Lietuvos, Latvijos ir Estijos įmonės tęs pokalbius dėl atominės

Jo teigimu, atsakyti į klausimus užtruks laiko.

Latvija ir Estija sako, jog naujos branduolinės jėgainės projektas turi būti komerciškai pagrįstas ir patrauklus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Latvija ir Estija sako, jog naujos branduolinės jėgainės projektas turi būti komerciškai pagrįstas ir patrauklus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2013, 4:28 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:37 AM

„Buvo pirmadienį pritarimas, kad toliau „Lietuvos energija“ dirbtų su Latvija ir Estija, atsakytų į jų keliamus klausimus. Tų klausimų yra labai daug iš mūsų partnerių, jie yra teisingi, reikalingi, aš manau, nes tai yra didžiulė investicija“, - po politinės tarybos posėdžio sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Jo teigimu, atsakyti į klausimus užtruks laiko.

„Klausimynas yra surašytas labai didelis ir, norint atsakyti į šiuos klausimus, tikrai užtruks laiko. Bet, nežiūrint to, tam tikri pirminiai darbai tarp trijų Baltijos valstybių, kalbant apie bendrą energetikos rinką, yra pasiekti. Bet norint turėti galutinius sprendimus, dar (Baltijos šalių energetikos įmonės - Red.) turės daug padirbėti“, - sakė ministras pirmininkas.

Vyriausybei ketinant galutinai apsispręsti dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto likimo, energetikos ministras praėjusį trečiadienį premjerui A.Butkevičiui pateikė trijų Baltijos valstybių energetikos įmonių ir „Hitachi“ bendrą poziciją dėl VAE.

Tuomet premjeras sakė, kad mato galimybes projektą pagerinti, tačiau šį klausimą dar svarstys politinėje taryboje ir Vyriausybėje.

Numatoma, kad lapkričio mėnesį bendrame Baltijos šalių ministrų susitikime bus aptarta bendra Baltijos valstybių Vyriausybių pozicija dėl VAE.

Latvija ir Estija dėl VAE laikosi vieningos pozicijos - abi šalys pabrėžia, jog naujos branduolinės jėgainės projektas turi būti komerciškai pagrįstas ir patrauklus. Ankstesnės Vyriausybės parinktos strateginės investuotojos į VAE Japonijos kompanijos „Hitachi“ viceprezidentas Koji Tanaka liepą pareiškė, kad bendrovė pagerins projekto ekonomines sąlygas.

Lietuvos Vyriausybė iki šiol nėra priėmusi galutinio sprendimo dėl naujos AE statybos. Gegužę ji įpareigojo energetikos ministras tartis su regioniniais partneriais - latviais ir estais bei „Hitachi“, ar naujomis sąlygomis jiems yra priimtinas VAE projektas. Tuomet teigta, kad sutarimas turėjo būti pasiektas iki liepos, tačiau apie jo rezultatus viešai nebuvo paskelbta.

Premjero sudaryta darbo grupė šių metų pavasarį padarė išvadą, kad atominės elektrinės statyba Lietuvai yra per brangi, o jos gaminamos elektros kaina gali būti nekonkurencinga. Po to valdžia pareiškė, jog projektas būtų tęsiamas tik pagerinus sąlygas, dėl kurių būtų deramasi su Latvijos ir Estijos energetikos įmonėmis bei „Hitachi“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuva, nesugebėdama priimti sprendimų dėl naujos atominės elektrinės, tarptautinėje arenoje pradeda atrodyti „apgailėtinai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.