SGD terminalo piniginės „Achema“ papildyti nenori

Suskystintų dujų terminalo statybai reikalingi pinigai byra dvigubai ar net trigubai lėčiau nei prognozuota. Gyventojai už jį priversti mokėti tvarkingai, tuo tarpu stambiausia dujų vartotoja ir toliau atsisako mokėti.

SGD terminalas "Independence" jau baigiamas statyti.<br>EPA-ELTA nuotr.
SGD terminalas "Independence" jau baigiamas statyti.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 14, 2013, 5:26 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:34 AM

Renka dvigubai mažiau

Praėjusių metų spalį Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nusprendė, kad prie suskystintų dujų terminalo statybos turi prisidėti visi Lietuvos dujų vartotojai. Tai padaryta paprašius „Klaipėdos naftai“, vykdančiai terminalo statybos projektą.

Per dvejus metus iš vartotojų tikėtasi surinkti apie 200 milijonų litų. Likusi dalis bus dengiama paskolomis iš bankų. Tačiau šiandien aiškėja, kad skolintis greičiausiai teks daugiau nei manyta. Mat stambiausia dujų vartotoja atsisakė mokėti už būsimą terminalą.

Tad mokesčio surenkama dvigubai ar net trigubai mažiau nei prognozuota. Lėšas administruojančios bendrovės „Ambergrid“ duomenimis, pirmąjį ketvirtį iš vartotojų tikėtasi surinkti beveik 47 milijonus litų, tačiau pribyrėjo perpus mažiau.

Mokės daugiau kai šildysis

Ta pati situacija pasikartojo ir antrąjį ketvirtį. Balandžio-birželio mėnesiai tikėtasi surinkti 27 milijonus litų, tačiau pavyko išpešti tik 12 milijonų. Kai kuriais mėnesiais skirtumas tarp prognozės ir surinktos sumos – milžiniškas.

Pavyzdžiui, liepą terminalo statybai iš vartotojų planuota surinkti virš 5 milijonų litų, tačiau surinkta mažiau nei vienas milijonas. Dvigubai mažiau surinkta ir rugpjūtį, o birželį – beveik keturis kartus mažiau.

Iš viso šiais metais, iki rugsėjo mėnesio, surinkta 30 milijonų litų, nors planuota – dvigubai daugiau. Tiesa, prasidėjus šildymo sezonui, skirtumas turėtų sumažėti.

Teks daugiau skolintis

Kainų komisijos atstovai pirštu duria į didžiausią dujų vartotoją „Achemą“. Ši atsisako mokėti už terminalo statybą. Pavyzdžiui, vien tik per pirmąjį ketvirtį ši trąšų gamintoja turėjo sumokėti 17 milijonų litų, tačiau to nepadarė. Už terminalo statybą „Achema“ bei kai kurie kiti vartotojai nemoka iki šiol.

Kainų komisijos atstovų teigimu, tai pagrindinė priežastis, kodėl taip skiriasi prognozuotos surinkti sumos ir realiai gautos lėšos.

Kol kas neaišku, ar „Achema“ mokės. Ginčas dėl mokesčio persikėlė į teismą, bendrovė kreipėsi į Europos Komisiją, ginčą turėtų svarstyti ir Konstitucinis teismas.

Tačiau iš vartotojų negautos lėšos terminalo projekto nepaveiks, įsitikinęs investicinio banko „Finasta“ Kapitalo rinkų departamento analitikas Tadas Povilauskas.

„Reikės daugiau skolintis iš bankų. Taigi finansinių alternatyvų tikrai yra, o tarptautiniai bankai suteiks kreditus“, - sakė T.Povilauskas.

Tiesa, dujų vartotojams, pasak analitiko, vis tiek reikės padengti padidintas paskolas. „Į dujų tarifą tai vis tiek bus įtraukta. O ginčą su „Achema“ toliau spręs teismai“, - teigė „Finasta“ Kapitalo rinkų departamento analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.