2014-aisiais – pigesnės elektros nuojauta

Gali būti, kad 2014 metai Lietuvoje bus kiek šviesesni – Kainų komisija nustatė kiek mažesnes elektros kainos dedamąsias ateinantiems metams.

Galutinės elektros kainos vartotojams bus pateiktos lapkričio pabaigoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Galutinės elektros kainos vartotojams bus pateiktos lapkričio pabaigoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 14, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:48 AM

Penktadienį vykusio posėdžio metu Kainų komisija sumažino elektros skirstomųjų tinklų bendrovės „Lesto“ visuomeninės kainos viršutinę ribą maždaug 18-21 proc.

Po pakeitimų „Lesto“ kaina, perkant elektrą iš vidutinės įtampos tinklų, sieks 26,85 cento už kWh (šiemet yra 34,1 ct/kWh), o iš žemos įtampos tinklų - 33,02 cento (šiuo metu yra 40,32 ct/kWh).

Tačiau tai dar nereiškia, kad už elektrą kitais metais mokėsime 20 proc. mažiau, nei šiemet.

Elektros kainą sudaro jos įsigijimo kaina, perdavimo tinklais kaina, sisteminių paslaugų kaina, skirstymo paslaugos kaina, tiekimo kaina ir viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kaina.

Daug kas priklauso nuo VIAP kainos, kurios Kainų komisija dar negali patvirtinti.

Neaiškumo įneša tai, kad Vyriausybė dar nepatvirtino, kokios kvotos bus skiriamos termofikacinėms elektrinėms ir „Lietuvos energijos gamybai“. Tačiau atrodo, kad šiemet VIAP mokestis turėtų būti kuklesnis, nei anksčiau.

Primename, kad prieš kelis mėnesius premjeras Algirdas Butkevičius užsiminė, kad artimoje ateityje išlaidos VIAP mažės, nes bus mažiau remiamos kogeneracinės (vienu metu gaminančios šilumą ir elektrą) jėgainės.

„Kogeneracijos įrenginiuose, kuriems buvo skirta Europos Sąjungos parama, pagaminta elektros energija bus realizuojama rinkos sąlygomis. Bus atsisakoma rėmimo per viešuosius interesus atitinkančias paslaugas ir tokiu būdu bus sutaupoma iki 200 mln. litų per metus“, - sakė A. Butkevičius.

Be to, apie sumažintas kvotas Elektrėnų elektrinei duodamas interviu portalui lrytas.lt užsiminė ir „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

„Subsidijų čia reikės mažiau, ir tai jau įrašyta konkrečiuose kitų metų planuose. Elektros vartotojams jau mažiau reikės dotuoti naująjį bloką. Pavyzdžiui, kitais metais mažinsime kvotą elektrinei, taigi ir dotuoti reikės mažiau. Tačiau jis ir toliau išliks elektros tiekimo saugumo garantas“, - apie 9-ąjį Elektrėnų elektrinės bloką kalbėjo D.Misiūnas.

Galutinės kainos vartotojams bus pateiktos lapkričio pabaigoje.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.