Mažų miestų dujų tiekėjams nurodyta sumažinti išpūstas kainas

Mažesnių Lietuvos miestų gyventojai švenčia pergalę prieš suskystintųjų dujų tiekėjus. Sąskaitos jiems turėtų sumažėti dar šią žiemą.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 25, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:53 PM

Trylikos Lietuvos miestų gyventojams sužibo viltis išvysti mažesnes sąskaitas.

Rinkos prievaizdai vakar suskystintųjų dujų tiekėjams nurodė sumažinti kainas gyventojams maždaug trečdaliu, rašo „Lietuvos rytas”.

Brangindavo be paaiškinimų

Suskystintąsias dujas maisto gamybai naudojantys butų gyventojai iki šiol buvo tiekėjų įkaitai, nes kainų niekas nereguliavo. Tad verslininkai jas galėjo nustatyti bet kokias.

Gyventojai apie eilinį dujų brangimą sužinodavo iš laiptinėse pakabinto skelbimo, o didesnes kainas nustatydavo bendrovių direktoriai savo parašais.

Abonementinis mokestis daugeliui vartotojų šiais metais pakilo nuo 6 iki 18 litų. Suskystintųjų dujų kainą gyventojams verslininkai kėlė irgi be išsamesnių paaiškinimų.

Bet dabar verslininkams apetitą teks apriboti. Mat dar šiais metais šalies valdžia nusprendė reguliuoti šių dujų kainą.

Komisijos nustatyta kaina gerokai mažesnė už tą, kurią dabar moka gyventojai.

Pavyzdžiui, Mažeikių, Kelmės, Vilkaviškio ir kitų mažesnių miestų gyventojai kas mėnesį turėdavo mokėti po 18 litų siekiantį abonementinį mokestį, dabar jis gerokai mažės.

Kaunasi teismuose

Mažeikiuose suskystintąsias dujas maistui ruošti perka 12 tūkstančių gyventojų. Jiems dujas tiekia bendrovė „Saurida”.

Šįmet daugiau nei 600 mažeikiškių pareiškė norą daugiau nebepirkti suskystintųjų dujų.

Pasak teismuose jiems atstovaujančios advokatės Linos Rimkienės, gyventojai buvo pasipiktinę tiekėjų nepagarba ir cinišku elgesiu.

„Žinoma, mažesnės kainos yra gyventojų pergalė.

Komisijos sprendimą galima tik pasveikinti. Bet žmonių nuomonės tai nepakeis – jie nori atsikratyti dujų tiekėjų”, – „Lietuvos rytui” sakė L.Rimkienė.

Bet atsijungti nuo tinklo, pasirodo, ne taip paprasta. Susibūrę į vartotojų asociaciją jie per teismus bando išsilaisvinti nuo dujų tiekėjų pančių, tačiau šie esą kelia neįvykdomas sąlygas.

„Dujų tiekėjai elgiasi ciniškai, nepagarbiai. Taigi ne tiktai kaina lemia, kad gyventojai siekia atsijungti”, – sakė advokatė.

Kitų miestų gyventojai irgi mina teismų slenksčius. Antai zarasiškiai pasipiktino sužinoję, kad per mėnesį vien tik abonementinio mokesčio reikės pakloti beveik po 23 litus. Tiesa, vėliau jis buvo sumažintas.

Tiekėjai nuolat slapstosi

Beje, su privačiais dujų tiekėjais sunkiai sekasi bendrauti ne tik kainų smaugiamiems gyventojams, bet ir vietos politikams, kainų prievaizdams.

Kainų komisijos atstovai „Lietuvos rytui” pasakojo, kad daugumai dujų tiekėjų vakar vykęs posėdis dėl kainų pasirodė neįdomus – jie jame nedalyvavo.

Į laiškus verslininkai irgi neatsakinėja, o vasarą su jais apskritai buvo sunku susikalbėti: daugelis jų teigė, kad atostogų metu tokie klausimai nesprendžiami.

Kai kurių miestų merai anksčiau yra skundęsi, kad dujų tiekėjai net neatsiliepia į jų skambučius ir net nereaguoja į kvietimus tartis dėl dujų kainų.

Suskystintųjų dujų tiekėjai anksčiau žiniasklaidai teigė, kad abonementinį mokestį reikia kelti, nes daug investuota į tinklus.

Kainas nustatė vienašališkai

Kainų komisija vakar vienašališkai nustatė kainas ne tik „Sauridos”, bet ir kitų privačių bendrovių tiekiamoms suskystintosioms dujoms.

Bendrovių „Suskystintos dujos”, Literma”, „Varėnos dujos” klientai mokės vienodą nustatytą kainą, o ne tiek, kiek reikalauja tiekėjai.

Per mėnesį suvartojantiems iki 150 kubinių metrų už vieną kubinį metrą reikės mokėti 5,78 lito (be pridėtinės vertės mokesčio). Abonementinis mokestis sieks 10,74 lito. Druskininkiečiams nustatyta dar mažesnė kaina.

Suskystintąsias dujas perka Joniškio, Kelmės, Molėtų, Skuodo, Rokiškio, Kupiškio, Ignalinos, Šakių, Jurbarko, Utenos, Zarasų, Varėnos ir Druskininkų daugiabučių namų gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.