Iki energetinės nepriklausomybės dar septyneri metai

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė teigia, kad iki 2020 m. Lietuva taps visateise bendro Europos Sąjungos (ES) energetinio tinklo nare.

Iki 2020 m. Lietuva taps visateise bendro Europos Sąjungos (ES) energetinio tinklo nare.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Iki 2020 m. Lietuva taps visateise bendro Europos Sąjungos (ES) energetinio tinklo nare.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2013, 11:29 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:33 PM

Anot jos, kitą savaitę Vilniuje vyksiančioje konferencijoje dėl Europos energetikos vidaus rinkos turėtų būti paskelbtas energetinių projektų, kurie bus finansuojami iš ES lėšų, sąrašas. Jame turėtų būti net šeši su Lietuva susiję projektai.

"Šioje konferencijoje turėtų būti paskelbtas galutinis ES bendro intereso projektų sąrašas, t. y. tų projektų, kurie bus finansuojami iš ES pinigų. Į šitą sąrašą pateko net šeši Lietuvos projektai, kurie stiprins mūsų elektros ir dujų jungtis su kaimyninėmis valstybėmis - Lenkija, Latvija ir Švedija", - sakė ji.

Prezidentės patarėja kalbėjo, kad po kelerių metų Lietuva jau nebebus energiškai izoliuota Sąjungos šalis.

"Per artimiausius septynerius metus išsivaduosime iš energetinės izoliacijos ir energetinės salos statuso ir tapsime visateisiais bendro energetinio tinklo nariais", - antradienį "Žinių radijui" sakė ji.

Anot J.Neliupšienės, būtina pasiekti, kad energetikos rinkoje būtų kuo didesnė konkurencija.

"Kuo didesnė konkurencija, kuo daugiau tinklų turime, kuo labiau esame įsijungę į europinį tinklą, tuo konkurencingesnių kainų galime tikėtis. O konkurencingesnės kainos šiuo atveju yra mažesnės kainos. Įsijungimas į tinklą ir galimybė turėti alternatyvas mažina monopolijos galias. Ne tik nustatyti kainą, bet ir bandyti pakeisti žaidimo taisykles. Europinės žaidimo taisyklės mums visai patinka, nors monopolininkui gal nelabai", - teigė Prezidentės patarėja.

Vis dėlto ji perspėjo, kad, nors pasitarimai ir derybos konferencijos metu turėtų baigtis Lietuvai palankia kryptimi, greitu metu teigiamų pokyčių dar nepajusime.

"Tai yra investicija į vidutinį laikotarpį. Tikimės, kad per tą laiką monopolininkas taip pat pajus spaudimą mažinti kainas", - paklausta, ar po konferencijos gyventojai už elektrą mokės mažiau, sakė J.Neliupšienė.

Europos energetikos vidaus rinkos konferencija - vienas iš prioritetinių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.