Lietuvos-Lenkijos dujų jungtis gali tapti prioritetine

Europos Komisija (EK) patvirtino, kad siūlomas dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos statybos projektas greičiausiai bus įtrauktas į Bendrųjų interesų projektų (PCI ) sąrašą, kuris bus paskelbtas kitą mėnesį. Tai suteiktų galimybę paspartinti leidimo tokiam projektui gavimo procesą, be to, jis būtų priskiriamas prie projektų, atitinkančių Europos Sąjungos (ES) finansavimui gauti keliamus reikalavimus.

Lietuva siekia diversifikuoti savo dujų tiekimą dėl dominuojančio importo iš Rusijos "Gazprom".<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Lietuva siekia diversifikuoti savo dujų tiekimą dėl dominuojančio importo iš Rusijos "Gazprom".<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:48 AM

PCI - tai energetikos infrastruktūros projektai, ES laikomi prioritetiniais, nes sustiprina energijos tiekimo ES narėms saugumą. Jie yra įtraukti į platesnį EK energetikos infrastruktūros paketą.

Lietuva siekia diversifikuoti savo dujų tiekimą dėl dominuojančio importo iš Rusijos "Gazprom".

Planuojamo dujotiekio pradinis pajėgumas siektų 2,3 mlrd. kubinių metrų per metus, ši dujų jungtis sujungtų Baltijos valstybes su kitomis Europos rinkomis. Toliau investuojant į projektą, dujotiekio pajėgumą galiausiai pavyktų padidinti iki 4,5 mlrd. kubinių metrų per metus.

PCI projektams galioja speciali leidimo suteikimo procedūra, kuri yra paprastesnė, greitesnė ir aiškesnė nei įprastos procedūros ir netrunka daugiau nei ketverius metus. Be to, PCI projektai atitinka ES finansavimui gauti keliamus reikalavimus. ES, išimtinėmis aplinkybėmis, prisidės iki 80 proc. prie bendro projekto finansavimo, tuo atveju, jeigu jis bus pripažintas lemiamu siekiant užtikrinti regioninį (arba visos ES mastu) tiekimo saugumą. Tai reiškia, kad PCI projektams automatiškai nesuteikiamas ES finansavimas. Siekiant gauti finansavimą, būtina įrodyti, kad projektai nėra komerciniu požiūriu naudingi.

EK atsisakė galutinai patvirtinti, kad Lietuvos-Lenkijos projektas bus įtrauktas į PCI sąrašą, kurio galutinis variantas bus paskelbtas spalio viduryje, bet pastebėjo, kad tai yra tikėtina.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.