartinio teisinio reguliavimo. 

„Vis dėl to mes turime įvertinti situaciją, ar patraukli šiuo metu įstatyminė bazė dėl paieškos dujoms ir po to priimti sprendimus. Aš manau, kad tai būtų tikslinga, kad po kurio laiko būtų skelbiamas konkursas, bet aš manau, kad prie šios įstatyminės bazės ir žinant nusiteikimą savivaldybių tarybos narių ir visuomenės, tai vargu ar būtų galima pasiekti teigiamą rezultatą“, - trečiadienį interviu radijui „Laisvoji banga“ sakė premjeras. 

Jis nespėliojo, kada naujas konkursas galėtų būti skelbiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?