A.Butkevičius norėtų atnaujinti skalūnų dujų konkursą

Pasak jo, dėl to kalbamasi ir su įtakingais JAV atstovais. 

Skalūnų dujų žvalgybos konkursas Lietuvoje turėtų būti atnaujintas, teigia premjeras A.Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skalūnų dujų žvalgybos konkursas Lietuvoje turėtų būti atnaujintas, teigia premjeras A.Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2013, 11:39 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:09 PM

„Mes Lietuvoje turėjome tokį atvejį, kurio, aš manau, būtų gerai, kad tokių atvejų daugiau nebūtų. Kalbant apie žvalgybą skalūninių dujų, kiekviena šalis turėtų žinoti, ar ji iš tikrųjų turi turtų savo teritorijoje, ar ne. Aš manau, kad buvo vadovautasi labai daug emocijomis, bet ne logika ir išmintimi. Mano nuomonė būtų, kad konkursas vėl būtų atnaujintas ir būtų tęsiamas, aš manau, kad tai būtų ženklas investuotojams“, - LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius. 

Pasak jo, dėl to kalbamasi ir su įtakingais JAV atstovais. 

„Ir mes kalbamės ir su tam tikrais įtakingais žmonėmis iš Jungtinių Amerikos Valstijų, turėjau šeštadienį pusryčius su Pasaulio žydų kongreso prezidentu Lauderiu (Ronaldu Lauderiu - BNS) ir informavome, kad toks įvyko atvejis, kada „Chevron“ kompanija pasitraukė iš Lietuvos dėl to, kad prieš paskelbiant konkurso nugalėtoją buvo pakeista Lietuvoje daug įstatymų“, - tikino premjeras. 

Spalio pradžioje vienintelė konkurso dalyvė - JAV energetikos bendrovė „Chevron“ pasitraukė iš konkurso, motyvuodama nepalankia mokestine bei teisine aplinka Lietuvoje. Konkursas buvo paskelbtas pernai, o paraišką „Chevron“ pateikė šių metų vasarį, kai ši aplinka buvo visai kita. 

Kilus visuomenės ir kai kurių politikų pasipriešinimui, Seimas gegužę sugriežtino skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos procesą. Priėmus įstatymų pataisas, „Chevron“ atstovai sakė, kad bendrovei gali tekti daugiau investuoti, prireiks daugiau laiko, ieškant skalūnų. 

Be to, politikai svarstė skalūnų dujas apmokestinti 40 proc. baziniu mokesčiu, o toks mokestis būtų didžiausias pasaulyje. 

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis, kuris kitą pirmadienį ketina susitikti su „Chevron“ atstovais, BNS teigė, jog planuoja aptarti „Chevron“ galimybes dalyvauti naujame skalūnų dujų konkurse. Pasak aplinkos ministro Valentino Mazuronio, kitą savaitę ministerijos komisija turėtų nuspręsti, ar nutraukus skalūnų dujų konkursą, skelbti naują.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.