A.Butkevičius: „Chevron“ pasitraukimą galėjo lemti ir tarptautinės aplinkybės“

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius iškėlė dar vieną galimą amerikiečių kompanijos „Chevron“ pasitraukimo iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso priežastį. Pasak Vyriausybės vadovo, „Chevron“ sprendimą galėjo lemti ne tik Lietuvos teisinės bazės niuansai, bet ir tarptautinės aplinkybės.

Vyriausybė žada konsultuotis su "Chevron".<br>"Reuters" nuotr.
Vyriausybė žada konsultuotis su "Chevron".<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2013, 11:39 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:09 AM

„Aš manau, kad gali būti dar ir tarptautiniai tam tikri dalykai. Jūs girdėjote apie paskutiniu metu Europos Parlamento (EP) priimtus sprendimus, girdėjote apie Prancūzijoje priimtą sprendimą, kad sprogdinimo būdu yra draudžiama ieškoti skalūninių dujų“, – antradienį duodamas interviu LRT radijui prielaidas kėlė A.Butkevičius.

Pasak Premjero, amerikiečių kampanijos sprendimas trauktis iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso dar nereiškia, kad „Chevron“ apskritai nutraukia veiklą Lietuvoje. A. Butkevičius tikina, kad kompanija ir toliau mūsų šalyje ieškos naftos, be to, Vyriausybė su „Chevron“ žada tęsti pokalbius ir skalūnų tema.

„Aš tikiuosi, kad artimiausiu metu pavyks susitikti ir pasikalbėti (su „Chevron“ atstovais – Red.), nes mūsų Vyriausybės kancleris su jais jau kalbėjo. Bus galima diskutuoti, kokia yra mūsų teisinė bazė dėl atliekamų žvalgybos darbų (...), nes jie („Chevron“ atstovai – Red.) netgi patys pasisiūlė pateikti informaciją, kokia yra praktika ir teisinė bazė kitose šalyse“, – sakė Premjeras.

Sspalio 9-ąją Europos parlamentas balsavo už tai, kad skalūnų dujų gavyba būtų leidžiama tik atlikus poveikio aplinkai vertinimą. EP nariai taip pat pasiūlė sustiprinti visuomenės dalyvavimą poveikio aplinkai vertinime bei nustatyti aiškias taisykles, kurios padėtų išvengti interesų konflikto.

Diena anksčiau vienintelė skalūnų dujų žvalgybos konkurso dalyvė, amerikiečių kompanija „Chevron“ atsisakė Lietuvoje ieškoti skalūnų dujų.

„Chevron“ generalinis direktorius Lietuvoje Gilbertas Ankenbaueris Premjerui sakė, kad tokį sprendimą kompanija priėmė, matydama, jog angliavandenilių gavybai Lietuvoje nebaigta formuoti teisinė bazė.

Konsultuosis su "Chevron"

Vyriausybė ketina konsultuotis su JAV energetikos įmone „Chevron“, pasitraukusia iš skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso. Tačiau kada „Chevron“ atstovai atvyks į Vilnių, kol kas neskelbiama.

„Tęsiant teisinės ir reguliacinės aplinkos formavimą skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai, derėtų pasikonsultuoti su kompanija „Chevron“, nes ji turi patirties šioje veikloje užsienio šalyse. Turėtume pasidomėti praktika kitose valstybėse, jų įstatymine baze ir remtis pavyzdžiais, kurie yra abipusiai naudingi ir nekenkiantys aplinkai“, - sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

„Apie tokį galimą pokalbį su „Chevron“ atstovais minėtu klausimu Vyriausybė svarsto, su kompanijos atstovais galėtų susitikti Vyriausybės kancleris. Tačiau kada susitikimas galėtų įvykti, dar nėra nuspręsta“, - pridūrė ji.

Neoficialiomis BNS žiniomis, spalio pabaigoje į Lietuvą turėtų atvykti „Chevron Exploration & Production Europe“ vadovas Derekas Magnessas.

Tačiau šios informacijos nei E.Butkutė Lazdauskienė, nei „Chevron“ atstovė Lietuvoje Orijana Mašalė nepatvirtino. BNS šaltinių teigimu, „Chevron“ vadovai į Lietuva gali atvykti spalio 27-29 dienomis.

„Mes tokios informacijos neturime“, - sakė O.Mašalė.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sakė taip pat neturinti informacijos apie galimą „Chevron“ vadovų vizitą Lietuvoje.

„Kol kas tokios informacijos neturiu, nes šiuo metu esu Liuksemburge, tačiau jei jie norės susitikti, tai mielai susitiksiu“, - sakė ministras. Jis neigiamai įvertino susiklosčiusią situaciją, kai iš konkurso pasitraukė „Chevron“.

„Chevron“ praėjusį antradienį pareiškė pasitraukianti iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje.

„Chevron“ šiuo metu valdo 50 proc. bendrovės „LL investicijos“ akcijų - pastaroji valdo perspektyvų Rietavo naftos telkinį ir rugsėjo pabaigoje pradėjo gręžti antrąjį žvalgomąjį gręžinį Rietavo savivaldybės Medingėnų kaime, kur įmonė turi leidimą žvalgyti ir išgauti angliavandenilius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.