Dujų ir elektros sąskaitų išgąsdinti britai ėmė šmaikštauti

Valgyk arba šildykis. Taip šiandien skanduoja elektros ir dujų vartotojai Didžiojoje Britanijoje. Jie negali suprasti, kodėl per 10 metų sąskaitos už energiją padidėjo trigubai, o dabar jų laukia dar viena nemaloni žinia – dujos ir elektra brangsta dešimtadaliu.

Mėlynus „British Gas” automobilius britai pastaruoju metu nulydi toli gražu ne pačiais palankiausiais žvilgsniais.<br>„Reuters” nuotr.
Mėlynus „British Gas” automobilius britai pastaruoju metu nulydi toli gražu ne pačiais palankiausiais žvilgsniais.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:01 AM

Britus, kaip rašo "Lietuvos rytas", apstulbino žinia, kad tiekėjas „British Gas” pakels dujų kainą 8,4 proc., o elektra brangsta dar 10 procentų.

Tiesa, didesnes sąskaitas kol kas gaus tiktai 16 milijonų „British Gas” klientų. Didžiojoje Britanijoje dujas ir elektrą tiekia šeši didžiausi tiekėjai bei keletas smulkesnių.

Neabejojama, kad britų milžino pėdomis paseks ir kitos kompanijos.

Pasipylė linksmų klausimų

Žmones dar labiau nustebino dujų tiekėjo drąsa atsiklausti šalies gyventojų, ką jie apie tai mano. Blogiausias darbas Didžiojoje Britanijoje – taip pavadintos „British Gas” vartotojų paslaugų direktoriaus Berto Pijlso pastangos atsakyti į klausimus.

Daugelis jų buvo su gera britiško humoro doze. Pasipiktinę gyventojai „Twitter” žinutėmis užplūdo „British Gas”, kai ši kreipėsi į vartotojus ir pasiūlė pateikti klausimų.

„Ar mano teta pirmiausia turi sudeginti kėdes, ar imtis sodo stalo norėdama pasišildyti?” – klausė vienas vartotojas.

„Ar jau pradėjote bendradarbiauti su laidojimo namais?” – teiravosi kitas.

Moka fiksuotąją kainą

Didėjančios elektros ir dujų sąskaitos Didžiojoje Britanijoje – viena populiariausių temų, rašo "Lietuvos rytas".

Mat tenka rinktis: arba mokėti fiksuotąją kainą visus metus, arba atsiskaityti kas mėnesį už tiek, kiek sunaudota. Didelė dalis gyventojų pasirašo sutartis metams, tačiau vėliau tenka vėl mokėti brangiau.

Po dar vieno dujų ir elektros kainų šuolio vidutinė sąskaita metams už dujas ir elektrą „British Gas” klientui bus 1471 svaras sterlingų (5884 litai).

Šiuo metu vidutinė metų sąskaita šalyje yra 1314,9 svaro (5259 litai). Kas mėnesį tenka pakloti 438 litus.

Didžiosios Britanijos gyventojai negali suprasti: tiekėjų yra ne vienas, konkurencija tikrai pakankama, šalis dujas perka iš kelių šaltinių, tačiau sąskaitos per dešimt metų išaugo tūkstančiu svarų.

Pavyzdžiui, 2004-aisiais vidutinė metų sąskaita už dujas ir vandenį buvo kiek daugiau negu 500 svarų.

Piktina milžiniškos premijos

Dujų tiekėjai teigia, kad šįkart kainas tenka didinti dėl išaugusios dujų kainos, pabrangusio transportavimo ir skirstymo. Tačiau britų tai neįtikino.

Mat „British Gas” valdanti kompanija „Centrica” šiais metais jau uždirbo 1,58 milijardo svarų pelno.

Aistras įkaitino ir milžiniškos premijos kompanijos vadovams. Pavyzdžiui, „Centrica” vadovas Samas Laindlaw pernai gavo 4,9 milijono svarų premiją, buvęs vadovas Philas Bentley tenkinosi kiek mažesne – 3 milijonų svarų išmoka.

Premijų lietus numatytas ir šįmet. „British Gas” vadovas, kaip skelbiama, šiais metais turėtų gauti dviejų milijonų svarų premiją, o jo metinė alga siekia 595 tūkstančius svarų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?