Du trečdaliai gyventojų dar pasirengę kentėti be šildymo

Naudojasi kaimynų šiluma

Šilti radiatoriai šiuo metu būtini tik trečdaliui lietuvių.<br>123rf
Šilti radiatoriai šiuo metu būtini tik trečdaliui lietuvių.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Oct 15, 2013, 3:48 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:49 AM

Lrytas.lt surengta apklausa parodė, kad tik trečdalis lietuvių džiaugiasi pradedančiais kaisti radiatoriais. Visi kiti dar būtų linkę pakentėti (žr. apklausos rezultatus).

„Kokia prasmė keikti miesto valdžią arba Vyriausybę, kad tenka gyventi šaltuose namuose? Nuėjau į rūsį, atsinešiau elektrinį šildytuvą ir šildomės jau daugiau nei savaitę. Pabodo miegoti su kojinėmis, o dieną vilkėti kailines liemenes.

Mano mergaitės net pirštines užsimaudavo, nes rašant arba piešiant rankos šaldavo, – skundėsi sostinės M.Katkaus gatvės 5A daugiabučio gyventoja Ilma Zarembienė. – Mūsų namo sienos storos. Jeigu ilgai neįjungiamas šildymas, jos pradeda drėkti.

Kartais dar net žiemą jaučiasi iš sienų sklindanti drėgmė. Jeigu papildomai nesišildytume, atsirastų pelėsių.“

Moteris įsitikinusi, kad valdžia turėtų iš esmės peržiūrėti visą socialinių išmokų ir kompensacijų už komunalines paslaugas remtiniems žmonėms sistemą: „Jeigu būtų atsisakyta tų kompensacijų, nereikėtų vieniems sveikatos sąskaita šalti, o kitiems – iki pamišimo taupyti.“

Šalia esančio daugiabučio M.Katkaus g. 5 gyventojas Tomas Urbonas irgi nebuvo patenkintas ilgai neįjungiamu šildymu.

„Su dviem kūdikiais gyvename nedideliame 55 kv. metrų bute. Kol nebuvo įjungtas centrinis šildymas, teko įjungti elektra šildomas grindis.

Tačiau, kai bute nuolat būna maži vaikai, atsiranda daug drėgmės. Todėl įsigijome drėgmės surinktuvą, nes kitaip jau seniai būtume turėję problemų dėl pelėsių“, – patirtimi dalijosi T.Urbonas.

Naudojasi kaimynų šiluma

Tačiau kalbinta M.Katkaus g. 5 namo, statyto 2006 metais, vyresnių gyventojų pora teigė šildymo sezono visai nelaukę. Kiekvieną centą skaičiuojantys pensininkai jau turi patirties, kaip užsuktus radiatorius laikyti iki pat gruodžio mėnesio.

„Mūsų butas nėra kampinis. Todėl, kai prasideda šildymo sezonas ir aplinkui esantys kaimynai atsuka radiatorius, mums šildytis beveik nereikia. Užtenka šilumos, kuri pasiekia per sienas. Praėjusiais metais šildytis pradėjome tik gruodžio mėnesį“, – prisipažino savo pavardžių skelbti nenorėję pensininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.